Ilija Jurić iz Velike Kosnice, koji je 2022. proglašen najboljim mladim hrvatskim poljoprivrednikom te iste godine bio hrvatski predstavnik na natjecanju EU u Bruxellesu, prva poljoprivredna iskustva stekao je još kao klinac. Tijekom cijelog školovanja, vikendima i ljetnim praznicima, bio je uključen u sve što se događa na roditeljskom OPG-u, a često je sa sestrom i "uskakao".
- To nam nije uvijek bilo najdraže, ali sam im danas zahvalan na takvom odgoju i navikama koje su nam usadili odmalena. Sjećam se kad nam je tata donio lubenice, napisao nam je koliko imaju kilograma i mi smo ih, kao djeca, taj dan prodavali uz igru. Poanta je bila dobiti osjećaj za novac. Ne znam je li to tata radio svjesno ili ne, ali dobro je napravio. Osjetio sam od malih nogu što je rad i koja je prava vrijednost novca - dodaje.
No, njega je privlačila i medicina pa je nakon srednje medicinske škole upisao smjer inženjer radiologije na Zdravstvenom veleučilištu Zagreb. Nakon studija je stažirao u Institutu za tumore, a onda je shvatio da mora donijeti odluku: bolnica ili plastenik.
- Znao sam da se moram, ako nastavim raditi u struci, tome potpuno posvetiti jer je to prilično stresan i izuzetno odgovoran posao. Ne bih mogao dopustiti da dođem na posao i razmišljam je li u stakleniku sve pod kontrolom, a ispred mene je čovjek čije je zdravlje u mojim rukama - govori Ilija.
Ivana na balkonu veličine uredskog stola uzgaja mentu, špinat i rajčice
Istodobno, u okviru obiteljskog posla već je počeo otkrivati svoju nišu, onu u kojoj rastu egzotične biljke i jestivo cvijeće.
Kasnije se fokusirao na mikrozelenje koje mnogi s razlogom nazivaju super hranom budućnosti - riječ je o mladim izdancima biljaka koji se režu u vrlo ranoj fazi rasta, a mogu imati do 40 puta više minerala i vitamina od odraslih biljaka - te unutar OPG-a Jurić pokrenuo prepoznatljiv brend Tukan Greens s proizvodnim pogonom kraj Vrbovca, gdje smo ga posjetili ovog proljeća.
No, sve je zapravo počelo uzgojem stevije, koja je jedno vrijeme bila izuzetno tražena biljka. S njom je OPG postao prilično poznat, a Ilija je nastavio istraživati nove biljke i nove arome, naručivao je gomolje i sjemenke iz različitih dijelova svijeta, proučavao ih i sadio. No, prijelomi trenutak dogodio se kad je ekipi iz Dežman bara trebala menta. Ilija je tada imao mentu s aromom jabuke, jagode, banane, čokolade... Skupio je hrabrost te odlučio predstaviti svoje proizvode da vidi kako funkcionira kad izađe iz zone komfora.
- Lijepo sam se odjenuo, htio sam ostaviti dobar dojam. Vrlo brzo shvatio sam da je dobro odrađena prezentacija više od pola posla. Kad sam u Dežman baru izvadio pakete, sve je prštalo od mirisa i boja. Troje gostiju, koje tada nisam znao, a ispostavilo se da su poznati i cijenjeni chefovi, s oduševljenjem su popratili moju prezentaciju. Sutra su telefoni počeli zvoniti kao ludi - prisjeća se.
Preko noći je postao tražen, počeo surađivati s barovima i vrhunskim restoranima, kao i onima s Michelinovom zvjezdicom te trgovačkim lancima u kojima se mogu pronaći njegove sadnice i presadnice.
Sve o jestivom cvijeću, vrstama, uzgoju, njegovoj primjeni u kulinarstvu...
Na jednu suradnju posebno je ponosan, iako je ne voli posebno isticati: za dječje odjele KBC-a Zagreb proizvodi i isporučuje pojedine vrste microgreensa koje imaju izvrsnu nutritivnu vrijednost, sadrže visoke količine vlakana i vitamina.
*Članak je objavljen u magazinu D&D Vrt proljeće 2025.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....