POLJOPRIVREDNA KONFERENCIJA

Ovo su najbolji mladi poljoprivrednici u 2022. godini!

Održana je svečana završnica Izbora – ceremonija proglašenja i uručenja nagrada

Sunčana Glavak, Gordan Jandroković, Marija Vučković i dobitnici Tvrtko Matijević, Ilija Jurić, Mladen Cesarec 

 Davor Pongracic/Cropix



Ilija Jurić (31) iz Velike Kosnice, koji je već pet godina u svijetu jestivog cvijeća, mikropovrća i raznog egzotičnog bilja za restorane, najbolji je mladi hrvatski poljoprivrednik u petom izboru koji su ove godine organizirali Sunčana Glavak, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za Hrvatsku iz redova EPP-a i Ministarstvo poljoprivrede RH uz medijsko pokroviteljstvo Jutarnjeg lista.

Kao pobjednik među 19 finalista nagrađen je iznosom od 25.000 kuna, a osigurana mu je financijska edukacija, kao i pomoć u ispunjavanju prijava za fondove EU.

image

Dobitnik prve nagrade Ilija Jurić

Davor Pongracic/Cropix
image

Tihomir Adam, Josip Lozančić, Željka Josić, Zlatko Tušek

Davor Pongracic/Cropix

Privilegij

- Velik je ovo privilegij i želim čestitati svim kolegama koji su tu. Danas je nagrada pripala meni, ali svi je zaslužujemo jer odlučiti se za ovaj posao nije lako. Sigurno ste se i vi probudili u pet ujutro kako biste sve stigli, kao i svakog dana - rekao je Jurić.

Tvrtko Matijević poslije jednogodišnje se stanke ponovno javio na izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika s istim projektom - proizvodima na bazi pčelinjeg otrova, a ovaj je put završio na drugom mjestu i s nagradom od 15.000 kuna. Treće mjesto i 10.000 kuna pripalo je Mladenu Cesarcu, koji proizvodi bučino ulje.

Čitatelji portala jutarnji.hr svojim su pobjednikom proglasili Mirka Knežića, proizvođača povrća i voća iz doline Neretve.

Na ceremoniji proglašenja i uručenja nagrada sudjelovali su Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, i Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

image

Gojko Drljača, Zdravko Tušek, Tihomir Adam, Ljiljana Šapina, Josip Lozančić, Sanja Burić, Ilija Jurić

Davor Pongracic/Cropix
image

Dobitnici Mirko Knežić, Tvrtko Matijević, Ilija Jurić, Mladen Cesarec

Davor Pongracic/Cropix

Snažna poruka

- Današnji događaj je snažna poruka svim mladim ljudima koji dvoje o tome trebaju li se upustiti u bavljenje poljoprivredom. Naših 19 finalista dokaz su da poljoprivreda nije samo posao nego i poziv - rekla je Sunčana Glavak i iznijela statističke podatke: 30. rujna 2021. godine bilo je registrirano više od 24.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava čiji su nositelji mladi ljudi u dobi do 41. godine. U usporedbi s brojem mladih poljoprivrednika u 2020. godini, više ih je za 2136 ili, iskazano relativnim pokazateljem, za 9,7 posto, a promatrano u odnosu na broj mladih poljoprivrednika u 2017. godini, više ih je za 3773 ili 18,5 posto.

- Ne tako rijetko govorimo koliko je poljoprivreda važna i plemenita i koliko je kod nas, ali i u Europi i svijetu povezana s poviješću i tradicijom. Ona je temelj za poljoprivrednu sigurnost. Poljoprivredu su oduvijek nosile inovacije i novi dosezi čovječanstva. Tako će biti i u budućnosti - naglasila je Marija Vučković.

Mjere za mlade poljoprivrednike smatra važnima i napominje da ti dijelovi Hrvatske čine 80 posto površine, zbog čega je jasno da ni gradova ne može biti bez sela.

image

Gordan Jandroković, Sunčana Glavak i dobitnik prve nagrade Ilija Jurić

Davor Pongracic/Cropix
image

Marija Vučković i dobitnik druge nagrade Tvrtko Matijević

Davor Pongracic/Cropix
image

Ljiljana Šapina, Sunčana Glavak i dobitnik treće nagrade Mladen Cesarec

Davor Pongracic/Cropix
image

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika 2022. i Poljoprivredna konferencija

Davor Pongracic/Cropix

- Prema osnovnoj statistici, mladih je poljoprivrednika do 41 godinu na današnji dan 24.591. Za takvo nešto treba biti spreman i odvažan za preuzimanje rizika. Kod nas je takvih 14 posto, što je više nego prosjek EU, ali težimo boljem i višem. Cilj je prijeći 20 posto i tada ćemo ostvariti temeljni cilj. preuzimanje malih i srednjih gospodarstva, obnovu - zaključuje Vučković.

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, osvrnuo se na probleme koji su počeli koronakrizom i potresom, a nastavili su se ratom u Ukrajini i klimatskim promjenama.

- Sada, godinu dana kasnije, osim zdravstvene ugroze imamo i rat. A evidentno je i što se zbiva s klimom. Požari, suše. S time živimo i živjet ćemo - ističe Jandroković i zaključuje da bi hrana, voda i energenti uskoro mogli postati privilegij.

image

Josip Lozančić, Željka Josić, Zlatko Tušek, Goran Ogurlić, Gordan Jandroković

Davor Pongracic/Cropix
image

Marija Vučković

Davor Pongracic/Cropix
image

Sunčana Glavak

Davor Pongracic/Cropix
image

Goran Ogurlić, Gordan Jandroković, Marija Vučković, Sunčana Glavak, Marijana Petir

Davor Pongracic/Cropix

Nakon svečane ceremonije i proglašavanja pobjednika održala se panel-rasprava kojom je moderirao Gojko Drljača, kolumnist Jutarnjeg lista. Na njoj su sudjelovali Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Tihomir Adam, interim izvršni direktor za poljoprivredu Fortenova grupe i predsjednik Uprave Belja, Josip Lozančić, direktor regulatornih poslova, BAT Adria, Sanja Burić, predsjednica Uprave ENNA Fruitsa, i Ljiljana Šapina, članica Uprave Podravke, te pobjednik Ilija Jurić. Jedna od glavnih tema konferencije bila je porast cijene energenata. Konkretno, Tihomir Adam je dočarao porast tijekom godina.

- Energija kao dio proizvoda 2020. godine činila je oko 3 posto od prometa kompanija, u 2021. narasla je na 5 posto, ove godine završit će na 7, a u 2023.i 10 posto. Primjerice, marže u tom biznisu su 11 posto, onda je jasno koliko je marže nestalo - kaže Adam.

image

Goran Ogurlić

Davor Pongracic/Cropix
image

Sunčana Glavak

Davor Pongracic/Cropix
image

Goran Ogurlić

Davor Pongracic/Cropix

ILIJA JURIĆ

"Neću biti milijunaš, ali od ovog posla može se pristojno živjeti"

Ljubav i strast prema poljoprivredi Ilija Jurić, ovogodišnji pobjednik natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika, naslijedio je od roditelja koji su se u okolici Velike Gorice skrasili u ratnim godinama, nakon što su izbjegli iz okolice Gračaca u BiH, te malo-pomalo razvili poznati OPG Jurić, koji je u proteklih 19 godina postao sinonim za inovativne proizvode iz plasteničke proizvodnje, presadnice, cvijeće i začinsko bilje. Mladi Ilija posao je nadogradio i već je pet godina u svijetu jestivog cvijeća, mikropovrća i raznog egzotičnog bilja za restorane.
Nakon velikog finala, u kojem je osvojio prvu nagradu, ističe da je to za njega velika čast i priznanje.

- Svakako je čast dobiti nagradu jer svaki dan radite od pet ujutro i rješavate brojne izazove od proizvodnje, preko prodaje, do kupaca. Stoga je ova nagrada svakako poticaj i čast. Put u Bruxelles svakako će biti zanimljiv, upoznat ću mlade poljoprivrednike iz drugih zemalja, čuti kakva su njihova iskustva i kako sve to kod njih funkcionira - kaže Jurić i dodaje da će osvojeni novac uložiti u posao.
Od poljoprivrede se, kaže, može živjeti.

- Sigurno neću biti milijunaš, ali od ovoga se može dobro živjeti. Sve je stvar toga kako si posložiš to čime se baviš, kao, uostalom, u svakom poslu. Završio sam fakultet i ostavio siguran posao u bolnici radi ovoga. Često mi kažu ‘ustaješ kad hoćeš‘, ‘među biljkama si‘ i to zvuči odlično. ‘Blago tebi, nisi u zatvorenom‘, govore mi kolege. Da, to je dobro, ali i dalje sam poduzetnik i moram zaraditi plaću i za sebe i za svoje ljude, a to je uvijek izazov - objašnjava Jurić.
Kao dobru stranu svojeg posla navodi život u prirodi.

- Prije mjesec dana dobili smo sina. Ja se vremenski mogu prilagoditi i više se posvetiti njemu. Otac mi je govorio da ne nastavljam njegovim putem jer zna koliko je to teško. Hoće li moj sin nastaviti tradiciju, vidjet ćemo. Ja ću ga podržati u svakoj njegovoj odluci - zaključuje pobjednik 2022. godine.

Ključne izjave s konferencije

Državni tajnik Zlatko Tušek o cijenama i tržištu: "Cijene idu gore, ali na našu sreću, skok cijena imputa još se dobro kompenzira rastom cijena. Naše malo tržište dobro je artikulirano."

Tihomir Adam iz Fortenova grupe o cijeni energije: "U 2020. energija je činila oko 3% prometa kompanija, u 2021. narasla je na 5%, ove godine završit će na 7% a iduće godine i 10%."

Ljiljana Šapina iz Podravke o proizvodnji: "Najvažnija je neovisnost u poljoprivrednoj proizvodnji. Došli smo do 567 hektara zemlje i nastojimo povećati udio vlastite proizvodnje"

Josip Loznačić iza BAT Adrije: "Mi smo unikatni u Europi jer imamo složenu cijelu priču od sjemena do dima. Uključeni su: kooperan-ti, proizvodnja i prodaja."

Sanja Burić iz ENNA Fruits o samodostatnosti: "Vrlo je važna samodostatnost na domaćem tržištu kako bismo što manje ovisili o uvozu. Uvoz je u pandemiji postao izazov."

Europarlamentarka Sunčana Glavak: "U vremenu pojačane inflacije, protiv rastućih cijena možemo se boriti i povećanjem vlastite proizvodnje. Trendi je i seksi baviti se poljoprivredom"

image

Najbolji mladi poljoprivrednik – sponzorska pasica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:00