SPA TRETMAN

Uronila je banane u otopinu pa otkrila: ‘To je trik zbog kojeg ostaju svježe čak dva tjedna‘

 /SHUTTERSTOCK
YouTuberica, poznata pod imenom Tracy Tips, tvrdi da već sve sastojke imate doma. Biste li isprobali?
YouTuberica, poznata pod imenom Tracy Tips, tvrdi da već sve sastojke imate doma. Biste li isprobali?

Banane su mnogima omiljeni doručak ili brza užina na poslu. No svi znamo onaj razočaravajući trenutak kad posegnemo za njima, a umjesto čvrste i žute kore dočeka nas smeđa, kašasta i neprivlačna voćka koja završava u optadu. Čak i kad ih kupimo savršeno zrele, na sobnoj temperaturi rijetko izdrže duže od nekoliko dana.

image

Banane na sobnoj temperaturi vrlo brzo potamne i postanu kašaste

/SHUTTERSTOCK

Godinama kruže razni trikovi za produljivanje svježine banana, no rezultat često nije dugotrajan. Sada je jedna YouTuberica, poznata pod imenom Tracy Tips, podijelila jednostavnu dvostupanjsku metodu koja može produžiti svježinu banana i do dva tjedna, a sve što vam treba već imate u kuhinji.

Ove namirnice ne smijete držati u hladnjaku!

Prvi korak: kupka u slanoj vodi

Odmah po dolasku iz trgovine, umjesto da banane odložite na stol ili u zdjelu s voćem, pripremite im kupku u posudi sa slanom vodom. Dobro ih operite u toj otopini, pazeći da kora ostane što žuća i čišća. Tracy objašnjava da ovaj postupak uklanja "kemikalije koje ubrzavaju sazrijevanje" - poput etilena, tvari koja se prirodno stvara u bananama, ali kojom se ponekad i dodatno tretiraju kako bi brže dozrjele.

Posebnu pažnju, dodaje, treba posvetiti peteljkama. Upravo se tamo često nakuplja najveća koncentracija etilena, pa je dobro i njih namočiti u slanu vodu na nekoliko minuta.

Zašto hladnoća šteti?

Iako je čuvanje u hladnjaku čest savjet, Tracy napominje da banane ne podnose niske temperature. Već ispod 10 °C enzim polifenol oksidaza postaje izrazito aktivan, što ubrzava tamnjenje kore i propadanje ploda.

image

Ne preporučuje se držati banane u hladnjaku

/SHUTTERSTOCK

Stoga ih nemojte odmah spremati u hladnjak - pustite ih da ostanu na sobnoj temperaturi nakon "spa tretmana" u slanoj vodi.

Drugi korak: završno čišćenje

Nakon slane kupke slijedi još jedno uranjanje, ovaj put u čistu vodu s jednom žlicom sode bikarbone. Ova blago alkalna otopina pomaže neutralizirati kiseline te ukloniti eventualne ostatke prašine, nečistoća i pesticida s površine kore.

Ovo je najotrovnija stvar koju imate u hladnjaku

Tracy ističe da soda bikarbona ne samo da dodatno čisti plod, nego i osigurava da na bananama ne ostane ništa što ne želite unijeti u organizam. Nakon toga banane su spremne za konzumaciju - ili za uredno odlaganje na suho, prozračno mjesto, gdje će ostati svježe znatno dulje nego što ste navikli, čak i tjednima nakon kupnje.

Savjet više

Pronašli smo još nekoliko savjeta kako održati banane svježima.

Omotajte peteljku plastičnom ili aluminijskom folijom

Prema stručnjaku Benu Huygheu i proizvođaču Chiquita, banane otpuštaju etilen - plin koji ubrzava zrenje, a najveća koncentracija je upravo u peteljci. Omotavanjem te zone folijom sprječava se širenje rasta zrelosti pa banane duže ostaju svježe, piše Simply Recipes.

Čuvajte banane odvojeno, ne s drugim voćem

Tople temperature i plodovi koji još oslobađaju etilen (poput jabuka ili avokada) mogu ubrzati zrenje banana. Huyghe savjetuje da ih čuvate odvojeno i izvan voćne zdjele - tako će se spriječiti dodatna stimulacija zrenja.

Držite ih na hladnijem mjestu, ali iznad 18 °C

Studija u časopisu Serious Eats pokazala je da čuvanje banana na oko 18 - 20 °C usporava njihovo sazrijevanje. Hladniji prostori, ali ne i hladnjaci, najbolja su opcija. Drastične razlike s okolišem također mogu štetiti plodu. The Sun, pak, prenosi savjet TikTokerice Amy Cross, koja tvrdi da će kora banana u hladnjacima potamniti, ali će unutrašnjost ostati čvrsta i svježa do dva tjedna. Ovaj savjet potvrđuje i nutricionistica Linda Taylor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 18:39