KONTRA DEZINFORMACIJA

Društvene mreže upotrijebile neviđene mjere da zajamče poštene izbore u Americi

Platforme su predvidjele zaštitu ako kandidati proglase pobjedu prije vremena
 Denis Charlet/AFP

Facebook, Twitter, YouTube (Google) i njihove vojske administratora bili su mobilizirani u utorak kako bi pazili na more dezinformacija kojima vrve platforme, nekoliko sati prije zatvaranja birališta u Sjedinjenim Državama.

Društvene mreže, u želji da poprave svoj ugled narušen u vrijeme predsjedničkih izbora 2016., upotrijebile su arsenal dosad neviđenih mjera kako bi zajamčile poštene izbore, ali neke nevladine organizacije upozoravaju na mnoge propuste u primjeni pravila.

Primjerice širila se videosnimka na kojoj Joe Biden kaže da je administracija Baracka Obame uspostavila velik sustav izborne prijevare.

Ona je pregledana oko 17 milijuna puta na različitim mrežnim stranicama, navodi nevladina organizacija Avaaz.

"To je velik znak za uzbunu koji pokazuje da platforme nisu uvijek spremne odgovoriti na dezinformaciju", upozorava organizacija u priopćenju objavljenom u utorak.

Snimku su dijelili i službeni izborni stožer Donalda Trumpa i njegovi pristaše, a dijelila se i u obliku memova - crteža i fotografija bivšeg potpredsjednika popraćenih lažnih navodima.

Avaaz usto upozorava na glasine da "ljevica priprema državni udar ako Trump pobijedi".

"Zabrinut sam zbog opasnosti od građanskih nemira diljem zemlje jer je naša zemlja tako podijeljena, a dani i tjedni proći će dok se ne proglase izborni rezultati", rekao je u četvrtak Mark Zuckerberg, izvršni direktor kalifornijske grupacije.

Donald Trump redovito upozorava na mogućnost velike izborne prijevare u ranom glasovanju koje je ove godine veoma popularno zbog pandemije.

Na svom posljednjem predizbornom skupu u ponedjeljak navečer u Michiganu ponovo je napao legitimnost dopisnog glasovanja.

"Neki izborni rezultati neće biti poznati danima i tjednima, što znači da sve ide po planu", rekao je.

Platforme su predvidjele zaštitu ako kandidati proglase pobjedu prije vremena.

Donald Trump je u utorak rekao da neće proglasiti pobjedu prije objave službenih rezultata, pobijajući nagađanja nekih američkih glasila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:01