TRADICIJA

Stigli prvi rezultati iz Amerike: Prebrojani su glasovi iz dvaju zaselaka u New Hampshireu

Dixville Notch, zaselak s 12 stanovnika usred šume, blizu kanadske granice, još od 1960. tradicionalno glasa prvi u čitavom SAD-u
 Joseph Prezioso/AFP

U skladu s američkom tradicijom, prva dva birališta otvorena su još u ponedjeljak u ponoć po lokalnom vremenu, u dva sela u državi New Hampshire: u Dixville Notchu i Millsfieldu, piše Slobodna Dalmacija.

Dixville Notch, zaselak s 12 stanovnika usred šume, blizu kanadske granice, još od 1960. tradicionalno glasa prvi u čitavom SAD-u. Na izbore je izašlo pet seljana, te je glasanje i prebrojavanje trajalo samo nekoliko minuta: svih pet glasova dobio je Joe Biden.

Dvadesetak kilometara južnije, u Millsfieldu, na biralište je izašao „čak” 21 seljanin. Ovog puta Trump je uzvratio udarac svom protukandidatu: osvojio je 16 glasova, a Biden pet.

Zakon države New Hampshire dopušta naseljima s manje od 100 stanovnika da mogu otvoriti glasačka mjesta točno u ponoć, te da se birališta mogu zatvoriti čim svi birači s pravom glasa ubace listiće ili potvrde da su iskoristili mogućnost prijevremenog glasanja, odnosno prijave da će apstinirati od izbora.

U većim gradovima na istočnoj obali biračka mjesta otvorila su se u šest ujutro po lokalnom vremenu (12 i 13 sati po srednjoeuropskom vremenu), nakon čega su se postupno otvarala birališta u šest vremenskih zona u 50 država. Posljednja se otvaraju birališta na Aljasci, na krajnjem zapadu SAD-a, koja će se zatvoriti tek u srijedu u sedam ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:45