POSLJEDNJI ‘OBRAČUN‘

Bernardić tvrdi da je na 55 stranica popisao sve afere HDZ-a, Plenković: ‘Da mi je to vidjeti...‘

Sučeljavanje na Novoj proteklo je u puno mirnijem tonu nego ono na RTL-u
Davor Bernardić i Andrej Plenković
 Nova Tv

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i aktualni premijer, te vođa opozicije i predsjednik SDP-a, lider Restart koalicije Davor Bernardić odmjerit će snage u duelu uživo na Novoj TV.

BLIC PITANJA ZA KRAJ

Zanimljivo je bilo pitanje voditelja o bojama vrećica za otpad. Plenković nije ni pokušao odgovoriti na pitanje, a Bernardić je pokušao odgovoriti, ali je - promašio!

Palo je pitanje za Plenković bi li se mogao privatno družiti s Bernardićem, a odgovor je bio potvrdan. Međutim, Bernardić je na isto pitanje odgovorio negativno, ali je rekao da bi s šefom HDZ-a mogao zaigrati na haklu.

Bernardić je otkrio da je prvi poljubac bio na klupici na Trešnjevci, a Plenković "u jednom portunu u Makarskoj".

Rušenje spomenika, fašisti, pozdrav ZDS....

Plenković: Protiv sam rušenje spomenika NOB-a.

Bernardić: Oni su simbol borbi koja nas je stavila na stranu pobjednika. Antifašisti su stali na stranu borbe protiv zla, kao što su hrvatski branitelji 1991. ustali protiv fašizma Slobodana Miloševića.

Plenković: Objasnite na koga mislite kada kažete fašizam? Želite li nove podjele?

Bernardić: Zašto ste se prepoznali u tome? Tome je doprinijelo i vaše famozno povjerenstvo koje je 'Za dom spremni' proglasio legalnim. Jeste li za taj pozdrav ili ne? Kao da ne znate da stranka Škore već...

Plenković: Želite reći da su u Škorinoj stranci fašisti!

Bernardić: Ako ne možete nedvosmisleno reći.... Treba donijeti zakon i zabraniti. Pod tim terorom su ubijani ljudi, silovane žene, to je pljuska i za hrvatske branitelje. Kao sinu branitelja nedopustivo mi je da se oskvrnjuje taj dobar čin.

Plenković: U vrijeme Račana njegovo je Ministarstvo legalizirao taj grb. Ovo je licemjerno. To su činjenice o kojima treba voditi računa.

Bernardić: To je bila greška. Treba li to ispraviti? Recite ne!

Plenković: Vi očito ne čujete. Druge zemlje su se te teme bavili prije trideset godina, mi nismo.

Nacionalni stadion, da ili ne?

Plenković: Treba nam nacionalni stadion. Naše mjere pomogle su da sport opstane u vrijeme kada su zastale aktivnosti. Premostili smo ovu situaciju. Hrvatska treba imati pravi stadion, nemamo ga jer je stadion u Maksimiru u potrebi rekonstrukcije. Moramo učiniti nešto za sport

Bernardić: Ne možemo ga graditi novcem kojeg nemamo. Sportaši su najveći ambasadori. Sport se mora samofinancirati. Kao čovjek koji je trenirao, sport te uči da razviješ navike i igraš po pravilima. Sada je sport, na žalost, zadnja rupa na sviralu.

Pitanje o hrvatskom predsjedanju EU i pomoći iz Bruxellesa...

Plenković: Hrvatska je tijekom svog predjedanja napravila goleme stvari. Četiri države nazivamo "škrtima", Austrija, Nizozemska, Danska i Švedska. Razgovarat ćemo kako do kompromisa. Za RH je važno kako da dođemo do 22 milijarde eura

Bernardić: RH nema tako jak utjecaj da te države uvjeri da podupru plan ako nije u njihovom interesu. Te zemlje će samo voditi računa o sebi.

Kalmeta na listi HDZ-a

Bernardić: U Hrvatskoj više neće biti moguće ekstenzivno tumačiti zakone, želimo pravednije zakone. Sada imate suca poput Turudića koji ne moraju platiti kaznu za prebrzu vožnju. Građani to vide. Sudska praksa nije jednaka za sve.

Plenković: SDP je stavio na liste ljude s presudama. Način izbora sudaca, odvjetnika... Prije desetak godina promjenama zakona smanjili smo utjecaj politike na minimum.

Bernardić: Vi ste iz paničnog straha na listu stavili Kalmetu koji je u aferama

Plenković : Ali, o je oslobođen. To su stalne aluzije. Prošla SDP-va vlada ostala je bez devet ministara. Četvero ministara smo smijenili iz Mosta...

Hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini?

Plenković: Hrvatska prioritetno vodi računa o BiH, oni su nam najvažniji, ali njegujemo otvorena pitanja s Mađarskom, Slovenijom, Srbijom... Rješavamo sve kroz dijalog i diplomatske napore, štitimo manjinske odnose Hrvata. Najviše otvorenih pitanja imamo sa Srbijom.

Bernardić: Najbolje ćemo morati surađivati sa Slovenijom. BiH je važna, Hrvati moraju biti zaštićeni, ali moraju naći svoj put. RH nikad nije imala lošije odnose sa susjedima. Mađari, Talijani... svi svojataju naš teritorij. Najgori hrvatski susjed je Mađarska, zbog neriješenog odnosa s MOL-om i hrvatske mađaronske politike.


Postavljeno je pitanje o Povjerenstvu za sukob interesa?

Plenković: Iskoristio sam prava na žalbu, kao svaki građanin. Mi smo povećali proračun Povjerenstva za skoro sto posto. Imaju svoju ulogu, naš zakon je jedan od najdetaljnijih u EU, trebaju ispuniti svoju ulogu.

Bernardić: Treba im povećati ovlasti, ali definirati. Treba osposobiti institucije kako bi građani imali povjerenja. Plenković je šogora zaposlio u Dubrovačkoj zračnoj luci.

Korupcija u Hrvatskoj...

Plenković: Nisam ništa prijavio, ima drugih tijela. Korupcija je jedan od najgorih fenomena. Nema imena i prezimena, nema stranke, nema nedodirljivih. Ne znamo što radi odvjetništvo, to nije zadaća vlasti. Protiv korupcije se moramo boriti. Uvijek mi je žao ako toga ima u HDZ-u, jako sam ljut.

Bernardić: Na 55 stranica ovdje je popis svih afera. Toliko je toga bilo u mandatu Plenkovićeve vlade. Na početku mandata prisustvovali smo aferi Borg. Plenković ih je pozvao da vrate novac, otišli su Dalić i Ramljak...

Plenković: Silno bih volio vidjeti šalabahtere. Drago mi je da toliko brinete. Bernardić je imao kreativna rješenja. Naša vlada je spasila kompaniju i radna mjesta. Tu se još jednom pokazuje tko je bio na visini zadatka. Alternativa je bila da propadne gospodarstvo, Agrokor i 24 tisuće OPG-ova

Kako se mislite obračunati s koronavirusom u budućnosti?

Bernardić: Drugi val korone se događa. Otvorili su granice, virus nesmetano kruži. 1500 kuna test, tko si to može priuštiti? Dom u Splitu je stradao jer si to netko ne može priuštiti.

Plenković: Nema švedskog modela, tražimo balans. Danas sam pročitao da Bernardić želi izvanredno stanje. Od 8. siječnja pratimo situaciju u Kini. Pokrenuli smo mehanizme u EU. U veljači smo poduzeli sve mjere kako bi zaštitili naše starije.

Bernardić: HDZ je pokušao profitirati na koronavirusu. Otvorili su granice prema BiH samo zbog njihovih glasača. Slovenija nam je danas uvela restrikcije.

Plenković: Šteta je što Beranrdić ovako govori. Hrvatska je pobijedila koronavirus. Izbore sada treba održati, svi ozbiljni stručnjaci kažu da je novi val na jesen.

Bernardić: Danas je više oboljelih nego u prvom valu. O čemu mi pričamo?

Hoće li se Ministarstvo branitelja pripojiti Ministarstvu obrane?

Plenković: Imat ćemo manji broj resora, o tome ćemo odlučivati nakon izbora. Ministarstvo branitelja je imalo velike iskorake. Imamo riješene sve praznine. Unatoč svim strahovima, sve normalno funkcionira. Povećali smo proračun, s europskim sredstvima.

Bernardić: Sigurno nećemo imati Ministarstvo državne imovine. Cilj je efikasnija javna uprava. A branitelji... Posebnu pozornost ćemo voditi o invalidima. Za vrijeme ove Vlade ništa nije napravljeno po pitanju zatočenih i nestalih

Plenković: Medved surađuje s drugima, tražimo svakog nestalog, održavamo dijalog i trudimo se riješiti sva pitanja iz Domovinskog rata.

Bernardić: Mi smo našli sto nestalih godišnje. To je prestalo. To mi je kao čovjeku neshvatljivo.

Plenković: Fred Matić vam je očito došao ovdje kao zezalica za izbore...

Bernardić: Nije dostojanstveno i u redu vrijeđati ga na ovoj razini.

Plenković: Ne, ne, ne... Ja Matića poštujem, dobar sam s njim, to može i on potvrditi.

Ova vlada zadužila je zemlju za 55 milijardi?

Plenković: Aranžman s HNB-om omogućio je zaduživanje. Netočno je da smo se zadužili nepovoljno. Hrvatska se zadužila povoljnije nego okad ranije.

Bernardić: Lažete, trebalo je napraviti rebalanse, uštedjeti. Dok ljudi ostaju bez posla, Lutrija isplaćuje bonuse.

Plenković: To je neistina, iz Hrvatske lutrije su to službeno demantirali. Nismo posegnuli u mirovine. Fondovi rade na oplemenjivanju štednje.

Bernardić: Petog lipnja je predsjednik uprave Lutrije upisao u imovinski karticu 200.000 kuna bonusa.

Plenković: To nije točno.Takvog ponašanja u javnim poduzećima nije bilo, niti će biti.

image
Sučeljavanje Davora Bernardića i Andreja Plenkovića
Nova Tv

Problemi mladih u Hrvatskoj

Plenković: Učinili smo najviše za mlade, povećali satnice, mladi ne plaćaju porez na dohodak. U izgradnju studentskih domova uložili smo milijardu i 200 tisuća kuna, povećali STEM stipendije, mladi su naša budućnost.

Bernardić: Mladi nemaju potporu, to ćemo mijenjati. U mandatu ove mlade zemlju je napustilo 150.000 mladih. To moramo mijenjati. Moramo reformirati obrazovanje. Nula posto mladih ne može dignuti kredit za stan. Osigurat ćemo prilike za stanogradnju.

Plenković: Mi smo mladim obiteljima subvencionirali 20 tisuća kredita. Obrazovnu reformu smo napravili. Činimo sve da budemo u korak s četvrtom industrijskom revolucijom,

image
Andrej Plenković
Nova Tv

Je li bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pomogla HDZ-u srednjim prstom Škori?

Plenković: Predsjednica nije pomagala u kampanji nego se borila proti Škorine izjave koja mu je obilježila kampanju, koja nije bila sadržajna. Brojne žene su reagirale na njega.

Bernardić: Dobro je, što se tiče srednjeg prsta, da je bivša predsjednica odaslala poruku da žena ima pravo na izbor. Ustavni sud je donio odluku. Žena treba imati pravo na pobačaj, kao što je dobro da smo izglasali Istanbulsku konvenciju.

Plenković: Život počinje od začeća, treba imati što manje pobačaja, pokrenuti što više savjetovanja da se te situacije svedu na minimum. Imali su tri godine, (SDP) za Istanbulsku, nisu učinili ništa

Bernardić: Od šest sigurnih kuća koje su trebale biti izgrađene nije izgrađena ni jedna, a jedna je zatvorena.

Plenković: Pooštrili smo tri zakona, sve je to napravila HDZ-ova vlada kada je u pitanju nasilje u obitelji

Ponovno se spominje 'kupovanje glasova' u Saboru...

Bernardić: Nećemo pristati na političku trgovinu i korupciju. Sabor više ne zaslužuje biti takav. Građani su izgubili povjerenje u institucije. Imamo širok tim, za razliku od HDZ-a koji je ostao bez tima, jer je 15 ministara ostalo bez povjerenja. Svima je jasno da se vlada održavala na korupciji, građani su vidjeli kupovanje mandata, to se ne smije ponoviti. Ako ti ode jedan ministar, OK, ali ako ode 11 igrača zbog korupcije, problem je u izborniku...

Plenković : Bernardić akonski optužuje ljude, pokazuje se bezobrazan, prije nekoliko godina nije bio toliko agresivan...

image
Davor Bernardić
Nova Tv

Bernardić: Vaša epidemiologinja Alemka Markotić je rekla da svi moraju samoizolaciju. Ostojić je postupio odgovorno. Vi ste bili na korona partiju.

Plenković: Markotić je šefica Infektivne, ne moja epidemiologinja, stručnjakinja, jedna od onih koja je pomogla da suzbijemo zarazu, trebate pokazati poštovanje. Vi idete po noćnim klubovima.

Bernardić: Danas je najgori dan. Korona se vratila na najgori mogući način. Zbog izbora otvarate granice kako bi birači HDZ-a došli u Hrvatsku.

Plenković: Mi smo u četiri godine učinili život kvalitetnijim. Prosječna plaća porasla je za 1150 kuna, mirovine, zdrav gospodarski rast. SDP nas je zadužio, a i imamo proračunski višak. Naš glavni saveznik je narod. Ići ćemo u većinu s bliskim strankama.

Bernardić: Nikad ne bismo išli s onima koji su svjetonazorski neprihvatljivi. Rekao je Račan, možemo izgubiti vlast, ali ne obraz.

Plenković: Manjinsku vladu hrvatski politički život ne poznaje. Ne kažem da je sve u mojoj vladi bilo savršeno. Uvijek sam za stabilnu većinu

BERNARDIĆ POKAZAO TEST NA COVID

Šef SDP ispunio je obećanje s prošlog sučeljavanja i pokazao negativan test na Covid-19. Međutim, imao je pritužbi...

- Test košta 1500 kuna, pokazat ću račun. ,To je osnovni problem. Mogu li si to umirovljenici priuštiti'? Tko na tome zarađuje?

Plenković: Drago mi je da je Bernardić negativan, s obzirom da se Ostojić cirkusirao, glumio virologa, osvanuo kao veliki zabavljač na radiju. Šteta je da tako lako optužuje. Rođen je 1980. godine, Tito je umro, a on ga bira kao najdražega.

Zlatko Hasanbegović ili Rada Borić?

Plenković: Oboje ih poznam, nitko neće biti dio buduće Vlade

Bernardić: Hasanbegović nam je posve neprihvatljiv. Lopovi su oni koji su vodili zemlju, a ustaše su svi koji relativiziraju ZDS, vraćaju avete prošlosti i nemaju plan za budućnost.

SUČELJAVANJE JE POČELO!

Prvo pitanje za oba je glasilo - hoćete li podnijeti ostavku u slučaju poraza na izborima?

Bernardić: Kod nas nije kao u HDZ-u gdje ga odmah smijene nakon gubitka. Mi izbore imamo šest mjeseci kasnije, ali o tome ne razmišljamo jer će SDP će pobijediti. Svakog dana podrška nam raste, optimističan sam jer nam građani daju podršku. Pozivam ih da izađu na izbore. Opcija će jednostavna. Ili HDZ, put korupcije, ili SDP i Restart koalicija.

Plenković: Naša će lista dobiti najviše glasova, obnovit ćemo povjerenje građana. Ostvarili smo rezultate. Hrvatska danas snažno koristi svoj međunarodni položaj. HDZ ima najdemokratskije unutarstranačke izbore. Još četiri godine bit ću na čelu HDZ-a i Vlade.

image
Mislav Bago i Sabrina Tandara-Knezović
Nova Tv
image
Andrej Plenković
Nova Tv
image
Davor Bernardić
Nova Tv
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:40