TKO ĆE POBIJEDITI?

Devet političkih analitičara za Jutarnji prognozira kako će stranke proći na izborima

Gotovo svi procjenjuju da će relativni pobjednik izbora biti Restart koalicija, ali čini se da ćemo imati desnu vladu
izborna kladionica
 Vesna Veselić

Tko će pobijediti na parlamentarnim izborima 5. srpnja? Restart koalicija predvođena SDP-om. A tko će sastaviti novu većinu i novu Vladu? Pa, hajdemo reći da je HDZ tu u prednosti jer ako Andrej Plenković nakon izbora sklopi pakt s Miroslavom Škorom i Mostom, Hrvatska će treći put zaredom imati desnu Vladu. Tako se, naime, u najgrubljim crtama usuđujemo interpretirati rezultate svojevrsne izborne kladionice Nedjeljnog Jutarnjeg kada uprosječimo sve brojke koje su eksperti za politiku upisali u tablicu.

Iako su naši "prognozeri" redom vrhunski politolozi, sociolozi i stručnjaci za medije, koji su tijekom svojih bogatih karijera objavili more znanstvenih radova i drugih publikacija, njihove prognoze, dragi naši čitatelji, čitajte upravo tako - kao prognozu, svojevrsnu kladionicu, pa dijelom i kao zabavu, igru, u kojoj su se hrabro izložili nezahvalnim prognoziranjem rezultata izbora koji će, prema svemu sudeći, biti jedni od najneizvjesnijih dosad. Upravo tako smo ih i zamolili da pristupe našoj zamolbi da prognoziraju ishod izbora. Nismo ih, naime, tražili da svoju prognozu potkrijepe neoborivim znanstvenim "dokazima" i da detaljno obrazlože svaku brojku koju upišu u tablicu.

Sada kad smo načisto s tim, krenimo s našom nesavršenom interpretacijom brojki iz tablice. Svi osim Dragana Bagića, koji je, među ostalim, ekspert i za istraživanje javnog mnijenja, procjenjuju da će relativni pobjednik izbora biti Restart koalicija te da će osvojiti između 48 i 63 saborska mandata. Prosjek svih devet prognoza daje im 59,5 mandata.

Slijedi HDZ s partnerima te prosjekom od 53,5 mandata i rasponom od 43 do 61 osvojenog mjesta u budućem parlamentu. Domovinskom pokretu Miroslava Škore i njegovim koalicijskim partnerima svi predviđaju solidan do odličan (profesorica Gordana Vilović 28 mandata) rezultat. S prosjekom od 16,5 saborskih mandata Škoro i ekipa zauzimaju čvrsto treće mjesto.

Mostu predviđaju od jednog do osam osvojenih mandata, četiri u prosjeku. Zeleno-lijeva koalicija predvođena strankom Možemo osvojila bi, prema ovim prognozama, dva mandata, centrističko-liberalna koalicija Stranka s imenom i prezimenom-Fokus-Pametno jedan mandat, a svi ostali između dva i tri mjesta u idućem sazivu Sabora.

I kako još sve te prognozirane rezultate čitati? Prvo, jasno je da naših devetero prognozera procjenjuje da biračko klatno naginje udesno i da bi HDZ čak i kao relativni gubitnik imao šansu pokušati nekako sklepati desnu megakoaliciju. Naime, kada HDZ-u dodamo Škorine i Mostove mandate te još tri mandata iz dijaspore (naši prognozeri uprosječeno dva mjesta iz dijaspore daju HDZ-u, a jedno Željku Glasnoviću i njegovoj listi koju podržava Domovinski pokret Miroslava Škore), dolazimo do brojke 77. Odnosno do jednog mandata više od u glavama naših političara najmilijeg broja 76, brojke koja dijeli parlamentarnu većinu od manjine.

Drugo, zanimljivo je što bi Restart koalicija - ako rezultati izbora budu jako slični uprosječenim prognozama naših devetero eksperata - mogla ostati kratkih rukava, unatoč relativnoj izbornoj pobjedi. A s kim bi Davor Bernardić ipak mogao pokušati sastaviti novu saborsku većinu? S osam zastupnika nacionalnih manjina, sigurno. Moguće i sa zeleno-lijevom i centrističko-liberalnom koalicijom. Sa svima njima imali bi 71 mjesto u svom dijelu sabornice. Hajde da im se priključe i oni iz grupe u tablici "Svi ostali". Sada već dolazimo do brojke 74. Samo dva mandata manje od magičnih 76.

I da ne duljimo više jer jasno je - i iz ovih prognoza - da će izbori biti gusti i da će sitnice odlučiti tko će se 6. srpnja po gradu kretati na štitu, a tko sa štitom. Za kraj, vratite se na tablicu i zabavljajte se prebirući po prognoziranim brojkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 09:43