JE LI SVE BILO UZALUD?

Ovu stvar najčešće zaboravljamo dezinficirati, a time sabotiramo višesatno čišćenje

 /SHUTTERSTOCK

Može li višesatno čišćenje doma biti uzaludno? Da, ako nakon sati i sati ribanja shvatite da ste sabotirali sami sebe. Pitate li se kako je to uopće moguće, odgovor je vrlo jednostavan: ako alat za čišćenje ne održavate čistim. Iako mnogi imaju svoj redoviti raspored čišćenja, postoje predmeti koje nesvjesno zaboravljamo, a koji predstavljaju potencijalno leglo bakterija pa svako njihovo daljnje korištenje zapravo nanosi više štete nego koristi u domu. Evo koji su to...

WC četka

image
ROBERT MICHAEL/DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

WC četka nezaobilazan je alat kod ribanja WC školjke, međutim na njoj se redovitim korištenjem nakupljaju naslage i klice s WC školjke. Ne samo da te klice mogu djelovati kao potencijalni patogeni, već se iz četke može širiti i neugodan miris. Stoga se preporučuje čišćenje WC četke nakon svakog korištenja.

Ona se može, uz dodatak sredstva za čišćenje, namakati u samoj školjci ili u svojem držaču te isprati puštanjem vode iz vodokotlića ili pod mlazom vode. Oni skloniji prirodnijim sredstvima za čišćenje mogu koristiti i mješavinu octa i limunske kiseline. U svakom slučaju, bitno je da se WC četka i njezin držač dobro posuše prije ponovnog korištenja. Pitate se koliki često treba mijenjati WC četku? Odgovor pronađite ovdje.

Spužve

Kada su u pitanju kuhinjske spužvice, postoje neka temeljna pravila za zaštitu vaše kuhinje od štetnih bakterija. Jedno od njih kaže da radne površine nije poželjno brisati spužvicom za suđe, već koristite zasebnu čistu krpu ili papirnati ubrus. Najbolje je zamijeniti spužvicu svakih tjedan ili dva, ili ranije ako osjetite neugodne mirise ili se počne raspadati. U međuvremenu spužvicu možete provući kroz perilicu posuđa ili je staviti u mikrovalnu (dok je mokra) na jednu minutu. Samo pazite da ne sadrži metal ili ga sigurno uklonite jer će biti vruć nakon "kuhanja".

Dodaci za usisavač

image
OLEKSANDR LYPA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/OLEKSANDR LYPA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Nastavke za usisavanje također je potrebno redovito prati. Razmislite koliko ste puta koristili neki nastavak u kupaonici, možda čak i oko WC školjke, a onda ste s istim usisavali i, primjerice, kuhinju. Je li upravo vas oblio hladan znoj?

Kod nastavaka s čekinjama bitno je ukloniti svu prašinu, dlake i drugu prljavštinu, a zatim ih namočiti u mješavinu vruće vode u octa u omjeru 1:1 uz nekoliko kapi tekućeg deterdženta za pranje posuđa. Isti postupak vrijedi i za ostale četke koje koristite u domu za čišćenje.

Nastavke za usisavač bez čekinja, pak, operite u toploj vodi sa sapunom, ostavite ih da se osuše te poprskajte dezinficijensom u spreju.

Krpe od mikrofibre

Velike su šanse da već perete svoje krpe od mikrovlakana nakon svake upotrebe, ali također je važno pripaziti da ne zagađujete druge prostore i površine istom krpom.

Stoga nemojte koristiti istu krpu za brisanje umivaonika i WC školjke. Također, nemojte isti ručnik premještati iz jedne u drugu kupaonicu i nikako nemojte s istim ići iz kupaonice u kuhinju. Radije se opskrbite s više krpa u različitim bojama - neka svaka boja bude namijenjena za jednu prostoriju. Tako ćete smanjiti prijenos klica i samu brigu oko kontaminacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:43