ŠEF SDP-a U ZAGREBU

Maras: ‘Ovi su izbori ili mi ili oni, spasit ćemo Zagreb od HDZ-a i od Bandića‘

Naši su potencijalni koalicijski partneri stranke i zastupnici koji nakon izbora uđu u parlament i s kojima se možemo usuglasiti
Gordan Maras
 
 Damir Krajač/Cropix

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras će s tek šestog mjesta na listi u I. izbornoj jedinici pokušati osvojiti novi saborski mandat.

Uvjeren je da će ga birači prepoznati te da će potom na lokalnim izborima iduće godine postati gradonačelnik Zagreba.

Jeste li nezadovoljni tek šestim mjestom na listi Restart koalicije u I. izbornoj jedinici s obzirom na to da ste predsjednik zagrebačkog SDP-a?

- Čast je biti kandidat na listi Restart koalicije, a mjesto na listi u konačnici određuju građani svojim preferencijalnim glasovima. Svaki dan sam među ljudima i vjerujem da građani žele da ih i dalje zastupam u Saboru te će mi dati potporu svojim glasovima i zaokružiti broj 6 ispred mojeg imena na listi broj 18. Građani znaju tko je za njih bio svaki dan u Saboru i tko će ih i dalje uporno zastupati.

S obzirom na tek šesto mjesto na listi s jedne strane, a s druge na vašu ambiciju da se iduće godine na lokalnim izborima kandidirate za gradonačelnika Zagreba, koliki broj preferencijalnih glasova planirate osvojiti 5. srpnja? Točnije, postoji li neka donja granica broja osvojenih glasova nakon čega biste rekli: “Ne mogu se natjecati za gradonačelnika Zagreba 2021.”?

- Znam da ću dobiti veliku podršku svojih sugrađana, pogotovo onih koji prate saborske sjednice i onih koji znaju koliko energije ulažem da zastupam njihove stavove. Predložio sam više od 120 amandmana za pomoć našim sugrađanima čiji su domovi stradali u potresu, a Vlada nije prihvatila - niti jedan.

Govorio sam šest sati u komadu o rješenjima za sanaciju potresa u Zagrebu, a HDZ me želio slomiti i nisu mi dopustili čak ni pauzu od nekoliko minuta, ali nisam odustajao. Birači će prepoznati trud koji ulažem i, vjerujem, dati mi svoje povjerenje.

Moj zadatak u Zagrebu je da SDP na sljedećim lokalnim izborima ima svog kandidata za gradonačelnika, da oslobodimo Zagreb, Zagrepčanke i Zagrepčane od Bandića i HDZ-a te da se odužim svom rodnom gradu za sve što mi je pružio dosad u životu. Želim predvoditi i provoditi promjene u Zagrebu sa svojim sugrađanima.

Koliko će mandata osvojiti vaša lista u I. izbornoj jedinici, a koliko ukupno u cijeloj zemlji?

- U I. izbornoj jedinici očekujemo sedam mandata, a u cijeloj zemlji dovoljno da, uz suradnju s koalicijskim partnerima, sastavimo stabilnu vladu.

Tko vam je najopasniji politički protivnik u Zagrebu - HDZ ili zeleno-lijeva koalicija? Koliko će koalicija okupljena oko stranke Možemo! osvojiti mandata na ovim izborima?

- Ovo su izbori “ili mi ili oni”. Ili normalna zemlja bez korupcije, novi početak, jednake prilike za sve, zaštita ljudskih prava i bolji život za sve, ili sve po starom, HDZ-ovom koruptivnom modelu, kao što je bilo u posljednjem mandatu.

Politički protivnik nam je isključivo HDZ, koji u koaliciji s Milanom Bandićem posljednjih godina maltretira Zagreb i njegove stanovnike. Svaki glas koji u Zagrebu i Hrvatskoj ne dobijemo pomaže HDZ-u, Bandiću i Škori da i dalje uništavaju naš grad i našu zemlju.

Podsjetimo se samo da je Škorin Hasanbegović također bio u koaliciji s Bandićem te kako je njegova jedina agenda bila da promijeni ime Trgu maršala Tita, a nakon potresa, kada je trebalo pomoći sugrađanima, nismo ga ni čuli niti vidjeli.

Ako Restart koalicija bude relativni pobjednik izbora, ali će vam za sastavljanje parlamentarne većine trebati još barem nekoliko partnera, s kime biste se najviše voljeli dogovoriti?

- Naši potencijalni koalicijski partneri su stranke i zastupnici koji nakon izbora u nedjelju uđu u parlament i s kojima se programski možemo usuglasiti. Tu prije svega računamo na manjinske zastupnike, zastupnike lijeve koalicije, liberalne koalicije i Reformista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:31