RANE TREŠNJE

Ptice se časte plodovima iz vašeg voćnjaka? Otjerajte ih uz pomoć najobičnijeg predmeta iz doma. Potpuno je bezopasno!

 /SHUTTERSTOCK

Prve trešnje već su se zarumenile, a prodajna je sezona i službeno započela. Međutim, dok su kupci zaprepašteni cijenama na hrvatskim tržnicama koje se kreću po cijeni od 10 do 12 eura za kilogram, oni sretnici koji u vlastitom dvorištu imaju ranu sortu trešnje već danima uživaju u plodovima. No, nisu jedini. Sočni, slatki plodovi privlače i ptice koje iza sebe ostavljaju načete i otpale plodove, ali i izmet na granama, vrtu, automobilu...

Taj problem može se riješiti na nekoliko bezopasnih načina: stvaranjem zvukova poput pljeskanja i lupkanja, povlačenjem grana pomoću konopca... Naime, zvukovi, šuškanje i pomicanje grana prestrašit će ptice te će odletjeti. No, to podrazumijeva stalni nadzor i prisutnost, što si malo tko može priuštiti. Ovih dana internetom kruži jedan trik koji se već pokazao učinkovit u tjeranju golubova s balkona, a koji bi zasigurno mogao poslužiti i u tjeranju ptica iz voćnjaka. A sve uz pomoć jednog najobičnijeg predmeta iz kućanstva: aluminijske folije.

Vješanjem nekoliko traka aluminijske folije na grane trebali bi otjerati ptice s voćaka jer su njihove oči osjetljive na reflekciju. Isti rezultat mogli bi dati i stari CD-i, pa čak i zrcala. Također, grane se mogu omotati aluminijskom folijom čiji će zvukovi odvratiti ptice od zadržavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:12