ANTE FRANIĆ

‘Splitu treba razvojni iskorak kakvom smo svjedočili 70-ih godina prošlog stoljeća‘

Je li mi supruga razmišljala o osnivanju stranke NDH? Nije. Ona je Hercegovka i na svoje načine izražava nezadovoljstvo HDZ-om
Ante Franić
 Vojko Basic/Cropix

1. SDP je dugo tražio svog kandidata, vi niste bili prvi izbor. Kako se osjećate zbog toga?

- Ponosan sam na SDP, stranku slobodnomislećih ljudi koji imaju pravo iznijeti svoj stav i odluke donosimo demokratskom većinom, za razliku od jednoumlja HDZ-a i obiteljskih stranaka Kerum i Puljak vođenih isključivo privatnim interesima.

2. Stranka ima problema u mnogim lokalnim sredinama, u Osijeku nemate kandidata za župana, imate unutarstranačke probleme, koliko vam to odmaže u kampanji?

- Fokusiran sam samo na Split. Ne zanima me nacionalna politika i nemam političke ambicije u Zagrebu. Želim biti gradonačelnik Splita i mijenjati svoj grad na bolje. Još jednom ponavljam da se ne radi o unutarstranačkim problemima nego o demokratskim procesima unutar stranke i pravu svakog člana na svoj stav i mišljenje. Naš tim u Splitu je spoj mladosti i iskustva, ojačan novim mladim ljudima iz realnog sektora koji će Gradu donijeti potrebnu efikasnost i ekonomičnost upravljanja.

3. Koliko je Baldasarova vlast naškodila SDP-u u Splitu, čini se da se otad niste još oporavili, što bi za vas bio uspjeh na izborima, osim da postanete gradonačelnik?

- Nemam problem reći da je Baldasar bio loš gradonačelnik, za razliku od Vice Mihanovića koji se to ne usudi reći za Krstulovića Oparu. U SDP sam ušao nakon što je Baldasar isključen iz stranke, dakle stranka se od njega odmakla i to na vrhuncu njegove moći. Drugi za to nemaju snage, ni želje.

Jedini uspjeh je vratiti Splitu ambiciju i pokrenuti novi razvojni iskorak, kakvom smo svjedočili 70-ih godina prošlog stoljeća, a pobjeda na izborima je preduvjet za to.

4. Zašto Split još uvijek nema riješen problem odvojenog prikupljanja otpada i kako to planirate promijeniti?

- Zbog kombinacije katastrofalno nesposobne županijske i gradske vlasti. Županija je pretvorila Split u regionalno smetlište i odlučno sam protiv toga da se i dalje u Split dovozi županijski otpad. Idemo u izgradnju sortirnica, kompostana i reciklažnih dvorišta, to su jednostavni projekti ako postoji znanje i dobra volja. Ozbiljniji problem je rad s građanima na edukaciji, ali tu bih se pouzdao u djecu. Kao roditelj znam da ništa ne može brže promijeniti štetnu naviku nego molba vlastitog djeteta.

5. SDP se često diči svojom progresivnošću. Zašto onda niste kandidirali ženu za gradonačelnicu kad znamo da je jedina gradonačelnica u povijesti Splita bila Gordana Kosanović i to pred raspad bivše države?

- Gordana Kosanović je bila uspješna predsjednica Skupštine općine Split krajem 80-ih godina, a SDP je na prošlim izborima imao kandidatkinju. O progresivnosti najbolje govore djela, a ja ću iz svog privatnog života izdvojiti samo jedan detalj. Moje kćerke nose uz moje i prezime moje supruge.

6. Prozvali ste HDZ zbog koncesija na Žnjanu, kako biste vi tamo uredili plažu i popratne sadržaje?

- Grad treba upravljati svojom obalom, a pogotovo na Žnjanu koji je gradska investicija i za čije uređenje se grad već unaprijed zadužio. Prozvao sam HDZ jer je gradski ogranak stranke izgubio Žnjan, a nacionalni to skriva zbog izbora. Rekao bih da su napravili glupost, ali više mi miriši na korupciju. Na Žnjanu treba prvo izvesti zelene površine i druge javne sadržaje, a onda sve drugo.

7. Najavili ste vraćanje nekih antifašističkih ulica u Splitu. Treba li Tito imati svoju ulicu ili trg u Splitu, ako ne, po kome biste onda nazivali ulice i koje?

- Split svakako treba vratiti Ulicu žrtava fašizma od Mažuranićevog šetališta do Vukovarske. Momci iz Prvog splitskog partizanskog odreda definitivno zaslužuju ulicu. Da je samo pomogao da Split dobije Mediteranske igre i izgradi impresivnu infrastrukturu, Tito je zaslužio ulicu.

8. Vaša supruga ima izrazito desne političke stavove, bila je simpatizerka i volonterka Domovinskog pokreta, razmišljala o osnivanju stranke NDH. Kako kod vas doma izgledaju političke rasprave, hoće li vam ona dati glas na izborima ili ne možete to od nje očekivati?

- Svima samo mogu poželjeti rasprave, ali i ljubav i podršku koju Sanja i ja imamo jedno za drugo. Naravno da moja žena nije osnivala nikakve stranke, to su sve čari političkih kampanja, pogotovo kad imate konkurenciju kojoj nije strano udarati po obitelji. Moja supruga je Hercegovka i na svoje načine izražava nezadovoljstvo HDZ-om, ali je njezin otac, primjerice, bio jedan od osnivača SDP-a u Hercegovini.

9. U Splitu je u četvrtak bio predsjednik Republike na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Jeste li se susreli s njim i mislite li da pretjeruje s uvredama prema svima?

- U četvrtak sam bio na pressici na Markovom trgu kako bih upozorio na iznošenje neistina od strane ministra Butkovića oko koncesije plaže Žnjan u režiji HDZ-a. Predsjednik se ne miješa u lokalne izbore, ali uvjeren sam u njegovu podršku u borbi za pravnu državu. On moju podršku ima osobito po pitanju rješavanja stanja u pravosuđu.

10. Zašto ste se tako kasno učlanili u SDP?

- U SDP sam se uključio s 33 godine kao etabliran mlad čovjek koji ni jedan svoj uspjeh ne duguje politici i na to sam ponosan, ali sada stranci i Splitu nudim svoje znanje i iskustvo u realnom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:19