KANDIDATKINJA HDZ-a

Brnjac: ‘Uspješni studenti javnih visokih učilišta trebaju i dalje imati besplatan studij‘

‘HDZ-u je glavni protivnik Restart i glavni politički sraz treba voditi s njim‘
Nikolina Brnjac
 Damjan Tadić/Cropix

Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, koja je bila delegirana kao veza između hrvatskog predsjedništva Vijeća EU i Europskog parlamenta, na izborima se natječe kao osma na HDZ-ovoj listi u VII. izbornoj jedinici.


Rođena Karlovčanka, koja je prije toga bila i na dužnosti državne tajnice za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, u intervjuu za Jutarnji list govori o upravo završenom prvom hrvatskom predsjedanju Vijećem EU, planu za oporavak Unije nakon pandemije te planovima i prioritetima ako uđe u Sabor.


Kako odgovarate na kritike nekih stranih medija da je naše predsjedanje bilo nevidljivo?


- Predsjedanje je bilo izuzetno uspješno i upravo stoga me žalosti što se za uistinu značajan pothvat Hrvatske na međunarodnom planu često citiraju nedobronamjerni izvori. Mogu posvjedočiti da iza predsjedanja stoji puno vrijednih ljudi koji su svojim radom i entuzijazmom osigurali odličan rezultat u nemogućim uvjetima. Dobili smo puno pozitivnih komentara od europskih kolega, a na posljednjoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj sam sudjelovala svi su hvalili naše krizno funkcioniranje.


Predsjedniku Vlade su pohvale prenijeli kancelarka Merkel i predsjednik Europskog vijeća. Predsjedništvo je omogućilo ministrima u svim formacijama Vijeća redovne sastanke - održano je oko 60 videokonferencija. Velik uspjeh predsjedanja je dogovor Vijeća oko dva paketa investicijskih inicijativa, prvi odgovor EU na krizu izazvanu pandemijom.

U rekordnom roku, za manje od mjesec dana, ti paketi su raspravljeni u Vijeću i usuglašeni s Parlamentom. Sredstva su usmjerena na suočavanje s posljedicama krize u državama članicama, uz 100 posto financiranje EU. Ponosni smo što smo osigurali dogovor država članica oko otvaranja pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, i to samo dva dana nakon šokantnog potresa u Zagrebu.

Posebnim političkim uspjehom smatram Zagrebački summit s kojeg je poslana snažna poruka solidarnosti i podrške europskom putu naših susjeda. Hrvatsko predsjedanje bilo je uspješno, inovativno i fleksibilno.


Govori se da će Hrvatska iz proračuna EU (VFO) i plana oporavka dobiti 22 milijarde eura u sedmogodišnjem razdoblju, ali to je ipak još na dugom štapu. Postoje države, tzv. škrci, koje se protive dijeljenju bespovratnih sredstava. Kako možete jamčiti da ćemo doista i dobiti taj silni novac?


- Uvjerena sam da će uskoro doći do dogovora, unatoč tome što postoje razlike u stavovima država. Radi se o pregovorima i legitimno je doći s početnom pozicijom koja odgovara nacionalnim prioritetima. Bez obzira na to, novi VFO i Instrument za oporavak prioriteti su Unije, kao i svih država članica. Vlada je osigurala odličnu polazišnu poziciju za Hrvatsku - 11,5 milijardi eura u prijedlogu Komisije, gotovo milijardu više nego u prošlom financijskom okviru.

Osim toga, iz Instrumenta za oporavak Hrvatskoj bi na raspolaganju trebalo biti više od deset milijardi eura, a tri četvrtine tog iznosa su bespovratna sredstva. Uz dobro polazište i predsjednika Vlade Plenkovića, koji je dokazan i uspješan pregovarač na europskoj razini, uspjet ćemo osigurati sredstva za oporavak i razvoj Hrvatske.


Na izbore idemo usred ljeta, HDZ gradi kampanju na sloganu “Sigurna Hrvatska”, a sada vidimo da se epidemija opet razbuktala. Je li bila pogrešna odluka da se na izbore ide sada i je li s ovim ponovnim razbuktavanjem epidemije vaš slogan “propao”?


- Sigurna Hrvatska za mene je Hrvatska s iskusnim i provjerenim vodstvom, ljudima koji znaju upravljati državom i dostojno je predstavljati u svijetu. Hrvatska koja ima najiskusnijeg pregovarača za sljedeći proračun, koja je usprkos izazovima krize zbog Covida-19 zadržala stabilan investicijski kreditni rejting, Hrvatska koja se vodi stručno, a ne populistički, s Vladom koja se zna odgovorno suočiti s krizama.

Stoga najmanje povezujem slogan “Sigurna Hrvatska” s pandemijom jer pandemija će proći, a doći će novi izazovi. Moja motivacija za sudjelovanje u političkom životu jest omogućiti da hrvatski građani, a osobito naša djeca, žive bolje, kvalitetnije i sigurnije

.
Je li premijer trebao svojim primjerom doista podcrtati HDZ-ov slogan da nema nedodirljivih i otići u samoizolaciju nakon fizičkog kontakta s Novakom Đokovićem?


- Premijer se konzultirao sa stručnjacima epidemiolozima, testirao se i nalazi su bili negativni.


Kako ćete kampanju prilagoditi novim uvjetima i na što ćete se posebno fokusirati ako prođete u Sabor?


- Tri su prioriteta kojima se želim baviti kao zastupnica: ujednačen regionalni razvoj, obrazovanje i promet. U pogledu obrazovanja prioritet mi je osigurati poticajno okruženje izvrsnim studentima. Zalažem se za nastavak besplatnog obrazovanja za uspješne studente javnih visokih učilišta, povećanje stipendija te za jednostavne i jeftine kredite za studente.

Kao rođena Karlovčanka znam što znači svakodnevno putovati iz Karlovca u Zagreb te ću se zalagati da se djeci, učenicima i studentima omogući besplatan prijevoz. Drago mi je što sam kao državna tajnica za promet inicirala projekt drugog kolosijeka pruge Hrvatski Leskovac - Karlovac, koji će smanjiti vrijeme putovanja od Zagreba do Karlovca na 35 minuta.

Kada govorimo o Zagrebu, neizostavna tema je obnova nakon potresa i razvoj grada. Emotivno sam doživjela potres, gledajući posljedice u centru, gdje radim, ali i kroz oči svoje djece. Novi VFO pruža nam velike mogućnosti za korištenje bespovratnih sredstava u obnovi i gradnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:57