ISTRAŽIVANJE CNN-a

Prve izlazne ankete pokazale prioritete birača, Trump ima razloga za zadovoljstvo

Interesantna je i informacija da je ove godine 13 posto ispitanika prvi put iskoristilo svoje pravo glasa
Pristaša Donalda Trumpa
 Jeff Kowalsky/AFP

I dok se čekaju prve izlazne ankete iz saveznih država koje prve zatvaraju svoja birališta, Indiane i Kentuckyja, CNN je objavio prvu anketu kojom najavljuje određene trendove aktivnog biračkog tijela. Glavna motivacija za izlazak na izbore za 34 posto ispitanika bila je ekonomija, dok je svaki peti ispitanik istaknuo rasnu nejednakost i pandemiju koronavirusa kao glavne probleme SAD-a. Sigurnost i zdravstvo kao prioritet navelo je samo 11 posto Amerikanaca.

Jedan od najzanimljivijih zaključaka CNN-ove ankete je činjenica da unatoč 250.000 umrlih od posljedica bolesti Covid-19 i više od 100.000 dnevnih slučajeva zaraze, čak 48 posto ispitanika smatra da se administracija uspješno nosila s pandemijom koronavirusa, dok je samo 51 posto građana nezadovoljno odgovorom federalne vlade. Gotovo 70 posto ispitanika nošenje zaštitne maske u javnom prostoru smatra društveno odgovornim ponašanjem, dok nešto više od 30 posto građana smatra da se tom mjerom narušavaju njihova građanska prava.

Uvjerljiva većina simpatizera Donalda Trumpa, točnije njih 60 posto, oporavak gospodarstva smatra najvažnijim prioritetom nove administracije, dok 80 posto Bidenovih birača drži da bi se prvo trebalo raditi na obuzdavanju koronavirusa.

Zanimljivo, čak 41 posto ispitanika tvrdi da danas žive bolje nego prije četiri godine. Samo 38 posto smatra da živi isto, dok 20 posto vjeruje da živi lošije.

Interesantna je i informacija da je ove godine 13 posto ispitanika prvi put iskoristilo svoje pravo glasa, za razliku od 10 posto koliko ih je to izjavilo tijekom izbora 2016. godine, što govori u prilog visokoj izlaznosti.

Čak su se i komentatori na CNN-u složili da prve izlazne ankete iznenađujuće idu u korist aktualnog predsjednika Donalda Trumpa. Međutim, valja naglasiti da se ispitivanje radilo na uzorku od 7,774 birača koji su izašli na birališta 3. studenog kada se i očekivalo da će u većem broju izaći simpatizeri Republikanske stranke. Kako bi anketari u uzorak uključili i one Amerikance koji su glasali ranije, agencija je telefonski intervjuirala i 4,919 građana. Statistička greška ankete je +/- 2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:51