NOVI GLOBUS

Dvoboj bez pobjednika: Dok se Plenković i Bernardić tuku, Škoro čeka svoju priliku

Odluka o tome tko će sastavljati Vladu u Škorinim je rukama. A to znači samo jedno: sastavljat će je HDZ i Domovinski pokret
Davor Bernardić i Andrej Plenković
 Rtl

Ni nakon prvog televizijskog sučeljavanja Andreja Plenkovića i Davora Bernardića nismo bliže odgovoru na pitanje tko će 5. srpnja pobijediti na izborima. Šef HDZ-a opet je svojim glasačima dokazao da je u ovom trenutku iskusniji i bolji materijal za premijera, ali ipak nije uspio protukandidata izbaciti iz ringa. Šef SDP-a je bio znatno sabraniji, hrabriji i sveukupno bolji od onoga što su od njega očekivali (i zbog njega strahovali) i njegovi najgorljiviji zagovornici.

Drugo poluvrijeme koje se odigrava u petak na Novoj TV, ni dva dana prije otvaranja birališta u Hrvatskoj, moglo bi okrenuti nekoliko postotaka neodlučih na jednu ili drugu stranu. Posljednje sučeljavanje pred izbore ima veliki značaj. Presudno je bilo i za pobjedu Zorana Milanovića u predsjedničkoj utrci.

Ostaje činjenica da u većini anketa SDP-ova RESTART koalicija ima blagu prednost ispred HDZ-a. Isto tako ostaje činjenica da je odluka o tome tko će sastavljati Vladu i dalje u rukama Miroslava Škore i njegova šarolikog i nepredvidljivog Domovinskog pokreta. A to znači samo jedno: Vladu će sastavjati Plenković i Škoro. Pitanje je samo pod kojim uvjetima.

Ovo prvo sučeljavanje dvojice pravih kandidata za mandatara ostat će upamćeno po žestokoj svađi u kojoj nisu padale toliko ružne riječi koliko jedan o drugome doista loše misle. Bernardić je iznenadio Plenkovića efektnim napadom već u samom početku dvosatnog mrcvarenja u kojem se protukandati barem desetak minuta govorili istovremeno i uglas. Voditeljica nije mogla prekinuti tu kakofoniju. Predsjednik SDP-a za početak je duhovito rekao da nakon dva sata druženja sa Plenkovićem mora ići na testiranje jer Plenković spada u visokorizičnu skupinu kojoj se korona virus može aktivirati nakon desetak dana inkubacije i nakon četiri testiranja.

Bernardić se naoružao papirima u kojima se povremeno i gubio. Istovremeno, Plenković je podatke sipao iz rukava služeći se tek povremeno bilješkama. Bernardić je štreberski ponavljao sve što su ga savjetnici naučili na brifinzima, što je ostavljalo prostora suparniku da ga gađa po slabije naučenom gradivu. Sučeljavanje se zaoštrilo nakon Beranrdićevih provokativnih skakanja s teme na temu kada je Plenković nekoliko puta odgovarao sa: "Nije istina", "Ne poznajete materiju", "Nemate pojma"... "Majko moja", zavapio je rezignirano sam za sebe...

Neke Bernardićeve izjave vidno su iznervirale Plenkovića koji uzvratio oštrim riječima: "Osupnut sam time što želite biti premijer a ne znate apsolutno ništa", "Elementarne stvari ne znate" ili "Jako sam razočaran". Kad je počela rasprava o vanjskoj politici, Plenković je bio još više zgrožen Bernardićevim "neznanjem i nekompetecijom za posao koji želi obavljati" da bi na koncu rekao: "Ne daj Bože da dođete u priliku predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću" i "Meni je vas žao... koliko malo znate o europskim poslovima". Plenković je bio siguran da svekoliki TV-auditorij vidi, baš kao i on, koliki je bezdan Berbardićeve neupućenosti. No, da li se to doista vidjelo?

Bernardić je na Plenkovićevo uvredljivo omalovažavanje uzvraćao ironično i svađalački: "Nitko nije tako pametan kao vi. Kako ste vi tako pametni!" ili podrugljivo "Vi ste genije", a onda konačno poentirao konstatcijom: "Vi ste jedan ispuhani balon."

Ova svađa ne bi zasluživala ovako detaljno citiranje da ne pokazuje kako su se unaprijed zacrtane taktike držala i jedna i druga strana. HDZ se od početka kampanje odlučio na osobno diskreditiranje Bernardića kao nesposobnog, nekompetentnog, neiskusnog i nedoraslog kandidata za premijera. Kako puko nabrajanje brojki kojima Plenković dokazuje uspješnost svoje Vlade nije dovoljno, štoviše, može biti i kontraproduktivno jer ne može zadržati pažnju i koncentraciju gledatelja, u HDZ su se odlučili na neprestano (pa makar to izgledalo i pregrubo) omalovažavanje kako bi "istina o nekompetentnom Beri" ušlo u svako uho milijunskog gledateljstva. Zato su za Plenkovića i HDZ sučeljavanja i obračun "jedan na jedan" bili i ostali ključ dobivanja ovih izbora.

U SDP-u su pak shvatli da sučeljavanja moraju odraditi, ali ostati na nogama. Zadovoljni su samom činjenicom što su neki Bernardićevi udarci pogađali cilj, živcirali Plenkovića i izbacivali ga iz takta. Boksačkim riječnikom rečeno, ni jedan borac nije imao "staklenu bradu", tako da nije bilo nokauta, samo poneki solidan nokdaun.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

image
Naslovnica novog broja Globusa
Hanza Media

Pretplatite se, donosimo Globus sigurno do vašeg doma!

01/22 55 374 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:34