Mrak!

Žena napravila kupaonicu drevnom tehnikom s Mediterana: Otporna je na plijesan, košta 95 eura i izgleda fantastično!

 FRANKVANDENBERGH/GETTY IMAGES

DIY domovi podižu koncept uređenja na potpuno novu razinu, baš kao ekološki prihvatljivi domovi koji vole Zemlju, a ovih su dana u modi.

Bivša raketna znanstvenica i graditeljica kuća od blata Kristina Turiya (@turiya_natural_living) podijelila je video jednog od svojih brojnih projekata.

U videu debitira njen DIY tuš napravljen od blata, pijeska, slame, bambusa i vapna. Potpuno je vodootporan bez upotrebe plastike, brtvila ili cementa zahvaljujući sve popularnijoj i cjenjenijoj Tadelakt tehnici koja se stoljećima koristila u Maroku.

Svojim izgledom podsjeća na Venecijansku žbuku, ali za razliku od nje, Tadelakt je vodootporan i otporan na plijesan što ga čini savršenim materijalom za kupaonice i kuhinje. Sastoji se od vapnene žbuke i crnog sapuna napravljenog od maslina, a spoj ovih dviju komponenti izaziva kemijsku reakciju koja stvara vodootpornu membranu zbog koje je ovaj nevjerojatan materijal idealan za mokra područja. Stoga ne čudi da su zidovi većine tradicionalnih marokanskih hamama napravljeni Tadelakt tehnikom.

Počeci njegova korištenja sežu još od Berbera koji su ga upotrebljavali kao vodootporne zemljane cisterne za higijensko skladištenje vode za piće. Zbog visokog Ph 12.4. koji djeluje kao prirodni dezinficijens ljudi su ga korisitili u prostorima gdje se skladištila zimnica ili porađala stoka.

Zaista je nevjerojatno da postoji prirodan material koji izgleda fantastično, lako se održava i ima tako jaka antibakterijska, antialergijska, antifugalna svojstva istovremeno djelujući kao regulator vlage i temperature. Nadalje, svojom glatkoćom i nježnim pigmentima čini prostor toplim i ugodnim, piše terradecor.hr.

Kineski zid vrhunski je primjer prirodne strukture izgrađene od blata i zemlje. Iako je zid građen stoljećima, početna je konstrukcija bila “uglavnom napravljena od nabijene zemlje”.

Cob kuće su poznate po svojoj izdržljivosti i prirodnom izgledu te su dizajnirane da integriraju svoje okruženje. Otporne su na vatru, vremenske uvjete, biorazgradive, jedinstvene i financijski prihvatljive. Izgrađene su od mješavine gline, pijeska i slame.

- Potrošila sam samo 100 dolara, govori Kristina svojim gledateljima.

Možda je jedini nedostatak to što je Tadelakt danas neuobičajena vještina. Na upit pratitelja gdje angažirati majstore, Kristina je odgovorila: - Morate potražiti stručnjake za tadelakt ili to učiniti sami!

Nadalje je rekla da je njezina tehnika zahtijevala mnogo eksperimentiranja i neuspjeha. Za Tadelakt su potrebni strpljenje, pokušaji i pogreške te precizno mjerenje vremena, ali se isplati jer će rezultati trajati cijeli život.

Za one koji žele poduzeti sljedeći korak, Kristina pruža savjetodavne usluge i ima YouTube kanal posvećen prirodnoj gradnji ispunjen videozapisima s uputama. Također planira organizirati radionice i online tečajeve u 2024.

Reakcija korisnika na Kristinino tuširanje bila je čuđenje, s prizvukom ljubomore.

- Ovo je fantastično. Ti si prava inspiracija!, pohvalio se jedan gledatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. srpanj 2024 17:05