ZAOKRET U PEDESETIMA

Dvije prijateljice zasitile se gradske buke, vidjele oglas za zemljište na Krku i sada tamo rade čuda: ‘Imamo 85.000 sadnica!‘

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Monika Kovač i Nives Matić iz Zaprešića udružile su snage i pokrenule poljoprivredno-poduzetničku priču
Monika Kovač i Nives Matić iz Zaprešića udružile su snage i pokrenule poljoprivredno-poduzetničku priču

Monika Kovač i Nives Matić prijateljice su iz djetinjstva, još otkad su zajedno trenirale košarku u zaprešićkom klubu, nekadašnjoj Jugokeramici. S vremenom je svaka otišla svojim putem: Monika je razvila profesionalnu košarkašku karijeru - bila je članica hrvatske košarkaške reprezentacije, igrala je i u Zagrebu, Gospiću, Livnu (BiH) te Izraelu - a Nives se, kao stručnjakinja zaštite na radu i zaštite od požara, pronašla u poslovnom svijetu.

Nakon dugog niza godina ponovno su se povezale, i to opet kroz košarku, kad je Monika u Zaprešiću trenirala mlađe igračice. Iako je poslije bila i asistentica u ženskoj kadetskoj reprezentaciji, ubrzo se posvetila ugostiteljstvu, no uvijek je težila radu sa zemljom, kao i Nives, što ih je guralo u smjeru poljoprivrede.

image

Posjetili smo eko-plantažu KuSshh na otoku Krku

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Nalazi se blizu mjesta Vrh, nedaleko od grada Krka

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Ukupne je površine 32.000 četvornih metara

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Odlučile smo udružiti snage i pokušati. Prvo smo razmišljale o uzgoju lješnjaka u okolici Zaprešića, no cijene parcela bile su previsoke. A onda smo čule za zemljište na otoku Krku; bilo je to prvo zemljište koje smo obišle i - kupile - prepričava Monika pa dodaje kako ih je, osim prihvatljive cijene, privukla i lokacija blizu mjesta Vrh, nedaleko od grada Krka.

image

Dočekale su nas bivša košarkašica Monika Kovač i stručnjakinja sigurnosti na radu Nives Matić

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Zemljište na otoku kupile su prije deset godina, zasićene gradskom bukom i vođene željom da rade sa zemljom

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Raskrčile su ga od krša i raslinja te očistile od otpada te počele uzgajati mediteransko bilje karakteristično za ovo područje

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Danas imaju više od 60 različitih biljnih vrsta u ekološkom uzgoju

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Plantažu su nazvale KuSshh

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Sam naziv spaja otočni naziv lokacije - "Bok od Kuša" i zvuk prirode - "ssshhh" - šum vjetra kroz kadulju, koji poziva na bijeg od gradske užurbanosti u opojne arome krčkog aromatičnog bilja

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Bilo je to prije deset godina. Prvo su zemljište raskrčile od krša i raslinja te očistile od otpada. Odluka o uzgoju mediteranskog bilja karakterističnog za ovo područje, poput smilja i kadulje, bila je posve logična, a danas na 32.000 četvornih metara imaju 85.000 sadnica te više od 60 različitih biljnih vrsta u ekološkom uzgoju.

Menadžer i novinarka bučni Zagreb zamijenili su idiličnim selom na dalmatinskom otoku

Svoju plantažu nazvale su KuSshh. Sam naziv spaja otočni naziv lokacije - "Bok od Kuša", odnosno "Vrh od Kadulje", i zvuk prirode - "ssshhh" - šum vjetra kroz kadulju, koji poziva na bijeg od gradske buke i užurbanosti u opojne arome krčkog aromatičnog bilja. Upravo je to asocijacija na njihovu priču; priču dvije žene u ranim pedesetima koje su, zasićene galamom i gradskom bukom, mir pronašle u tišini otoka Krka.

image

Obnovile su veći dio suhozida, uredile gumno za doček posjetitelja i prezentaciju proizvoda, postavile drveni objekt u funkciji skladišta...

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Prirodnu depresiju na zemljištu iskoristile su za uređenje kaskadnih vrtova, svojevrsnog biljnog amfiteatra

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Zajedno su godinama paralelno vodile i ugostiteljski objekt u Vrbniku. No, u jednom su se trenutku morale opredijeliti. Odabrale su plantažu. Obnovile su veći dio suhozida, uredile gumno za doček posjetitelja i prezentaciju proizvoda, postavile drveni objekt u funkciji skladišta, prirodnu depresiju na zemljištu iskoristile su za uređenje kaskadnih vrtova, svojevrsnog biljnog amfiteatra...

Nakon 17 godina života u stanu u Zagrebu, kupili staru kuću i imanje pored Ivanić Grada

Na plantaži danas rastu citrusi, jabuke, smokve, divlje šparoge, artičoke, bademi, lavanda, gospina trava, kadulja, smilje...

Ne koriste se herbicidi ni pesticidi, a košnja divljeg bilja odgađa se kako bi se nametnike i štetnike odvuklo od kultiviranog bilja.

image

Na plantaži rastu citrusi, jabuke, smokve, divlje šparoge, artičoke, bademi, lavanda, gospina trava, kadulja, smilje, ružmarin...

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Ne koriste herbicide ni pesticide, a košnju divljeg bilja odgađaju kako bi se nametnike i štetnike odvuklo od kultiviranog bilja

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Od bilja nastaju ekološki certificirana eterična ulja, hidrolati i macerati koji se koriste i kao baza za 30-ak KuSshh proizvoda

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Biljke se ručno beru i destiliraju na licu mjesta, a iz njih nastaju ekološki certificirana eterična ulja, hidrolati i macerati koji se koriste i kao baza za 30-ak KuSshh proizvoda.

Među njima su nagrađivane raskošne aromatične rakije, ginovi, likeri i pelinkovci, aromatična bezalkoholna pića, njegujuća prirodna kozmetika i kozmetika za ljubimce, aromatizirana maslinova ulja...

image

KuSshh trgovina nalazi se u sklopu krčke Tržnice na malo Sv. Berdinand

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Iako nismo imale nikakvog iskustva, učile smo malo po malo, savjetovale se s agronomima te započele suradnju s uglednim formulatorima iz područja aromaterapije, prirodne kozmetike, gastronomije i wellnessa kako bismo razvile premium craft proizvode - kaže Nives. Detaljnije pojašnjava da je riječ o eteričnim uljima, hidrolatima i maceratima, zatim aromatičnim alkoholnim pićima, voćnim sirupima, prirodnoj kozmetici..., a u suradnji s domaćim brendom Ogled & nedogled razvijena je i linija odjevnih predmeta.

Svi se proizvodi mogu kupiti online, ali i u KuSshh trgovini koja se nalazi u sklopu krčke Tržnice na malo Sv. Berdinand.

Od starog skladišta do bajkovite kuće u Vukomeričkim goricama za samo 10 mjeseci

Na plantaži se često organiziraju razna druženja, edukativne šetnje i događanja humanitarnog karaktera, a Monika i Nives ističu kako su njihova vrata uvijek otvorena svim odgojnim ustanovama i udrugama koje se bave djecom i odraslima s intelektualnim i fizičkim poteškoćama.

Za kraj nam otkrivaju kako je pred njima i gradnja prezentacijskog objekta površine 200 četvornih metara, sa zelenim krovom te izložbenim i skladišnim prostorom. Projekt je izradila lokalna arhitektica Barbara Turčić-Gajzler, a nosit će naziv "U zagrljaju tisshhine", jer se nalazi u centru plantaže i zagrljen je sa svih strana mirisnim biljem.

image

Planirana je gradnja prezentacijskog objekta površine 200 četvornih metara

KUSSHH i MARCONICO/
image

Projekt je izradila lokalna arhitektica Barbara Turčić-Gajzler

KUSSHH i MARCONICO/
image

Nosit će naziv "U zagrljaju tisshhine" jer se nalazi u centru plantaže i "zagrljen" je mirisnim biljem

KUSSHH i MARCONICO/
image
KUSSHH i MARCONICO/
image
KUSSHH i MARCONICO/
image
KUSSHH i MARCONICO/

Inače, Monika se prije osam godina trajno preselila na otok kako bi svakodnevno mogla voditi brigu o plantaži, dok je Nives zasad na relaciji Zaprešić - Krk.

- Život na otoku je usporeniji, lišen gužve, uz izuzetak turističke sezone, ali nauči se kako je izbjeći. Klima je drukčija, vibra je drukčija, ljudi su drukčiji... I Zagrepčani su tu bolji nego u Zagrebu - smije se Monika.

Veliko priznanje brendu

Krčki brend Kusshh nedavno je primio još jedno priznanje, ono Turističke zajednice Primorsko-goranske županije za doprinos promociji Kvarnera kao Europske regije gastronomije 2026.

Europska regija gastronomije je međunarodna titula koju Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT) dodjeljuje regijama koje se ističu u promicanju održive hrane, lokalne gastronomije, kulturne baštine i inovativnog turizma.

Ovo priznanje potvrđuje važnost malih lokalnih proizvođača u stvaranju
autentičnog identiteta destinacije.

"Ova priznanje je rezultat zajedničkih napora svih nas koji vjerujemo u snagu ekološke poljoprivrede i craft proizvoda ukorijenjenih u okuse i mirise destinacije", izjavile su osnivačice brenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 17:55