POLITIČKA ANALIZA

Koliki su izgledi da se izbori 5. srpnja odgode i tko bi u tom slučaju najviše profitirao?

Epidemija je ponovno uzela maha u Hrvatskoj i sve se glasnije spominje pomicanje izbora 5. srpnja. Koliko je taj scenarij izgledan?
Davor Bernardić, Andrej Plenković, Miroslav Škoro
 Goran Mehkek, Damjan Tadić I Damir Krajač/cropix

- Nema odgode izbora - poručili su jučer poslijepodne iz vrha HDZ-a nakon što se u medijima pojavila informacija da vodstvo vladajuće stranke - u kontekstu ponovnog jačanja širenja koronavirusa - razmišlja i o odgodi parlamentarnih izbora zakazanih za 5. srpnja.

Novi list je, naime, prenio riječi potpredsjednika HDZ-a Ivana Anušića da postoji mogućnost da izbori budu odgođeni. Anušić je kasnije svoju izjavu objasnio navodeći da je govorio "o svim mogućim opcijama" te da je uvjeren da će se izbori 5. srpnja održati. Da izbori neće biti odgođeni, rekao je jučer i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. No, do izbora je još dvanaest dana, a epidemija ponovno jača...

Kolike su šanse da će se parlamentarni izbori zbog epidemije na koncu ipak odgoditi, tko bi u tom slučaju najviše profitirao, a tko izgubio, pitali smo političkog analitičara Žarka Puhovskog.

image
Žarko Puhovski i Vesna Terselic iz Documente
Dragan Matic/Cropix

- Kao prvo, izbori će se gotovo sigurno održati jer jedini legalan način da se izbori odgode jest da predsjednik RH i predsjednik Vlade zajedničkim potpisom proglase izvanredno stanje. A to, iz više razloga, nije baš vjerojatno, ali je i riskantno. Stoga će se izbori najvjerojatnije održati, ali će izlaznost biti manja nego što se prije pretpostavljalo. Niska izlaznost tradicionalno je odgovarala HDZ-u i djelomično SDP-u jer su te stranke imale svoje velike biračke vojske. No, HDZ je izgubio dio te vojske i već se na izborima za predsjednika države pokazalo da je manja izlaznost odgovarala HDZ-ovim protivnicima. Manja izlaznost na ovim izborima vjerojatno bi najviše odgovarala SDP-u, koji je ipak zadržao dobar dio biračke vojske - kaže Puhovski.
Ako parlamentarni izbori zakazani za 5. srpnja zbog razbuktavanja epidemije budu odgođeni, za što vjerojatnost zasad vrlo mala, koristi od toga, smatra Puhovski, ne bi imali ni HDZ ni SDP-om predvođena Restart koalicija, nego netko treći - možda Domovinski pokret Miroslava Škore.

- Tko bi od odgode profitirao, nemoguće je danas pouzdano prognozirati jer ne znamo kada bi onda izbori uopće bili održani. Drugo, kada bi došlo do odgode parlamentarnih izbora, tu bi odluku morali potpisati i predsjednik države Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković - dakle, jedan SDP-ovac i jedan HDZ-ovac. Odgovornost bi u tom slučaju bila podijeljena među tim strankama, pa SDP tu ne bi mogao poentirati. Odgoda bi, eventualno, mogla odgovarati Domovinskom pokretu Miroslava Škore ako bi tu odgodu uspjeli uspješno povezati sa svojim tvrdnjama je duopol HDZ - SDP građanima opet nametnuo svoju volju i onemogućio im da vlastitu volju iskažu na izborima 5. srpnja - kaže Puhovski.

image
Ivan Rimac
Nina Djurdjevic/Cropix

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Ivan Rimac smatra da izbori neće biti odgođeni, a kada bi slučajno bili, slično kao i Puhovski misli da bi zbog toga bili kažnjeni HDZ i SDP.

- Pitanje je tko ima ovlasti odgoditi izbore. To bi bio prilično kaotičan scenarij jer je Sabor - koji dvotrećinskom većinom to može učiniti - već raspušten. Ako bi se predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković odlučili za odgodu izbora zbog izvanrednog stanja, postavilo bi se ozbiljno pitanje: je li ovo izvanredno stanje? Osim toga, obojica kalkuliraju i bi li odlukom o odgađanju parlamentarnih izbora oslabili svoje političke opcije jer bi njome oni na neki način priznali da to čine jer im to politički odgovara, jer misle da bi na izborima 5. srpnja njihove političke opcije mogle izgubiti. HDZ bi u slučaju odgode izbora izgubio potporu dijela birača zbog Plenkovićeva potpisa, a SDP zbog Milanovićeva.

A tko bi u toj hipotetskoj situaciji onda profitirao, danas je nemoguće procijeniti. Ne znam bi li i koje točno političke opcije to kapitalizirale i u kolikoj mjeri. Jer, stvari nisu jednostavne. Ako bi, primjerice, Domovinski pokret s jedne ili koalicija okupljena oko Možemo! s druge strane krenula u napad te odluke o odgodi srpanjskih izbora, pogotovo ako bi u napad krenuli prerano, lako je moguće da bi nastradali od protuudara, odnosno tvrdnji da se ponašaju neodgovorno i da ne rade u interesu građana i njihova zdravlja - kaže profesor Rimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:56