PRIČA O USPJEHU

Inženjer radiologe Ilija bolnicu je zamijenio plastenikom pa preko noći ‘zaludio‘ vrhunske chefove: ‘Telefoni su počeli zvoniti kao ludi‘

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Jedan od najtraženijih hrvatskih poljoprivrednika počeo je s uzgojem jestivog cvijeća i egzotičnog bilja, a zatim se fokusirao na mikrozelenje - super hranu budućnosti
Jedan od najtraženijih hrvatskih poljoprivrednika počeo je s uzgojem jestivog cvijeća i egzotičnog bilja, a zatim se fokusirao na mikrozelenje - super hranu budućnosti

Ilija Jurić iz Velike Kosnice, koji je 2022. proglašen najboljim mladim hrvatskim poljoprivrednikom te iste godine bio hrvatski predstavnik na natjecanju EU u Bruxellesu, prva poljoprivredna iskustva stekao je još kao klinac. Tijekom cijelog školovanja, vikendima i ljetnim praznicima, bio je uključen u sve što se događa na roditeljskom OPG-u, a često je sa sestrom i "uskakao".

image

Ilija Jurić vlasnik je prepoznatljivog brenda Tukan Greens

BERISLAVA PICEK/CROPIX

- To nam nije uvijek bilo najdraže, ali sam im danas zahvalan na takvom odgoju i navikama koje su nam usadili odmalena. Sjećam se kad nam je tata donio lubenice, napisao nam je koliko imaju kilograma i mi smo ih, kao djeca, taj dan prodavali uz igru. Poanta je bila dobiti osjećaj za novac. Ne znam je li to tata radio svjesno ili ne, ali dobro je napravio. Osjetio sam od malih nogu što je rad i koja je prava vrijednost novca - dodaje.

image

Na natječaju koji organiziraju Jutarnji list i hrvatska europarlamentarka Sunčana Glavak, Ilija je 2022. godine proglašen najboljim mladim hrvatskim poljoprivrednikom

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

No, njega je privlačila i medicina pa je nakon srednje medicinske škole upisao smjer inženjer radiologije na Zdravstvenom veleučilištu Zagreb. Nakon studija je stažirao u Institutu za tumore, a onda je shvatio da mora donijeti odluku: bolnica ili plastenik.

image

Brend je razvio iz nekadašnjeg OPG-a Anto Jurić, kojeg je pokrenuo njegov otac

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Znao sam da se moram, ako nastavim raditi u struci, tome potpuno posvetiti jer je to prilično stresan i izuzetno odgovoran posao. Ne bih mogao dopustiti da dođem na posao i razmišljam je li u stakleniku sve pod kontrolom, a ispred mene je čovjek čije je zdravlje u mojim rukama - govori Ilija.

Ivana na balkonu veličine uredskog stola uzgaja mentu, špinat i rajčice

Istodobno, u okviru obiteljskog posla već je počeo otkrivati svoju nišu, onu u kojoj rastu egzotične biljke i jestivo cvijeće.

image

Posjetili smo ga u proizvodnom pogonu kraj Vrbovca, gdje nam je pokazao zanimljive sorte koje uzgaja

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kasnije se fokusirao na mikrozelenje koje mnogi s razlogom nazivaju super hranom budućnosti - riječ je o mladim izdancima biljaka koji se režu u vrlo ranoj fazi rasta, a mogu imati do 40 puta više minerala i vitamina od odraslih biljaka - te unutar OPG-a Jurić pokrenuo prepoznatljiv brend Tukan Greens s proizvodnim pogonom kraj Vrbovca, gdje smo ga posjetili ovog proljeća.

No, sve je zapravo počelo uzgojem stevije, koja je jedno vrijeme bila izuzetno tražena biljka. S njom je OPG postao prilično poznat, a Ilija je nastavio istraživati nove biljke i nove arome, naručivao je gomolje i sjemenke iz različitih dijelova svijeta, proučavao ih i sadio. No, prijelomi trenutak dogodio se kad je ekipi iz Dežman bara trebala menta. Ilija je tada imao mentu s aromom jabuke, jagode, banane, čokolade... Skupio je hrabrost te odlučio predstaviti svoje proizvode da vidi kako funkcionira kad izađe iz zone komfora.

image

Kola - biljka s aromom popularnog gaziranog bezalkoholnog pića

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Matičnjak mandarina

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Menta jagoda

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Wasabi

BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Lijepo sam se odjenuo, htio sam ostaviti dobar dojam. Vrlo brzo shvatio sam da je dobro odrađena prezentacija više od pola posla. Kad sam u Dežman baru izvadio pakete, sve je prštalo od mirisa i boja. Troje gostiju, koje tada nisam znao, a ispostavilo se da su poznati i cijenjeni chefovi, s oduševljenjem su popratili moju prezentaciju. Sutra su telefoni počeli zvoniti kao ludi - prisjeća se.

Kako je nastao naziv Tukan Greens?

Ilija je čitao knjigu o stvaranju brenda, čiji je autor objašnjavao da ime brenda ne bi trebalo odmah otkrivati što je iza njega. To mu se svidjelo, a kad je na jednoj majici ugledao ilustraciju tukana, pomislio je: ‘‘To je to. Egzotična ptica, drugačija, baš kao i moja poljoprivreda’’.

Preko noći je postao tražen, počeo surađivati s barovima i vrhunskim restoranima, kao i onima s Michelinovom zvjezdicom te trgovačkim lancima u kojima se mogu pronaći njegove sadnice i presadnice.

Sve o jestivom cvijeću, vrstama, uzgoju, njegovoj primjeni u kulinarstvu...

Na jednu suradnju posebno je ponosan, iako je ne voli posebno isticati: za dječje odjele KBC-a Zagreb proizvodi i isporučuje pojedine vrste microgreensa koje imaju izvrsnu nutritivnu vrijednost, sadrže visoke količine vlakana i vitamina.

image

Ilija s tanjurom jestivog cvijeća i bilja pred objektivom naše fotografkinje Berislave Picek

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

*Članak je objavljen u magazinu D&D Vrt proljeće 2025.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 05:45