IZBORI U AMERICI

Joe Biden vodi za 2,2 posto na Floridi koja drži ključeve za Bijelu kuću

Na Floridi Trump prema anketama zaostaje za Bidenom samo 1,4 postotna boda, što je postotak unutar statističke pogreške
Joe Biden
 Jim Watson/AFP

Samo nekoliko dana do dana odluke američki predsjednički kandidati otputili su se do Floride, lako moguće ključne zemlje u bitki za "dušu Amerike".

"Držite moć u svojim rukama. Ako Florida poplavi (ako pobijede demokrati op.a.), to je to, to je kraj", poručio je Joe Biden na autoskupu u Tampi. "On će vas opet zaključati u kuće", poručio je aktualni stanar Bijele kuće svojoj nagužvanoj floridskoj publici - mnogi su došli bez maske - naglašavajući dobro ekonomsko stanje u američkoj "Sunčanoj državi". Kada Biden kaže da je Florida ključna, ne pretjeruje.

Donald Trump mora pobijediti u toj saveznoj državi koja nosi 29 elektorskih glasova. Iako Biden na nacionalnoj razini vodi s poprilično solidnih deset posto, situacija nije tako jako blistava u nekim državama-bojišnicama.

Karta gospodarstva

Na Floridi Trump prema anketama zaostaje za Bidenom samo 1,4 postotna boda, što je postotak unutar statističke pogreške. Ipak, prema Five ThirthyEightu, portalu specijaliziranom za ankete, u posljednjih nekoliko dana Biden je porastao na Floridi i sada vodi 2,2 posto. No, i dalje su sve opcije otvorene.

Trump je igrao na kartu gospodarstva. Na skupu koji je također održao u Tampi, jednom od rijetkih floridskih okruga koje je izgubio od Hillary Clinton, pričao je o nezapamćenom rastu u trećem kvartalu od čak 33,1 posto nakon što se zemlja ponovno otvorila. Plašio je birače zaštitnim mjerama protiv koronavirusa. "Stalno nas uspoređuju s Europom. Francuska, Njemačka, njima tako dobro ide. E, pa ne ide", govorio je i dodao da se ne slaže s europskim "lockdownima". "Zatvorili smo se na proljeće, shvatili smo kako virus funkcionira i sada smo otvoreni za biznis", poručio je.

Zanimljivo je da je Trump postao prilično "kratak" s gotovinom za reklame. S druge strane, Biden i njegovi donatori potrošili su samo na Floridi na oglase tri puta više od republikanaca. Tim su više za Trumpa važni ovakvi "live" nastupi, ali i povremeni "darovi s neba" poput ovotjedne javne podrške američkog repera Lila Waynea. Uzgred rečeno, Trumpa podržavaju i 50 Cent i Ice Cube. Zbog reperskih pristaša Trump se nada da će osvojiti veći postotak glasova crnačke manjine nego prošloga puta.

Latinoamerikanci

Tada je za njega glasalo samo osam posto Afroamerikanaca. Za Trumpa su na Floridi mnogo važniji "latino" glasovi. Trump je vrlo popularan među Kubancima i Venezuelancima, zbog čvrstog stava prema vladama u tim dvjema zemljama. Biden, pak, dobro stoji kod umirovljenika, značajne glasačke skupine na Floridi, koja je prije činila dobar dio Trumpove baze.

Bidenu raste šansa da osvoji utvrdu republikanaca - Georgiju

Ankete pokazuju da je u posljednjih desetak dana bilo ozbiljnih pomaka u određenim swing državama, koji idu u korist demokratskom kandidatu Joeu Bidenu.

Tradicionalno crvena Georgia nedavno je postala najnovija "bojišnica" za kandidate, a prema posljednjim istraživanjima, Biden ima 57 posto izgleda za osvajanje te savezne države. Od ukupno 13 objavljenih anketa, samo dvije predviđaju Trumpovu pobjedu. Slična je situacija i u Ohiju, iako promjena nije b ila tako drastična.

Dvije nove ankete objavljene u četvrtak zabilježile su pomak s Trumpova vodstva od dva postotna boda prema neodlučenom rezultatu. Istraživanje sveučilišta Quinnipiac pokazuje da je podrška Bidenu u Ohiju porasla za pet postotna boda, što je prilično poboljšanje u odnosu na početak listopada.

Ankete pokazuju da pomaka zadnjih dana nije bilo u Pennsylvaniji i Sjevernoj Karolini. (I.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:26