JESENSKI MAKEOVER

Inspiracije za jesenski makeover i savjeti poznate autorice bloga

 

Svaka godina i svako godišnje doba donose neke nove trendove u uređenju doma. Tako nekim idejama koje smo još jučer prigrlili i mislili da će postati bezvremenske već sutra kažemo zbogom, a neke za koje smo do jučer mislili da nikada neće biti hit pozdravljamo na sva zvona. Odmah na početku želimo vam reći da nikako ne slijedite trendove slijepo, oni postoje više kao inspiracija, neka estetska nit vodilja oko koje ćete, naravno, u konačnici izgraditi vlastitu dekorativnu priču po svojem guštu, ukusu i željama.

U ovom smo članku pokušali smo doznati od ljudi koji se na svakodnevnoj bazi bave proučavanjem lijepe kulture stanovanja, bojama, materijalima, dezenima, komadima namještaja koji su IN... Ukratko, Lorena Franjić, mlada žena koja stoji iza instagram profila @lorenamf koji se bazira na uređenju interijera, Maja Bešenić, osnivačica brenda Bohika i vlasnica Instagram profila @mycroatianhome s gotovo 26,000 pratitelja, Marija Kosovec blogerica s Instagram profila @miimavintage i Staša Nikodinović, osnivačica i voditeljica bloga Kucica.net sve navedeno imaju u malom prstu, a samo za čitatelje D&D-a odlučile su otkriti kako urediti dom za sezonu pred nama i pokazati kako sve te lijepe ideje uklopiti u svoj životni prostor.

Znam da se ovo donekle može reći za svako godišnje doba, ali jesen je po meni stvarno najbolje vrijeme za igranje s uređenjem životnog prostora. Mentalno se pripremamo na to da ćemo više vremena provoditi u zatvorenom prostoru, pa je logično da si želimo što više ugoditi i urediti taj prostor na način koji će prijati svim našim čulima. Kako bismo ugodili čulu dodira važno je pobrinuti se da u domu imamo dovoljnu količinu mekanih jastučića i toplih prekrivača, kao i što više dekorativnih predmeta od prirodnih materijala.

Sudeći prema onome što možemo vidjeti na društvenim mrežama poput Pinteresta i blogovima poznatih dekoratera, ova će jesen biti u znaku 'visećeg dekora', što može podrazumijevati sve - od zanimljivih tapiserija s modernim ili tradicionalnim šarama, tilandsija (poznatih i kao zračne biljke), dekorativnih lampica i lanterni te još mnogo toga. Isto tako, poželjno je da dekoracija doma tijekom jeseni na neki način simbolizira prirodu ili dolazi direktno iz prirode, pa se tako odlično može dekorirati s lišćem u jesenjim bojama, kestenjem, žirovima, kao i s biljkama karakterističnim za ovo doba godine. Najbolji je savjet da se prilikom dekoracije vratite malo u djetinjstvo i prisjetite kako ste nekada davno uživali dok ste pravili figurice od šibica i kestenja - govori Staša Nikodinović, autorica jednog od najčitanijih blogova o lijepim stvarima u životu u regiji naziva Kucica.net. Staša za sebe kaže da je prava umjetnička duša koja voli dekoriranje i praktične savjete o čišćenju i organizaciji doma.

Staša Nikodinović s bloga Kucica.net predviđa dominaciju metala u toplim bojama, poput pomalo zahrđalog mesinga ili bakra, od boja ističe zagasito smeđe tonove, a kao komad broj jedan izdvaja šik luster

- Iako je trend dekoriranja s naglaskom na dosta bijele boje tu da uvijek ostane kao sigurna varijanta, dobro je što će ova jesen ipak poslužiti da se malo poigramo s nešto drukčijim stilovima, bojama i teksturama. Ako vam neka prostorija u domu koja je gotovo potpuno bijela izgleda pomalo dosadno i sterilno, to je znak da je vrijeme za jedan mini projekt redizajna. Uz malu količinu novca i samo nekoliko lijepih sitnica možete jako brzo izmijeniti taj prvi vizualni dojam i 'razbiti' jednoličnost - kaže Staša i dodaje da za jesen predviđa apsolutnu popularnost lijepih zemljanih tonova, koje najviše asociramo s toplim i ugodnim domom u kojem rado provodimo vrijeme s najbližima.

Posebno bih istaknula boju umbra koja je najsličnija zagasito smeđoj boji i koja se nevjerojatno dobro uklapa u većinu vrsta dekora. Prednost ove boje je što istovremeno djeluje i vrlo sofisticirano i prirodno. Umbra pogotovo dobro izgleda kad se kombinira npr. s crvenim, zelenim i zlatnim detaljima, a kad sve ove boje stavite na jedno mjesto, nema šanse da ne stvorite pravi jesenji ugođaj u domu - ističe.

Što se tiče materijala koji će vladati našim domovima, Staša predviđa dominaciju metala u toplim bojama, što je njoj posebno drago. Materijali poput pomalo zahrđalog mesinga ili bakra stvarno su odlična opcija ako želite 'utopliti' izgled doma, a to je ono što nam svima nama i treba tijekom sve hladnijih mjeseci koji dolaze - tvrdi i priznaje da bi svi koji žele napraviti jesenski, opuštajući interijer morali nabaviti neki šik luster koji je, po njoj, definitivno komad br. 1 ove sezone, kao i razne vrste visećih lampi.

- Možete se odlučiti i za neki luster sa zanimljivim šarama ili mozaikom u zemljanim tonovima kako biste prostoriji dali pomalo jesenji štih - otkriva Staša Nikodinović i dodaje da stil u uređenju interijera koji se ove jeseni vraća na velika vrata jest vintage stil. Zato, kaže, ako imate bilo kakav starinski komad namještaja koji samo stoji i sakuplja prašinu, vrijeme je da je obrišete, možda stavite nekoliko novih slojeva boje i iskoristite ga na neki način koji može biti potpuno drukčiji od njegove originalne primjene.

UZORCI KOJI ĆE BITI POPULARNI SU...

Tijekom ove jeseni imat ćemo priliku često vidjeti geometrijske uzorke, a vidljivo je i da su oni generalno krupnijih dimenzija nego prije. Ako birate neki zanimljiv print za tapetu ili uzorak za dekorativne detalje, izbjegavajte one sa sitnijim detaljima i ornamentima.

KOJI GRAD POSJETITI U JESEN 2019.?

Kada me neko upita koja je moja idealna jesenja destinacija, odmah mi na pamet pada Belgija, a pogotovo gradovi Ghent, Antwerpen i Bruges. Imala sam ih priliku posjetiti baš u ovom periodu i to je stvarno poseban doživljaj. Specifična arhitektura ove regije i prilično topli zemljani tonovi koji prevladavaju na fasadama većine zgrada savršeno se uklapaju s lišćem koje polako mijenja boje. Ovo su stvarno nezaobilazne destinacije za sve ljubitelje arhitekture i zanimljivog stila u uređenju interijera.

GLAZBA KOJU VRIJEDI SLUŠATI DOK UREĐUJETE DOM OVE SEZONE?

Dok budete uređivali dom tijekom ovih lijepih, iako ponekad kišnih dana, predlažem da se negdje u pozadini čuju note Stingove pjesme "Englishman in New York" i cijelog tog albuma "Nothing Like the Sun" koji mi nekako savršeno paše uz ovo doba godine. Nakon što završite s jednom etapom dekoracije, nagradite se za trud jednim lijepim rižotom s vrganjima i čašom vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 11:18