NOVA ‘SHEMA‘

Od jeseni 12 ministarstava? Svi se slažu o broju, priča se i o jednom megaministarstvu...

U HDZ-u za sada ne otkrivaju koja bi se sve ministarstva mogla ukinuti ili eventualno spojiti
Davor Bernardić i Andrej Plenković
 Zeljko Puhovski, Ranko Suvar/Cropix

Ako HDZ 5. srpnja pobijedi na parlamentarnim izborima i bude u prilici sastavljati novu Vladu, ona bi trebala imati bitno manji broj ministarstava nego sada. Kako neslužbeno doznajemo iz HDZ-ovih redova, nova Vlada imala bi, navodno, dvanaest do petnaest ministarstava.

I sam šef stranke i premijer Andrej Plenković nedavno je, odgovarajući na novinarske upite, potvrdio da će broj ministarstava sigurno biti manji, no nije se htio izjasniti o kojem je broju riječ.

- Manji nego danas. Kažu neki koji, ovako, idealiziraju malo brojeve da je magični broj 12. To bi bilo sjajno. Iz mog iskustva mislim da će biti nešto veći od toga. Kad ne možemo dobiti apsolutnu većinu, da možemo - ja bih vam odmah rekao koliko - kazao je nedavno Plenković o tome. Drugim riječima, broj ministarstava velikim dijelom ovisi i o budućim HDZ-ovim partnerima u Vladi, te o zadovoljavanju njihovih apetita. Podsjetimo, Vlada na odlasku ima dvadeset ministarstava i šest središnjih državnih ureda.

U HDZ-u za sada ne otkrivaju koja bi se sve ministarstva mogla ukinuti ili eventualno spojiti, ali sve je više spekulacija kako ni Ministarstvo branitelja u ovoj racionalizaciji ne bi bilo izuzetak.

- Donesen je novi Zakon o braniteljima i Vlada je na tom polju mnogo učinila. Mislim da više nema potrebe da to ministarstvo bude zasebno, te da bi u budućnosti ono moglo biti spojeno s Ministarstvom obrane - kazao je jedan od sugovornika iz HDZ-a, dodajući kako se promjene očekuju i vezano za Ministarstvo regionalnog razvoja.

Još jedan od naših sugovornika iz HDZ-a potvrdio nam je da je u planu spajanje pojedinih ministarstava.

Protivnici ideje

- Ideja je imati 12-15 ministarstava. Najbolje bi bilo 12, no, to ovisi o budućim partnerima i dogovoru s njima, pa je moguće da ih na kraju bude 15 - kazao je ovaj HDZ-ovac. Dodaje kako se o tome raspravlja samo u najužem krugu Andreja Plenkovića. Na upit koliko je realno da dođe do spajanja Ministarstva branitelja s Ministarstvom obrane kaže kako bi to bilo logično ako se ide na to da Vlada ima 12 ministarstava.

Izvor iz Plenkovićeve administracije kaže kako je u sklopu ozbiljnih promišljanja o tome kako točno racionalizirati broj ministarstava čuo i ideju o pripajanju Ministarstva branitelja MORH-u.

- Po toj ideji pri Ministarstvu obrane oformila bi se Uprava za branitelje. Ništa se suštinski za branitelje tu ne bi promijenilo osim što bi se o njima skrbila Uprava za branitelje, a ne ministarstvo. Načelno, naravno da je ideja o spajanju broja ministarstava dobra; sa sadašnjih 20 trebalo bi svesti na minimalni broj. Sigurno je da će HDZ ići u tom smjeru, ali od ideje do realizacije dug je put - kaže naš sugovornik. Slaže se s ocjenom da bi HDZ mogao imati određenih političkih problema ako bi se Ministarstvo branitelja doista išlo ugasiti, odnosno pripojiti MORH-u.

No, u Banskim dvorima ima i žestokih protivnika ideje o mogućem gašenju Ministarstva branitelja i spajanju tog resora s nekim drugim.

image
Davor Bernardić
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Ja sam protivnik ad hoc rješenja. Pa nije valjda cilj smanjenja broja ministarstava samo u tome da se s neke zgrade skine tabla i da imamo jednog državnog tajnika manje. Najbitnije je da se razmotre svi aspekti racionalizacije državnog aparata, da se definiraju strateški ciljevi i utvrdi plan kako te ciljeve realizirati. Uostalom, Ministarstvo branitelja ima brojne projekte, dobro radi i skrbi za 438 tisuća živih branitelja kao i za obitelji preminulih. Ukidanje ministarstava samo radi ukidanja je čisti populizam. Uostalom u Ministarstvu branitelja radi samo 250 ljudi. A što je s drugim agencijama i zavodima? Pa u nekima, recimo u Državnom zavodu za statistiku, radi tri puta više ljudi nego u ministarstvu - kaže naš sugovornik iz Vlade.

Megaministarstvo

I druge stranke uoči ovih izbora najavile se kako u planu imaju manji broj ministarstava. Tako je šef SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić u nedavnom intervjuu za naš list kazao, kako bi mu, ako osvoje vlast, jedan od prvih poteza bio upravo smanjenje broja ministarstava. No, prema njihovom planu Ministarstvo obrane bi ostalo.

- Pitanje je treba li nam u sektoru gospodarstva zasebno ministarstvo za malo poduzetništvo i obrt, posebno za poljoprivredu, za turizam, za more, promet i infrastrukturu, posebno za regionalni razvoj i europske fondove. Nabrojao sam šest velikih cjelina koje su potporanj gospodarskoj aktivnosti. Smanjimo li njihov broj, bit će bolja komunikacija, lakše donošenje odluka i veća efikasnost upravljanja sustavom - rekao je tada Bernardić. Iako navodno još nemaju konačan prijedlog oko toga, spominje se da bi njihova Vlada mogla imati između 12 i 14 ministarstava, s tim da je jedna od ideja da se oformi Megaministarstvo razvoja s resorima gospodarstva, turizma, državne imovine, energetike, graditeljstva, infrastrukture, poljoprivrede. Prema planu Restart koalicije ostalo bi Ministarstvo branitelja, dok bi se Ministarstva rada i onog socijalne skrbi spojila.

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro nedavno je, kao reakciju da će osnovati Ministarstvo sreće, na Facebooku objavio kako oni ne planiraju povećavati broj ministarstava niti pospješivati daljnje bujanje ionako preglomaznog državnog aparata.

- Boje nas se pa izmišljaju da ćemo osnivati Ministarstvo sreće. Mi znamo kako ćemo hrvatski narod usrećiti - tako što ćemo smanjiti broj ministarstava i decentralizirati državnu upravu. Zašto neka ministarstva ne bi bila u Slavoniji, a neka u Dalmaciji - izjavio je tada Škoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:08