KREATIVNO I SEZONSKI

Zagreb, Đakovo, Split: Imamo nekoliko preporuka za dobar jesenski ručak (i znamo gdje se jede najbolja juha od gljiva)

S dolaskom jeseni restorani donose nove sezonske jelovnike, a mi jedva čekamo otkriti što su naši omiljeni chefovi pripremili i kako su unijeli svježinu i kreativnost u poznata jela

S dolaskom jeseni priroda se mijenja, a s njom i jelovnici u restoranima. Vrijeme je divljači, gljiva, bundeva i bogatih aroma koje nas griju iznutra. Na jelovnicima poznatih restorana sada se mogu pronaći jela koja slave sezonske namirnice, od bogatih gulaša od divljači, preko kremastih juha od gljiva, do složenijih kombinacija jesenskog povrća i začina. S obzirom na to da jedva čekamo isprobati nove okuse i uživati u kreativnim interpretacijama naših chefova, u nastavku donosimo pregled nekih od jela i restorana koji hrabro i maštovito prate sezonu.

Restoran Vinodol

Adresa: ul. Nikole Tesle 10, 10000, Zagreb

Telefon: 01 4811 427

Vinodol je jedno od onih prijateljskih mjesta za sve koji žele okusiti hrvatsku kuhinju s modernim štihom, i gdje se svi osjećaju dobro. Baš zato posebno nas je razveselilo kada smo vidjeli da su plodove jeseni glavni akteri na njihovim tanjurima. Posebno nam je zapeo za oko teleći spider steak koji dolazi uz orzo u kremi od vrganja i lagani umak od zelenog papra. Osim toga, tu je i pravi comfort food u obliku tarta od vrganja i Veli Jože sira.

Mali bar

Adresa: Vlaška ul. 63, 10000, Zagreb

Telefon: 01 5531 014

Postoji to jedno skromno i nenametljivo, nepretenciozno mjesto koje uvijek rado preporučujemo, gdje je atmosfera uvijek topla, o hrani se promišlja na drugačiji, inovativan način i gdje baš svaki put kada svratimo, znamo da nećemo izaći razočarani. To mjesto je Mali bar. Njihova jesen servirana je u obliku panirane paprike punjene janjetinom, bulgurom i mozzarellom, s kremom od kukuruza šećerca, mentom, pinjolima, salsom romesco i karamelom od paprike. Za ljubitelje slatkoga u kišne jesenske dane, tu je i Tiramichoux s Baileys crème anglaise i marshmallowom. Svaki dio ovog deserta zvuči tako dobro!

Bistro Loora

Adresa: ul. Ivana Pavla II 5, 31400, Đakovo

Telefon: 031 780 510

Bistro Loora je obiteljski restoran u središtu Đakova čija se ponuda sastoji od tradicionalnih jela hrvatske kontinentalne kuhinje, velikog izbora steakova, ali i talijanskih specijaliteta. Ove jeseni su zakoračili u novu primamljivu priču u kojoj glavnu ulogu imaju janjeći kotleti, jela s bundevom...

Bistro Pod zidom

Adresa: Pod zidom 5, 10000, Zagreb

Telefon: 099 325 3600

Bistro Pod Zidom kod zagrebačkog Dolca jedan je od dugovječnijih restorana u centru grada. Ponose se konstantnom kvalitetom, sezonskom ponudom i bogatom vinskom listom. Ovdje se uglavnom dolazi na jela specifična za bistronomiju, podignuta na malo višu razinu, a među njihovim sada već klasicima ističu se sporo kuhani goveđi obrazi, uvijek malo drugačiji tatarski te, posljednje dvije godine, sjajni njoki s janjetinom i mousseom od parmezana. Osim ponude na koju smo naviknuli, u hladnijim danima, naglasak stavljaju na topla jesenska jela koja griju srce i dušu, poput juhe od kestena i gljiva sa twistom koji dolazi u obliku paste od lješnjaka, inače jedne od najboljih koja se u Zagrebu može pojesti.

Bistro Beštija

Adresa: Masarykova ul. 11/1, 10000, Zagreb

Telefon: 091 922 8861

Skrivena u mirnom dvorištu Masarykove ulice, Beštija je tiha, ali samopouzdana, fokusirana na sezonalnost i moderan pristup kuhanju, dok je još uvijek u potrazi za onim "nečim" što će svako jelo učiniti nezaboravnim. Ovo kul mjesto polako je zakoračilo u jesen, a jedno od jela koje su predstavili svakako je losos pastrva, koja stiže s dahl lećom, domaćim labnehom, hrskavom šalotom i špinatom.

Zora bila

Adresa: Šetalište Petra Preradovića 2, 21000, Split

Telefon: 099 292 0919

Splitski restoran Zora bila, nalazi se na čuvenoj plaži Bačvici, a zanimljivo je kako u hladnijim mjesecima volimo ovdje dolaziti ne samo zbog hrane, već i zbog ugođaja. Naime, unutarnji intimni ambijent posebno zablista što se više bližimo blagdanima kada se na jelovniku Zore bile uglavnom nalaze tradicionalna jela poput bakalara i crnog rižota, a tradicija je i inače glavni adut ovog mjesta, dakako u modernoj interpretaciji Sandre i Dane Tahirovića. Kako su najavili, s ljetom su se pozdravili, a novi okusi su već tu. Kao dobrodošlicu novom godišnjem dobu za sve one željne dobre spize, sada je tu i Chef meni u pet sljedova koji je na 40 posto popusta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 10:05