NOVI HREJTING

Anketa u tri izborne jedinice: Restartu 17, HDZ-u 15, Škori 6 mandata, Raspudić ispod praga

U 2. izbornoj jedinici, koja slovi za jednu od ključnih, najbolje stoji Restart, slijedi HDZ pa Škoro
Andrej Plenković, Davor Bernardić i Miroslav Škoro

Mogu se zbog toga ljutiti manje političke stranke i novoosnovani pokreti, ali većina hrvatskih birača i dalje podržava Socijaldemokratsku partiju Hrvatske i Hrvatsku demokratsku zajednicu, potvrdili su rezultati HR rejtinga - istraživanja preferencija birača koje je za HRT provela agencija Promocija plus u II., III. i IV. izbornoj jedinici. Prema ovom istraživanju, najviše mandata osvojit će Restart koalicija, koju predvodi SDP, te HDZ, a u dvije jedinice i Domovinski pokret prelazi izborni prag.

S druge strane, izgleda da su u lošoj situaciji Most, lijevo-zeleni savez Možemo!, kao i koalicija stranaka centra čije je glavno lice Dalija Orešković (iako je ona kandidatkinja u I. izbornoj jedinici), koji nigdje nisu osvojili barem pet posto glasova.
važan svaki glas Tako je u II. izbornoj jedinici, koja obuhvaća područje istočnih dijelova Zagreba pa sve do Podravine, u igri za mandate pet političkih opcija.

Prvi izbor birača je Restart koalicija, koju u ovoj izbornoj jedinici predvodi Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a, a dobivaju 31 posto glasova. Na drugom mjestu slijedi lista HDZ-a i HSLS-a na čelu s Gordanom Jandrokovićem, koja osvaja tri posto manje (28 posto), dok Miroslav Škoro, koji u II. izbornoj jedinici predvodi koaliciju svojeg Domovinskog pokreta, Suverenista, Bloka za Hrvatsku, HKS-a, Hrasta, Grujićeve Stranke umirovljenika i Zelene liste, dobiva 11,3 posto biračkih glasova. Ostali su ispod izbornog praga, međutim, u borbi za mandat još su Mostov predvodnik Nino Raspudić sa 4,6 posto, a zbog D’Hondtove metode izračunavanja glasova i Bandićeva Stranka rada i solidarnosti iako u anketi dobiva samo 3,6 posto. Kada se spomenuti rezultati preračunaju u buduće saborske mandate, šest ih pripada SDP-ovoj koaliciji, pet HDZ-ovoj i dva koaliciji Domovinskog pokreta.

Očekivanja

Onaj preostali, 14. mandat je rubni jer bi ga prema D’Hondtovoj metodi preračunavanja glasova u mandate mogle osvojiti čak četiri liste (Restart, HDZ, Most, BM 365), a to znači da je važan doslovno svaki glas i stranke će u idućih deset dana pokušati mobilizirati birače u II. izbornoj jedinici.

U III. izbornoj jedinici, koja obuhvaća cijelu Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju i oduvijek je sklona lijevom centru, ovaj put izborni prag prelaze samo dvije političke opcije. Prema očekivanjima, prva je Restart koalicija sa 41,8 posto biračke potpore, a drugi s gotovo 20 posto manje - HDZ (22,4 posto).

Izvjesne šanse za ulazak u Sabor anketa Promocije plus još daje koaliciji predvođenoj Domovinskim pokretom i Miroslavom Škorom, koji dobivaju 4,7 posto te izjednačenom HNS-u i koaliciji Reformista na čelu s Radomirom Čačićem, jer i jedni i drugi imaju podršku identičnog broja od 3,9 posto potencijalnih glasača. Kada se gleda D’Hondt, 12 fiksnih ili sigurnih mandata dijele Restart i HDZ, i to u omjeru 8 prema 4, a za preostala dva mandata bori se čak pet lista, ali su Restart i Domovinski pokret bliže nego HDZ, HNS i Reformisti.

Preračunavanje

U IV. izbornoj jedinici, koja obuhvaća cijelu Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju, i najčešće je desno orijentirana, sigurne prema HRejtingu mogu biti samo tri liste, i to ovim redoslijedom: prvi je HDZ s podrškom od 32,4 posto, druga je koalicija Miroslava Škore, za koju bi glasalo 22,2 posto birača, a treća Restart koalicija, koja je na 18,7 posto biračke potpore.

Kad se ovi postoci preračunaju u mandate, od 13 fiksnih HDZ dobiva šest, koalicija predvođena Domovinskim pokretom četiri, a koalicija predvođena SDP-om tri. Pritom se Restart koalicija s HDZ-om bori za ono još jedno preostalo zastupničko mjesto u IV. izbornoj jedinici, s time da mu je - prema D’Hondtovoj metodi preračunavanja - bliže HDZ.

Kada se izračunaju mandati, Restart koalicija osvaja 17, HDZ-u pripada ih 15, a Domovinskom pokretu šest. Preostalih šest je granično, ali šanse imaju i Reformisti, HNS, pa čak i Most ili BM 365.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:14