BOLJE SPRIJEČIT‘ NEGO...

Strahujete od žohara u dvojem domu? Okružite se ovim biljkama, odmah će pobjeći

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Jednom kad uočite žohare u svojem domu, ne možete baš previše toga poduzeti osim zvati dezinsekciju, deratizaciju, istrebljivače ili koju god službu za koju se nadate da bi vam mogla pomoći. Jer, vjerujemo da nikome nije opcija živjeti pored neugodnih štetnika koji mogu prenijeti opasne patogene, taložeći ih po vašem domu, uključujući salmonelu, streptokok i druge bolesti. Stoga treba razmišljati unaprijed te ih spriječiti da se uopće približe vašem domu.

Za početak, treba znati što ih privlači. Odgovor je vrlo jednostavan - hrana. Redovitim čišćenjem i održavanjem sudopera, radne ploče, kante za smeće, prostora špajze... otežat ćete im pristup hrani, a kako biste ih spriječili da se gnijezde u vašoj neposrednoj blizini, okružite se mirisnim biljkama koje ih odbijaju. Pomno odabrane biljke na otvorenom odbit će ih u namjeri da iskoriste pukotine u temeljima ili oko prozora i vrata, dok će ih unutarnje zelenilo potaknuti da pobjegnu u korist ugodnijeg okruženja.

Neke od biljaka koje mogu krasiti vaš dom, a istodobno svojim mirisima odbijati žohare su: limunska trava, lavanda, metvica, neven, eukaliptus, ružmarin, krizanteme, bosiljak, kadulja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 10:27