NAJMLAĐI U KONGRESU

Mladi republikanac i rastuća zvijezda konzervativaca oduševljen Hitlerovim ‘Orlovim gnijezdom‘

Životopis Madisona Cawthorna već je pun kontroverzi. Optužen je za seksualno napastovanje, no poznatiji je kao bijeli supremacist
Madison Cawthorn
 AFP

Madison Cawthorn, 25-godišnji republikanac, postat će najmlađi član Kongresa. U utorak je osvojio 11. kongresni okrug Sjeverne Karoline, pobijedivši time 62-godišnjeg umirovljenog pukovnika zrakoplovstva Moea Davisa.

Cawthorn je prvi milenijalac rođen u 1990-ima koji će služiti u Kongresu. U kolovozu je napunio 25 godina, što je minimalna dob za dobivanje te pozicije. Dosad je najmlađa članica Kongresa bila 31-godišnja demokratkinja Alexandria Ocasio-Cortez.

Komentirajući svoju pobjedu, na Twitter profilu napisao je: ''Plačite još više, liberali''. Cawthorna mnogi smatraju rastućom zvijezdom konzervativaca. A njegov životopis već je pun kontroverzi. Optužen je za seksualno napastovanje, no poznatiji je kao bijeli supremacist. Posjetio je imanje "Orlovo gnijezdo" na kojem je ljetovao Adolf Hitler nakon čega je na društvenim mrežama napisao da ga mjesto ''nije razočaralo''.

Novi kongresnik ostao je paraliziran od pojasa prema dolje nakon prometne nesreće kad je imao 18 godina. Tvrdio je da je to okončalo njegove snove da pohađa Mornaričku akademiju SAD-a. Međutim, lokalne novine iz Sjeverne Karoline demantirale su njegovu tvrdnju izvijestivši da ga je akademija odbila prije nesreće.

Među novim zanimljivim licima je i 30-godišnja demokratkinja Sarah McBride. Ona je osvajanjem pozicije u Delawareu postala prva transrodna senatorica u povijesti SAD-a. Tu je i Mark Kelly, demokrat i jedan od prvih astronauta NASA-e, koji je osvojio senatsko mjesto u inače konzervativnoj Arizoni.

U Zastupnički dom ušla je Marjorie Taylor Greene, republikanka iz Georgije, koja otvoreno podržava teoriju zavjere QAnon, prema kojoj Trump spašava svijet od lanca pedofilije. FBI tu teoriju svrstava u domaću terorističku prijetnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:38