DARIO HREBAK

‘Odlučio sam se za koaliciju s HDZ-om jer HSLS ne može ništa ako ne uđe u Sabor‘

Druga jedinica je kao hrvatska Florida. Tko u njoj pobijedi, sastavit će sljedeću Vladu. Izazov je to...
Dario Hrebak
 Goran Mehkek/Cropix

Hrabro je danas biti na izbornoj listi u 2. izbornoj jedinici. Zovu ju "lista smrti", "proročanska lista" i sličnim imenima u istom tonu. Tko je tu pobijedio, na potezu od zagrebačke Dubrave do Bjelovara, sastavljao je Vladu. Bjelovarskom gradonačelniku Dariju Hrebaku to je izazov veći. HSLS-ov gradonačelnik treći je na koalicijskoj listi s HDZ-om, koju nosi Gordan Jandroković.

Kriminalist po struci, Hrebak se i u politici pokazao borcem protiv korupcije i to na konkretan način: Sve gradske račune otvorio je za javnost pa sad svatko može vidjeti kad je popio kavu, ručao na gradski račun ili nekoga počastio. Da je, iako u prvom mandatu, spreman na radikalne poteze, pokazao je i u svibnju, kad je točno na Praznik rada, na vrhuncu pandemije, ukinuo Bjelovarčanima plaćanje prireza i tako Bjelovar inaugurirao u najveći hrvatski grad bez tog nameta.

Građani Hrebaka vole i ne smeta im koaliranje liberala s HDZ-om, niti misle da time, treći izborni ciklus zaredom, vara birače. To pokazuju preferencijalnim glasovima, kojih predsjedniku HSLS-a, od ulaska u politiku dosad nije manjkalo.


Dario Hrebak, iako je njegov HSLS danas minorna stranka s tek jedan posto potpore, pristao je na koaliciju tek nakon što je premijer Plenković osobno pristao na njegov jedini uvjet:


- Uoči izbora smo odlučili na njih izaći samostalno, međutim pandemija je situaciju promijenila. Razgovarali smo s liberalnim strankama i s HDZ-om. Hrvatski izborni sustav ne pogoduje malim strankama i želiš li nešto napraviti i isporučiti svoja obećanja glasačima, prvo moraš stvoriti mogućnost biti parlamentarna stranka.

Cilj je moći mijenjati stvari, a to je moguće samo ako si u Saboru. Najbolji je liberal onaj tko je uspio ući u Sabor, a ne koji na društvenim mrežama raspreda liberalne teorije koje ne može dokazati u praksi. Sve što smo radili u Bjelovaru zadnjih godina, ukidanje prireza, transparentnost računa, digitalizacija javnih usluga i gradske uprave pa time smanjenje broja gradskih službenika za 10 posto... ne želim da ostane mrtvo slovo na papiru. Želim da se isporuči na nacionalnu razinu.

Bjelovar je samo u vrtiće u dvije godine uložio 35 milijuna kuna, što je za moj grad ogroman novac. Da bih uopće imao priliku preslikati to na nacionalnu razinu, moramo ili proći samostalno ili koalirati. Samostalno smo oko 4 posto u 2. izbornoj jedinici, a to je malo. S druge strane sam primio poziv premijera za sastanak.

Razgovarali smo barem tri puta i jedino što sam zahtijevao je transparentnost. Stisnuli smo si ruke i to je to. Male stranke uvijek zahtijevaju barem desetak stvari, a već zadnjih desetak godina ne uspijevamo ostvariti ni jednu nakon izbora. Zbog toga sam zahtijevao samo tu jednu jedinu. Transparentnost. Ako s jedan posto koliko HSLS ima podrške u državi, proguramo tu jednu, cilj je ostvaren.


Čini li vam se premijer iskreno zainteresiran ili predizborno sklon pristati ne bilo što, a kasnije to prigodno zaboraviti?
- Stisnuli smo si ruku, dobio sam obećanje osobno od njega da će transparentnost postati zakonska obveza i ući u paket reformi nove Vlade. Stekao sam dojam da zaista želi napraviti nešto po pitanju korupcije, koja je uzdrmala i HDZ. Mislim da mu je već dosta afera, da mu pojedinci iskaču o koruptivnim temama. Ne kažem da je to vezano samo uz HDZ, ali oni su bili najduže na vlasti pa imali i najviše prilika.

Kao vrhunski kirurg, koji radi više i najteže operacije pa ima i najveću smrtnost. To ne znači da je loš doktor. Korupcija ne bira stranke, pojedinci biraju korupciju. Imao ih je i SDP, a upravo je najveće dijete SDP-a, Milan Bandić, oličenje korupcije u Hrvatskoj. Želim da bude zakonska obaveza svih gradonačelnika, načelnika i župana da svaki račun od jedne do milijun kuna, bude vidljiv.


Ne otvara li to mogućnost za beskonačna prozivanja i napade?
- Otvara, ali nemam što skrivati. Oporba stalno koristi te podatke i dovodi me u neugodnu situaciju. Mogu me 'roštiljati' na internetu, tražiti na što sam potrošio kunu, jesam li popio čaj manje ili više. S druge strane, ja ne vidim na što troši moj župan i drugi gradonačelnici. To je nezahvalno, ali sretan sam jer smo prvi krenuli i što su se neki gradovi već poveli za nama. Međutim, jedini način da to bude virus koji se proširio, je da to bude zakonska obveza.


Neugodna je ta 2. izborna jedinica... Tu su Škoro, Bandić, Ostojić, Mostova nova uzdanica Raspudić... A tu je i vaš župan Bajs.
- Ona je kao hrvatska Florida. Tko tu pobijedi, sastavlja Vladu. Meni je drago da svi u ovoj izbornoj jedinici vide bojište koje će odlučiti izbore, izazov je to.

image
Goran Mehkek/Cropix


Može po jedna rečenica o najvećim protivnicima?
- Sve ono što Bandić radi u Zagrebu, ja radim suprotno u Bjelovaru. Škoru uvažavam kao političara, svjetonazorski smo miljama daleko, ali drago mi je da i on često spominje transparentnost. Sad već mnogi političari spominju transparentnost kao nešto jako bitno. Župan Bajs? S njim se ne slažem, podržavam županijske projekte, ali o njegovom političkom putu najbolje govori da je do jučer bio jedan od Sanaderovih ministara, a danas ne bi imao ništa protiv biti ministar u SDP-ovoj Vladi.

Evidentno je da župan ide na listu kako bi si osigurao poziciju, ako sljedeće godine ne osvoji novi mandat župana. Ja pak u Sabor želim kako bih Bjelovaru osigurao izgradnju nove škole, brze ceste za Zagreb, a istovremeno svima u zemlji manje birokracije i poreze. Raspudića ne poznajem dovoljno da bih o njemu sudio, no ipak više poštujem one koji su se već dokazali u politici. Svatko danas misli da se može baviti politikom, ali nije to baš tako.


Sve su to liberalna načela. Ipak, ima liberala koji vam zamjeraju HDZ. Osim vas, na listi je u 1. izbornoj jedinici, koju nosi premijer Plenković, vaš stranački kolega Darko Klasnić.
- Je, pitaju nas kako smo sigurni da će HDZ poštivati dogovor. Sa svoje strane mogu reći da to vidim po dosadašnjoj suradnji u Gradu Bjelovaru gdje uvijek možemo računati na njihovu podršku u Vijeću.


S druge strane, ako realno pogledamo, Plenković je popularniji od svoje stranke, što govori o tome da je pitanje kad ćemo više imati predsjednika HDZ-a koji je prihvatljiv biračima blago lijevo i blago desno od centra i koji ne izaziva podjele u društvu.
HSLS-u u ovoj priči nitko ništa ne daje, a moj se cilj, transparentnost, polako već ostvaruje. Spominje je premijer, Škoro, SDP. Moj je posao odrađen, nametnuli smo temu transparentnosti visoko na pijedestal zastupljenih tema u ovoj kampanji. Ako netko ne prevari birače, moj će cilj biti ispunjen.


Jesu li vas s centra zvali u svoju liberalnu koaliciju? Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom?
- Jesu i uvjetovali me. Recimo, Stranka s imenom i prezimenom je predlagala da idem na njihovu listu kao nezavisan kandidat. To bi bila katastrofa da ja kao predsjednik stranke, to napravim i okrenem leđa svojoj stranci. Inače, osobno sam dvaput pozivao na ujedinjenje liberala i dva sam puta dobio košaricu.

Na nos su nam stavljali koaliciju s HDZ-om. OK, ako je HSLS bio problem okupljanja, zašto se nisu okupili bez nas? Koliko je to neozbiljna priča dokazuje njihovo okupljanje samo dva dana prije isteka predaje lista. Eto, pojedini ih članovi sad napuštaju, previše je to heterogena, a najmanje liberalna priča. Bez obzira na to želim im puno sreće jer iznimno je bitno da u Saboru bude što više liberala.

Koliko je ukidanjem prireza izgubila gradska blagajna?
- Deset milijuna kuna godišnje, 15% izvornog proračuna Grada. Mi smo u tri godine povukli 150 milijuna europskog novca, komunalna infrastruktura je na visokom nivou, a ne gradimo je više iz prireza, nego europskim novcem.

Zato je vrijeme da nešto oslobodimo i gospodarstvu. Mislim da smo jedini grad u Hrvatskoj u kojemu ni jedan poduzetnik, a ima ih više od 1500, tijekom pandemije nije morao platiti ni jedan račun prema Gradu. Osam milijuna kuna godišnje smo oslobodili poduzetnike da osiguramo radna mjesta. Malim zatvorenim obrtima smo davali 1000 kuna mjesečno jednokratne pomoći. Ne smijemo ostaviti hrvatsko gospodarstvo na cjedilu kao što smo to napravili u zadnjoj krizi.

Rezime?
- Držat ćemo se transparentnosti i isporučiti Hrvatskoj to da građani znaju kako političari troše njihov novac. To je najkonkretniji potez za prevenciju korupcije u zadnjih 30 godina.

Odbio sam liberalnu koaliciju jer su uvjetovali da idem kao nezavisni

Jesu li vas s centra zvali u svoju liberalnu koaliciju? Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom?

- Jesu i uvjetovali mi. Recimo, Stranka s imenom i prezimenom je predlagala da idem na njihovu listu kao nezavisan kandidat. To bi bila katastrofa da ja kao predsjednik stranke to napravim i okrenem leđa svojoj stranci. Inače, osobno sam dvaput pozivao na ujedinjenje liberala i dva sam puta dobio košaricu. Na nos su nam stavljali koaliciju s HDZ-om.

Ok, ako je HSLS bio problem okupljanja, zašto se nisu okupili bez nas? Koliko je to neozbiljna priča dokazuje njihovo okupljanje samo dva dana prije isteka predaje lista. Eto, pojedini ih članovi sad napuštaju, previše je to heterogena, a najmanje liberalna priča. Bez obzira na to, želim im puno sreće jer iznimno je bitno da u Saboru bude što više liberala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:31