SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Što se trenutno događa u SAD-u i kada bi se mogao napokon znati pobjednik?

Trump i njegov stožer podigli su tužbe kojima žele zaustaviti prebrojavanja glasova u državama Pennsylvaniji, Georgiji i Michiganu
Američki izbori
 Kerem Yucel/AFP

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden osvojio je 264 od 270 glasova elektorskih glasova potrebnih za proglašenje pobjede te u srijedu ojačao svoje vodstvo pobjedama u Michiganu i Wisconsinu, piše Guardian.

Donald Trump ukupno ima 214 elektorskih glasova nakon što je dobio jedan glas u Maineu.

Od 2 sata ujutro u četvrtak, Biden drži vodstvo u Nevadi, koja donosi šest elektorskih glasova - taman toliko da ga prebaci preko 270 elektorskih glasova koji su mu potrebni za pobjedu.

Trumpovo vodstvo u Georgiji počelo se topiti kasno u srijedu, a kako pristiže sve više glasova poslanih poštom, Biden bi mogao preokrenuti i tu državu i osvojiti njezinih 16 elektorskih glasova.

Više je građana Georgije glasalo poštom nego što ih je ukupno glasovalo 2016. godine, a ovi bi glasački listići mogli izborne rezultate skrenuti u plavo.

Od 2 sata ujutro u četvrtak, Trump je u toj državi vodio s 22.000 glasova, a preostalo je prebrojati još 100.000 glasova.

Biden bi također mogao osvojiti Pennsylvaniju, čime bi dobio 20 elektorskih glasova, iako se očekuje da će se brojanje u državi nastaviti još neko vrijeme.

Obraćajući se pristašama u Chase Centru u Wilmingtonu, u Delawaru, Biden je rekao da je 'jasno' da će dobiti 270 elektorskih glasova potrebnih za osvajanje predsjedničkog mjesta.

'Nisam ovdje da proglasim pobjedu, nego da bih izvijestio da ćemo po završetku brojanja biti pobjednici', rekao je Biden.

image
Joe Biden
Jim Watson/AFP

Može li Trump još uvijek pobijediti?

Aljaska još nije proglasila Trumpovu pobjedu, ali rezultat nije sporan: očekuje se da će osvojiti sva tri tamošnja elektorska glasa, čime bi ih imao ukupno 217.

Da bi osigurao preostala 53 glasa koja su mu potrebna za pobjedu, trebao bi osvojiti sve četiri preostale države i njihovih 57 glasova: Nevadu (šest glasova), Sjevernu Karolinu (15), Georgiju (16) i Pennsylvaniju (20).

Što se događa u Arizoni?

Associated Press i nekoliko drugih medijskih kuća proglasili su u srijedu Bidenovu pobjedu u Arizoni (11 elektorskih glasova), iako su se druga kuće, uključujući NBC, suzdržale od toga. Guardian se u ovome oslanja na AP.

Iako se Bidenovo vodstvo u Arizoni lagano smanjilo u srijedu navečer, u četvrtak u 2 ujutro po istočnom vremenu, s 86 posto prebrojanih glasova, imao je 50,7 posto glasova.

Trumpov stožer lažno je tvrdio da su osvojili Arizonu, a u srijedu navečer Trumpove pristaše izašle su na ulice glavnog grada Phoenixa i skandirale 'Sramota za Fox' nakon što je ta TV kuća Bidena proglasila pobjednikom u državi.

image
Američki izbori
Kerem Yucel/AFP

Kad će se znati pobjednik?

Očekuje se da će Nevada svoje rezultate ažurirati u četvrtak u podne, a Pennsylvanija neće završiti s brojanjem prije petka.

Georgija bi pobjednika mogla proglasiti u srijedu navečer.

Od četvrtka u 2 sata ujutro, u Georgiji je preostalo dva posto glasova za brojanje (oko 100.000 glasova), a Trump je vodio s više od 31.000 glasova. Rezultati su djelomično odgođeni zbog pucanja cijevi u centru za brojanje u okrugu Fulton, zbog čega je postupak brojanja nakratko zaustavljen, da bi kasnije ponovno bio pokrenut.

Trump prijeti tužbama

Trump i njegov stožer podigli su tužbe kojima žele zaustaviti prebrojavanja glasova u saveznim državama Pennsylvaniji i Georgiji, koje još nisu proglasile pobjednika, kao i u Michiganu, koji je pobjednikom proglasio Bidena.

Trumpov stožer zatražio je i ponovno brojanje u Wisconsinu, koji je takošer pobjednikom proglasio Bidena.

Nema dokaza da će Trumpove pravne akcije utjecati na izborni rezultat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:33