Što je zajedničko marketinškom stručnjaku, inženjeru medicinske radiologije, arhitektici, biologinji i inženjerki građevine? Svi oni napustili su svoje uhodane, nerijetko stresne, pa čak i dobro plaćene poslove te se posvetili bilju, uzgoju, proizvodnji ili aranžiran ju. I svi tvrde: ‘Nismo požalili‘!
Nedavno smo predstavili Iliju Jurića, inženjera medicinske radiologije koji je umjesto bolnice izabrao plastenik te je 2022. godine proglašen najboljim mladim hrvatskim poduzetnikom, a u nastavku našeg serijala "Povratak prirodi" pročitajte kako je Maja Lazić umjesto crtaćeg pribora izabrala povratak prirodi i svim njezinim blagodatima!
Maja Lazić (42) iz Slatine vodi aktivan "outdoor" život: u slobodno vrijeme bavi se sportom, hortikulturom i sadnjom vrta, a jedan od hobija joj je i renoviranje starog namještaja. Radni su joj dani, pak, "rezervirani" za poljoprivredu, točnije ekološki uzgoj kamilice, konoplje, lana, različka, bundeve i suncokreta te proizvodnju čajeva, raznih namaza i hladno prešanih ulja pod brendom Organica Vita. Za sebe kaže da je po prirodi jako jednostavna, slična svojem border koliju. "Za moju je sreću dovoljno da me se istrči i nahrani", smije se.
Iako je njezin otac Žarko još 2005. pokrenuo OPG te se već tada bavio ekološkim uzgojem kamilice, Maja je krenula drugim putem: završila je Građevinski fakultet gdje je ostala raditi kao asistent, da bi se nakon toga preselila u Makedoniju gdje je nekoliko godina radila kao web i grafički dizajner. Ipak, odluka o povratku sazrijevala je neko vrijeme i na taj se korak odlučila 2015. godine.
- Kada sam se vratila u Slatinu, bilo je logično da ću raditi u obiteljskoj tvrtki. U tom trenutku nisam smatrala da je to za stalno, nego više kao stepenica na mojem putu. Ipak, moram priznati me cijelo vrijeme nešto privlačilo ovom poslu, osobito povezanost s prirodom i ekološka proizvodnja koji su važan dio i mog privatnog života - kaže.
Maja je i tijekom boravka u Makedoniji radila na daljinu za očev obrt, ali vezano uz web dizajn i grafiku. O poljoprivredi, samim procesima proizvodnje i prodaji nije znala ništa. Priznaje da je u početku bilo teško.
- Suočila sam se s brojnim izazovima. Teorijsko znanje koje sam nastojala steći često izgleda drugačije kad se primijeni na terenu. Učila sam uz ljude s iskustvom, a najviše od oca i, naravno, od kolega o samoj proizvodnji. Educirala sam se tijekom svakodnevnog rada, ali i dodatno na stručnim seminarima i radionicama. Bilo mi je važno da razumijem svaki korak u lancu proizvodnje hrane, od obrade zemljišta do konačnog proizvoda. I danas radim sve vrste poslova, jedino ne radim na traktoru, ali više zato što ne stignem nego zato što neću - smije se.
Prethodna poslovna iskustva, iako iz potpuno drugačijih područja, pomogla su joj u nekim situacijama jer privatno poduzetništvo, ističe, zahtijeva jako širok spektar znanja i svako je iskustvo dobrodošlo.
- Možda neočekivano, ali osobito mi je koristilo znanje iz grafičkog i web dizajna koje nas je nekako i dovelo do današnjeg izgleda finalnih proizvoda. Za dosta stvari danas mogu reći da sam ih poprilično dobro savladala i da je put možda bio trnovit, ali svakako i učinkovit - kaže sa smiješkom.
Nastavila je sa ekološkim uzgojem koji je otac započeo, a nakon njegova umirovljenja preuzela je obrt te počela modernizirati proizvodnju i poslovanje.
- Proizvodnja hrane, osobito ekološka, vrlo je zahtjevna, a od samog proizvoda do plasiranja na tržište dug je put. Najviše sam se bavila organizacijom procesa proizvodnje, uvođenjem certifikata kvalitete, marketingom i prodajom, ali i razvojem novih proizvoda. Velik dio toga su poslovi koji se "ne vide" - kaže.
Danas ekološki uzgajaju kamilicu, konoplju, lan, različak, bundevu i suncokret - ponekad i neke druge kulture, dok proizvode šest vrsta namaza, nekoliko vrsta hladno prešanih ulja (od konoplje, bundeve, lana, lješnjaka i suncokreta), zatim proteine konoplje, bundeve i lana te čajeve.
Najprodavaniji proizvod je namaz od lješnjaka, po čemu je brend Organica Vita i najprepoznatljiviji. Maja priznaje da svoje proizvode konzumira svakodnevno, a misli da je najbolji ipak čaj od kamilice.
Biti poduzetnica za nju znači da sama kroji radno okruženje. No, ističe kako je asortiman poslova u poljoprivredi i proizvodnji širok te je ponekad teško biti odgovoran za cijeli taj spektar. S druge strane, prednost je osjećaj ispunjenosti i povezanosti s prirodom.
Bundeve, tikve i tikvice: Od hrane za domaće životinje do kraljice stola
- Vrijeme koje provodim na otvorenom, u direktnom kontaktu s biljkama, zemljom i prirodom, daje mi dublji smisao svakodnevici. Najviše uživam kad imamo berbu - zaključuje Maja.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....