NAJMANJE OMILJENI KUĆNI ZADACI

Kako izići na kraj s poslovima koje mrzimo

... i to bez uporabe kemikalija

Rijetko tko uživa u čišćenju doma, ali ipak se radi o neizbježnom zadataku koji svi odrađujemo, pogotovo ako želimo živjeti u ugodnom i lijepom prostoru koji blista. Pritom je sasvim normalno da neke stvari volimo manje, a neke više. Sastavili smo popis od sedam zadataka koji su često najmanje omiljeni, a zapravo su i više nego izvedivi uz malo truda, dobre volje i nekoliko praktičnih savjeta!

Closeup of unrdcognizable home cleaning products with blue bucket and a mop in front in sharp focus. All products placed on white and poorly lit bathroom floor.
Getty Images/iStockphoto

Dubinsko čišćenje pećnice

Pećnica je jedno od onih mjesta čije čišćenje uporno odgađamo jer njen izgled nije na prvi pogled primjetan. Ako ste jedna od onih osoba koja iz tjedna u tjedan odgađa zasukati rukave i dubinski očistiti svoju pećnicu, uzmite u obzir činjenicu da nekoliko puta tjedno pripremate hranu u toj pećnici prepunoj zagorene masnoće i prljavštine. Ta će vas pomisao natjerati da uzmete četku u ruke i napokon se bacite na posao.

Pogledajte i kako očistiti pećnicu na prirodan način.

Female arms only cleaning a toilet with a spray cleaner.
Getty Images

Čišćenje wc-školjke

Iako je čišćenje toaleta zapravo rutinski zadatak koji bismo trebali redovito odrađivati, to ga i dalje ne čini posebno privlačnim, pogotovo ako sustavno zanemarujete pozadinu vaše školjke ili ako imate problema s kanalizacijom i neugodnim mirisima. Počnite čišćenje nanošenjem deterdženta ispod ruba školjke te pustite da djeluje. Dok deterdžent radi s mješavinom vode i octa pošpricajte školjku izvana i oko nje te dobro izribajte! Obrišite sve vlažnom krpom pa posušite kako biste spriječili stvaranje kamenca na koji se onda prašina i mrlje lako primaju.

Pogledajte i osam brzih i jeftinih načina za čišćenje kupaonice!

Young woman sitting at desk and cuddling her lovely cat, togetherness and pets concept
Getty Images

Čišćenje kutije s pijeskom vaše mačke

Naravno da volite svoju mačku, ali čišćenje kutije s pijeskom nikada nije posebno zabavan zadatak. Preporučljivo je čistiti ga s rukavicama na rukama i maskom na licu jer se ipak radi o prašini i toksinima, a ključno je da kutiju redovite operete deterdžentom za pranje suđa i toplom vodom kako biste sve dobro dezinficirali. Prvu vodu svakako prolijte u wc-školjku, kako biste bili sigurni da nikakve bakterije i toksini nisu završili na površini vaše kade ili umivaonika.

Stainless steel sink plug hole close up with water
Getty Images/iStockphoto

Odčepljivanje odvoda

Nakupljena kosa koja je začepila odvod u kupaonici ili pak hrana i masnoća koji su se nataložili u vašoj kuhinji čine čišćenje odvoda doista napornim pothvatom. Kada se radi o ozbiljnom začepljenju preporučujemo vam da pozovete stručnjake, a sve drugo možete srediti sami i to uz pomoć octa i sode bikarbone!

Pogledjate i najlakši način čišćenja sudopera i svih njegovih dijelova.

Housewife doing housekeeping in the roomHousewife doing housekeeping in the room
Getty Images

Čišćenje usisavača

Iako često koristimo usisavač, koliko često se zapravo posvetimo njemu samome? S obzirom na to koliko prašine, smeća, kose i prljavštine prođe kroz njega važno je redovito ga čistiti. Tako ćete produžiti njegovo trajanje, a pritom ćete spriječiti slučajno raznošenje prašine po stanu. Zamijenite vrećicu, operite spremnik ako imate model bez vrećice, očistite četku nastavka za usisavanje i prebrišite cijeli aparat od prašine.

Dubinsko čišćenje perilice za posuđe

Neugodni mirisi koji dopiru iz perilice za posuđe nisu rijetkost, pogotovo kada dođe do nakupljanja otpadaka hrane, masnoće i deterdženta pa je vašu perilicu također potrebno redovito očistiti.

Pogledajte i kako očistiti perilicu posuđa na prirodan način!

Foraging Black Ants
iStockphoto

Rješavanje nametnika

Neovisno o tome radi li se o miševima, mravima ili paucima, pomisao da imamo nametnike u kući nikada nije ugodna. Prije nego nabavite jake kemikalije i pozovete stručnjake za deratizaciju, pokušajte riješiti svoj problem netoksičnim putem.

Pogledajte i kako se riješiti mrava na prirodan način bez upotrebe štetnih kemikalija!

Izvor: Apartment Therapy

Naslovna fotografija: Emily Billings

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:19