VELIKA NAJAVA

Biden najavio svoj prvi potez ako postane predsjednik: ‘To ćemo učiniti za točno 77 dana‘

Biden je preko Twittera obećao da će njegova administracija opet pristupiti Pariškom sporazumu
Eiffelov toranj osvijetljen u zelenoj boji i Joe Biden u krugu
 Petr Kovalenkov/Alamy/Alamy

Bivši potpredsjednik SAD-a i demokratski kandidat na američkim predsjedničkim izborima Joe Biden još nije proglasio pobjedu na izborima, ali se iz nekih njegovih izjava i objava na Twitteru može se zaključiti da se ozbiljno priprema ulazak u Bijelu kuću.

Tako je Biden noćas najavio i svoj potencijalno prvi veliki potez ako postane predsjednik. Kako je napisao na svojem Twitter profilu, danas je dan kada je SAD službeno napustio Pariški sporazum o klimi koji je snagu stupio krajem 2016. godine. Bivši američki predsjednik Barack Obama potpisao je taj sporazum u ime SAD-a, samo da bi Trump Ameriku iz njega kasnije povukao.

Biden je pak najavio novi preokret.

- Danas je Trumpova administracija služeno napustila Pariški sporazum o klimi. I za točno 77 dana, Bidenova administracija će mu opet pristupiti - napisao je Biden.

Pariški sporazum potpisalo je 196 država, od kojih ga je njih 189 ratificiralo do veljače 2020. godine. Sporazumom su se zemlje koje su mu pristupile obvezale na smanjenje emisija štetnih plinova. Konkretnije, jedan možda i ključni cilj sporazuma je ograničiti globalno zagrijavanje na znatno ispod 2°C i nastojati ga ograničiti na 1,5°C kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice klimatskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:09