Baby‘s breath

Ljetnica nježnih bijelih cvjetića: Ovaj cvijet više nije rezerviran samo za vjenčanja

Unsplash
 Freestocks
Zbog svoje nježne teskture na engleskom jeziku poznat je kao baby‘s breath, a kod nas nosi ime sadarka ili šlajer

Sadarka (lat. Gypsophila), biljni rod jednogodišnjeg raslinja i trajnica raširen po gotovo cijeloj Euroaziji i sjevernoj Africi, te dijelovima Australije. Raste na tlu bogatom kalcijem, a može se uzgojiti iz sjemena ili reznica u rano proljeće ili jesen. Najčešće se koristi kao rezano cvijeće i dodatak aranžmanima. Njena uloga u aranžmanima je "neutralizirati" velike cvjetove jakih boja i stvoriti balans unutar buketa. Budući da cvate baš u vrijeme sezone vjenčanja, ovaj romantični i nježni cvijet sve češće je zvijezda vjenčanja, ali i mnogih domova.

image
Unsplash
Becca Tapert

Ipak, ova ljetnica, nježnih bijelih cvjetića, najprirodnije izgleda u prirodi na otvorenom u kamenjarima i suhozidima, a može se saditi u miješanim gredicama. Na popisu je preko 150 vrsta, od čega u Hrvatskoj postoje tri: sadarka štitkasta (G. fastigiata), zidna (Gypsophila muralis) i puzava sadarka (G. repens). U primorskim krajevima može se saditi još u lipnju za cvatnju tijekom rujna i listopada.

image
Unsplash
Freestocks

Javnosti je ova romantična nježna biljka zapela za oko na boho vjenčanju Mandy Moore prije par godina. Za to je zaslužna cvjećarka, umjetnica i vlasnica Of the Funes, Felisa Funes, i od tada sadarku sve češće viđamo u domovima. Sadarku možete lijepo uklopiti u baš svaki prostor samostalno ili u kombinaciji s ostalim cvijećem. Može se koristiti na bezbroj načina kao elegantna dekoracija na stoliću za kavu, skrivenom kutku sobe, a može poslužiti za izradu romantične pergole na vjenčanju.

image
Unsplash
Fiona Murray
image
Unsplash
Rikonavt
image
Unsplash
Linh Le
image
Unsplash
The Natsumi Studio
image
Unsplash
Cindy Chan
image
Unsplash
Asa Palsson
image
Unsplash
Debby Hudson
image
Unsplash
Johanne Kristensen
image
Unsplash
Tom The Photographer
image
Unsplash
Linh Le
image
Unsplash
Wedding Photography
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 20:02