KAVKASKA ČAJANKA

Burna rasprava na rubu incidenta: ‘Gospođo Selak, morate odgovoriti na to pitanje!‘

U Čajanci su o patrijarhatu burno razgovarali Marija Selak Raspudić, Ivana Kekin i Gordan Maras
Boris Vlašić. Marija Selak Raspudić, Gordan Maras, Ivana Kekin
 Globus

Odlazi li Hrvatska u patrijarhat gdje su žene tek pratnja društva u kojem žive, a u stvarnosti predodređene za rezervne pozicije kada je riječ o upravljanju, karijerama, plaćama i odlučivanju te primarne, često jedine kada je riječ o brizi o obitelji, djeci i kućanstvu - trebala je biti tema Kavkaske čajanke.

Trebala, jer se nakon rasprave o tome koliko je SDP uopće vjerodostojan u tvrdnji da se zalaže i provodi rodnu ravnopravnost sve svelo na pitanje o statusu abortusa u društvu, o tome hoće li on biti zabranjen ili ne i tko zastupa koje stavove. U Čajanci su o patrijarhatu burno razgovarali Marija Selak Raspudić, kandidatkinja Mosta nezavisnih lista, Ivana Kekin, kandidatkinja platforme Možemo!, i Gordan Maras iz SDP-a.

Rasprava u kojoj su se svi sporili sa svima pokazala je koliko teško hrvatski političari razgovaraju o važnim pitanjima i koliko drugačije vide društvo na koje utječu svojim stavovima. HDZ-ovi političari odlučili su propustiti ovu raspravu.

Maras: Kad govorimo o patrijarhatu u Hrvatskoj, nije samo pitanje žena u politici, gdje se vidi da su žene podzastupljeni spol, nego i u normalnom životu, bilo kojem drugom poslu. Žene su manje plaćene od muškaraca, nemaju istu ulogu koju bi trebale imati, a koju imaju muškarci. Problem u Hrvatskoj kreće od same edukacije, od obrazovanja. Proteklih par godina smo imali par primjera gdje se vidi da se od najranijih dana, u udžbenicima, rađaju određeni stereotipovi koji kasnije u društvu postaju prihvaćeni.

Vlašić: Svi pamtimo onu ilustraciju koja prikazuje da tata čita novine, a mama je u kuhinji, kuha. Kuhate li vi?

Maras: Ja kuham, ali minimalno. Nisam baš vješt, ali s obzirom na to da smo imali ovu koronakrizu, morao sam biti više angažiran oko djece jer nije bilo škole. Ti stereotipi u Republici Hrvatskoj kao društvu moraju se mijenjati i svi skupa moramo raditi na tome. SDP je tu kao stranka koja je rušila te stereotipe, mijenjala stvari u Hrvatskoj. Nije samo bitno da li, kako i kada načelno govoriš nego radiš li to u praksi. Kada govorimo o ženama u politici, ministricama koje smo imali na određenim pozicijama, to su dosta često kada se načelno pokušava pokazati da se ženama otvara prostor, ali to su određena mjesta koja su u društvu stereotipno vezana za žene. Primjerice, ministarstvo socijale, demografije i tako dalje.

Selak Raspudić: Zaštite okoliša, to je bila vaša ministrica.

Maras: Ali, to nije stereotipno, to je jedno važno ministarstvo. Ali, bila je i ministrica obrane, prva u Hrvatskoj, gospođa Antunović...

Kekin: Oprostite, ali nositelji lista su vam uglavnom vaš stranački šef i njegovi muški prijatelji, a vaš je šef 8. ožujka izjavio da ćete uzeti zip-model. Dakle, kada je to prikladno, nosite rodnu ravnopravnost kao ružu na reveru, ali u realitetu toga nema. On izjavljuje da vi nećete eksperimentirati sa ženama.

Maras: U realitetu toga ima jako puno. Mi smo kao stranka u povijesti…

Kekin: Stranka koja se naziva lijevom… Maras: Vi pratite političku scenu? Kekin: Pratim. Vi ste stranka koja se naziva lijevom…

Maras: Ako pratite političku scenu, onda ne možete osporiti da je SDP stranka koja je uvijek otvarala prostor ženama.

Kekin: Ne!

Maras: Kako ne? Prva ministrica obrane bila je iz SDP-a, uvijek je bila u Saboru nadzastupljenost zastupnica SDP-a.

Kekin: S vama je jako teško reći... (probija se kroz Marasove riječi koji nastavlja)

Maras: Moram vam to reći jer vi govorite… Kekin: Koliko imate nositeljica lista na ovim listama?

Maras: Nažalost, Ivana, vi govorite ono što… Umjesto da podržite SDP jer SDP ruši te stereotipe…

Kekin: Koliko imate? To je jednostavno pitanje!

Maras: Vi se postavljate protiv SDP-a, a uvijek, u svim saborskim mandatima, SDP je imao najviše žena saborskih zastupnica.

Selak Raspudić: Gordane, oprostite, mogu reći samo jednu činjenicu?

Vlašić: Da, ali postoji ta Bernardićeva izjava.

Kekin: I dalje ne znamo koliko imate žena…

Maras: Ajmo oko izjava da to skinemo s dnevnog reda.

Selak Raspudić: Mogu samo reći jednu činjenicu? Gordane, oprostite… (pokušava doći do riječi)

Maras: Dakle, ja se ne slažem s tom izjavom. Predsjednik SDP-a se ispričao za tu izjavu. Dakle, pa ne moramo…

Kekin (ubacuje se Marasu usred rečenice): Mislite na to da eksperimentira kada stavlja žene na vodeća mjesta?

Maras: Da, on se ispričao, a ja se ne slažem s tom izjavom. I u čemu je problem?

Kekin: U praksi.

Maras: Je li problem u tome da SDP probija te stereotipe na tri, četiri izborna ciklusa. Evo, napravite analizu koliko je zastupnica iz SDP-a, i to je uvijek tri puta više nego iz bilo koje druge stranke.

Kekin: Sveukupno 12,6 u ovom sazivu Sabora…

Selak Raspudić (uskače u diskusiju): Ja ću reći prvo da Gordan ruši jedan stereotip, a to je da žene jako puno vole pričati.

Maras (smije se): Evo ga…

Selak Raspudić: Drago mi je bar zbog te ravnopravnosti. Hajdemo gledati samo činjenice, u prošloj Vladi ste imali samo tri žene, jednako kao i HDZ u svojoj. Možda da vidimo gdje je tu velika koalicija.

Kekin: U ovom sazivu samo 12,6 posto je žena, sve skupa. I uz sve te silne SDP-ove zastupnike.

Maras: 12,6 posto, što?

Kekin: Toliko je u zadnjem sazivu Sabora bilo žena.

Maras: Na SDP-ovoj listi ili sveukupno?

Kekin: Sveukupno, vi činite skoro pola Sabora.

Maras: Pa ja vam govorim da SDP čini tri puta više od prosjeka. Kekin: Pa to je nedovoljno! Mi vam govorimo da je to nedovoljno, ja vam govorim da je to nedovoljno.

Maras: Super, pomozite nam da bude bolje.

Kekin: Vaša stranka je čak poslala muškarca na raspravu o patrijarhatu.

Maras: To nema nikakve veze .

Vlašić: Ja mislim da je to u redu, to sam i htio jer mislim da pitanje patrijarhata i odnosa prema ženama nije tema u kojoj će samo žene govoriti o tome jesu li zadovoljne ovim društvom i što se može napraviti, nego da je potreban i muški pogled.

Maras: Apsolutno. Ja ću vam reći, u svom političkom radu sam maksimalno bio okrenut da ne gledam na spol. Sposobnost je prvenstveno bila ono što sam gledao i kao ministar i kao zastupnik, u bilo čemu što sam radio. Znam da ne živimo u društvu koje je dostiglo one standarde koje želimo, ali ja se kao političar mogu samo za to boriti. I borim se. I ne dopuštam da, ako sam bolji po tom pitanju od drugih, a govorimo sada o strankama koje su do sada imale mogućnost odlučivati, tri puta smo bolji od desne opcije, tri puta smo bolji od HDZ-a i ne dopuštam da mi se ta vrsta truda umanjuje.

Selak Raspudić: Imali ste tri žene u Vladi, gdje se to vidi?

Vlašić: Ne mislim da nije stvar u tome je li jedna stranka bolja od druge, nego ako govorimo o ženama i rodnoj ravnopravnosti, da taj odnos ne treba biti prema strankama, nego prema ženama. Nego, što ste rekli Bernardiću kada je ono ispalio?

Maras: Rekao sam mu da je pogriješio, i on se ispričao sutradan. Najbolje da njega osobno pitate, teško je meni sada govoriti kako je i što netko rekao. Kao u svemu u životu, čovjek može pogriješiti. Isto kao u stranci, ne moraš se slagati sa svime što netko kaže. Ljudi griješe, daju krive izjave. Ja sam ovdje da zastupam svoje stavove i kažem vam što mislim.

Vlašić: Kako ćete vi popraviti situaciju s rodnom ravnopravnošću, slobodom odlučivanja o životu?

Selak Raspudić: Politički gledano, a mogu reći za ove dvije jedinice za koje su liste kompletirane i znam tko je na njima, to su Prva i Druga na kojoj smo ja i moj suprug Nino Raspudić. Na mojoj listi je pedeset posto žena i pedeset posto muškaraca, na njegovoj također, a mislim i da je Most nezavisnih lista poslao određenu poruku kada je u tu, Prvu izbornu jedinicu, poznatu kao “teškašku jedinicu”, poslao upravo ženu kao nositeljicu. To sam u ovom slučaju ja. Mislim da se i time šalje snažna poruka.

Maras: Najsnažniju poruku bi Most poslao kada bi se odredio o pravu na izbor žene, tako da pitajte Grmoju, Petrova, kolegu Raspudića, gospođo Selak Raspudić, što misle o tom pitanju. To je najvažnija poruka koju Most može poslati.

Vlašić: Evo, vi ste upravo pitali.

Selak Raspudić: Može, ja ću vama odgovoriti što mislim o tom pitanju, ali odgovorite vi meni što konkretno znate o pobačaju, koje žene čine pobačaj, u kojem postotku ga čine, malo mi pojasnite tu statistiku na temelju koje ste kreirali vlastito mišljenje.

Maras: Mi ovako odgovaramo na pitanje protupitanjem?

Selak Raspudić: Da. Očito nemate odgovor.

Maras: Ne, ja imam odgovora koliko hoćete. Ja imam prvenstveno stav, što je najvažnije.

Selak Raspudić (smije se): Mene zanima na temelju čega ste kreirali stav.

Maras: Nisam znanstvenik, ne bavim se znanošću.

Kekin: Evo, ja sam i liječnica.

Maras: Evo, gospođa je liječnica. Ali, ne možete se skrivati, gospođo Selak Raspudić, iza takvih protupitanja.

Kekin: Možemo li dobiti odgovor na pitanje jeste li vi za apsolutnu zabranu abortusa?

Selak Raspudić: Ne možete vi dobiti nikakav odgovor od mene dok ja ne ukažem gospodinu Marasu da on meni postavlja pitanje o kojem on ima stav, a ne zna na temelju čega je taj stav razvio.

Vlašić: Mogu vas ja pitati? Jeste li za ukidanje prava na pobačaj?

Selak Raspudić: Ja vam ne moram na to pitanje odgovoriti jer ovo pitanje…

Maras i Kekin (uglas): Kako ne morate? Morate!

Vlašić: Da, ne morate odgovoriti, ali to je legitimno pitanje.

Selak Raspudić: Ja mislim da ste vi ovdje sad sveli to na jedan napad na temelju kojega mislite ovdje kada govorimo o ravnopravnosti žena da ćete razviti svoj stav o nekoj osobi. Cijela rasprava je tu pogrešno postavljena.

Kekin: Ravnopravnost žena ne postoji ako žene nemaju pravo na vlastitu slobodu i tijelo.

Selak Raspudić: Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Žene imaju pravo na svoju slobodu i svoje tijelo, ali to nije nužno povezano uz pravo na pobačaj na takav način gdje vi stavljate znak jednakosti.

Kekin: Osim u slučaju kada ostanu trudne jer su silovane!

Selak Raspudić: Ja nisam spominjala ni trudnoću ni silovanje. Ja nisam bez veze postavila ovo pitanje gospodinu Marasu. (Maras nešto govori, nerazumljivo)

Selak Raspudić: Ako vi mislite da će ovo sada biti napad na mene, da vi time možete poentirati, onda vi na taj način poentirajte. Ja nisam bez veze postavila ovo pitanje Gordanu Marasu. Mislim da je naš temeljni zadatak, umjesto da smo se zatvorili u svoje kućice u kojima se bezrazložno polariziramo, ako prihvatimo da svatko od nas želi dobro…

Maras: Ali, to nije ideološko pitanje…

Selak Raspudić: Mogu li završiti? Mogu li završiti, Gordane? Ovo nije Sabor.

Maras: Ali, ovo nije ideološko pitanje, to je pitanje slobode. Selak Raspudić: Mogu li završiti, Gordane? Ovo nije Sabor i nije pitanje prepucavanja. Mislim da je naš temeljni zadatak na tome polju edukacija i da bismo mi o tome govorili i zauzimali stav, pogotovo kao saborski zastupnici, trebamo biti dobro informirani inače ne možemo ni educirati druge.

Kekin: Iako su članovi vaše liste protiv građanskog i zdravstvenog odgoja, ali zagovarate edukaciju i građanski odgoj. Crkva koja puše u jedra Mostu je protiv kontracepcije.

Selak Raspudić: Ne znam o kome govorite, ja sam nezavisna kandidatkinja.

Kekin: Gospodin Raspudić se više puta povoljno izražavao o inicijativi gospođe Markić, koja je po svim medijima pričala protiv građanskog i zdravstvenog odgoja. Selak

Raspudić: Prvo, to pitajte njega. A, drugo, nije uopće pitanje protiv ili za građanski odgoj. Ne vjerujem da se o tome izražavao, vjerujem da se izražavao o nekim elementima unutar takvih kurikuluma koji jesu u određenoj mjeri pogrešni.

Kekin: Pa, elementi se upravo tiču edukacije o spolnosti, edukacije o kontracepciji, odgovornom spolnom ponašanju. To su obično oni sporni elementi, za desne opcije, koji bi trebali pripomoći prevenciji abortusa u društvu.

Selak Raspudić: Ja mislim da mi ovakvom raspravom nećemo nigdje doći jer ova rasprava se pretvara u nadmetanje o važnim i osjetljivim društvenim pitanjima. Vi mislite da imate argumente, a imati argumente znači i moći poslušati drugoga, a ne na njega napadati, svađati se. Meni ovakav tip rasprave nema smisla. Ja se nisam došla svađati o tome. Hoćete li razgovarati o pobačaju? Hajdemo razgovarati o tome što je pobačaj danas.

Kekin: Mi razgovaramo o politikama koje vaša opcija zagovara.

Maras: Je li moguće da vi u Saboru, kao nezavisna zastupnica na listi Mosta možete djelovati neovisno o onome što govore gospodin Grmoja, Petrov i drugi koji su vas predložili? Ne možete.

Selak Raspudić: Kao prvo, to je moguće jer je Most i ranije dokazivao da u osjetljivim pitanjima, za razliku od uhodanih struktura poput SDP-a koji su glasačka mašinerija, dozvoljava pluralizam.

Kekin: Dva tjedna su do izbora, to je važno pitanje. Pedeset i jedan posto glasačkog tijela su žene, žene imaju pravo čuti jeste li vi za zabranu prava na abortus.

Selak Raspudić: Ivana, ja sam se jasno i nedvosmisleno više puta u javnom prostoru o tom pitanju izjasnila, što ste mogli i sami vidjeti.

Kekin: Da jeste za zabranu!?

Selak Raspudić: Ali ono što se događa otkad sam došla u političku arenu je bezrazložno polariziranje. Ja imam samo jedan cilj što se tiče tog osjetljivog i beskrajno teškog pitanja, a to je da dođemo na onaj stupanj svijesti gdje će nam pobačaj kao takav biti nezamisliv. Svoju društvenu ulogu vidim, prije svega, na području edukacije, a vidim da su ovdje neki zauzeli stav a da uopće nisu proučili predmet. To je sve što ću reći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:35