ZANIMLJIVOSTI IZBORA

Okršaj Keruma i Opare, iznenađenja na otocima, Knin nakon Rimac, fenomen u Vrgorcu...

Škoro je oteo HDZ-u neke od njegovih najvjernijih birača i zabio im nož u srce u najsnažnijim uporištima u Dalmatinskoj zagori
 Cropix

Škorin udar na tvrdu jezgru HDZ-a u Zagori

Miroslav Škoro oteo je HDZ-u neke od njegovih najvjernijih birača i zabio im nož u srce u najsnažnijim uporištima u Dalmatinskoj zagori, odnosno u dijelovima IX. i X. izborne jedinice, gdje SDP tradicionalno ne prelazi izborni prag, a oporba može biti tek stranka poput Mosta. Tako je u Cisti Provo HDZ spao sa 86 posto glasova na 72 posto, Most je porastao sa 7 na 8 posto, a SDP-u je ostalo vjerno 13 birača, ukupno 1 posto. Škorin Domovinski pokret oteo im je 15 posto glasova. Slično je u Lovreću (sa 86 posto HDZ je pao na 69), u Zmijavcima (sa 83 na 55 posto) u X. izbornoj jedinici. Nešto je slabiji pad HDZ-a u IX. u Lećevici (sa 83 na 75 posto te Unešiću (sa 81 na 74 posto), gdje Škoro osvaja oko 10 posto.

image
Davor Pongracic/Cropix

Možemo! dobro prolazi na otocima

HDZ je preoteo SDP-u općinu Tisno, Kali, Sućuraj na Hvaru (Vili Beroš je dobio gotovo sve glasove). U Jelsi, gdje je popularni ministar zdravstva živio do završetka srednje škole, osigurao je HDZ-u natpolovičnu pobjedu, sa 47 posto iz 2016. na 52 posto, u Starom Gradu im je ojačao poziciju sa 39 na 45 posto. Prevlast HDZ-a ojačana je u Korčuli, gdje su 2016. HDZ i SDP stajali na 39 nasuprot 38 posto: sad HDZ uvjerljivo vodi sa 43 posto nasuprot SDP-ovih 30 posto. Čini se da je tu Škoro uzeo glasove Mosta (7 posto), a socijaldemokrati su oslabljeni listom Možemo! (6,46 posto).

Na Visu su osvojili 7,4 posto, u Komiži 8,76 posto, Hvaru 6,94 posto, Lumbardi na Korčuli 6,72 posto, u brojnim mjestima je nešto manje od 5 posto.

image
Darko Tomas/Cropix

Kerum potukao Oparu:

Nitko nije prorok u svom selu: Željko Kerum je u općini Muć, gdje je rođen, osvojio samo 10 posto glasova, iza HDZ-a, Mosta, SDP-a i Škore. Rezultat bi bio bolji da se sam kandidirao, no Muć je u IX. izbornoj jedinici, a Kerum se odlučio kandidirati u X. kojoj pripada Split. Osvojio je 2706 glasova, tri puta više od aktualnoga gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare (907 preferencijalnih glasova). Drugi na Kerumovoj listi, skandal pjevač Mladen Grdović, dobio je 364 glasa.

image
Paun Paunovic/Cropix

Fenomen Ante Pranić u Vrgorcu

Bio je 14. na listi marginalne koalicije, i pretvorio ih u drugu snagu u gradu. U Vrgorcu je HDZ učvrstio većinu sa 47 posto glasova, ali na drugom mjestu više nije Most, nego Pametno, na čijoj je koalicijskoj listi bio 33-godišnji Pranić. Bivši SDP-ovac prvi je vrgorački gradonačelnik koji nije iz HDZ-a, od pobjede na izvanrednim izborima 2016. Sad ga je sa 70 glasova razlike potukao Vili Beroš.

image
Ivo Ravlic/Cropix

U Imotskom SDP ostao ispod praga

Imotski je doživio sudbinu sela u splitskom zaleđu: HDZ je izgubio nešto od svoje dominantnosti i pao sa 68 na 56 posto glasova, ali je na drugo mjesto iskoračio Škorin Domovinski pokret sa 19,31 posto. Most je ojačao na 16 posto, a SDP sa 9 pao na 4,34 posto. U Sinju je pak SDP osvojio respektabilnih 14 posto, a Domovinski je pokret četvrti sa 9,53 posto. Prvi i drugi su naravno HDZ i Most. Sinj ima 152 glasača Možemo!, duplo manji Imotski 23.

Uhićenje Josipe Rimac nije naljutilo Kninjane

HDZ-u izgleda nije naškodilo predizborno uhićenje bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac zbog korupcije. Dominacija HDZ-a u Kninu tek je blago oslabila, sa 56 na 53 posto. Na drugo mjesto izbio je Škorin Domovinski pokret, no oni su osvojili samo 14,40 posto. Slijede SDP i Most sa 13 i 10 posto.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Glasnovićev poraz

U BiH je generala Željka Glasnovića pobijedio Nevenko Barbarić, dugogodišnji načelnik općine Ljubuški. Barbarić je osvojio više preferencijalnih glasova od nositeljice HDZ-ove liste u dijaspori Zdravke Bušić. Treći je Radoje Vidović, načelnik napredne općine Kreševo u Srednjoj Bosni. Manje od 22.000 ljudi glasalo je u BiH, otprilike koliko i u Šibeniku. Glasnovićeva lista u BiH je dobila 3091 glas, a HDZ 15.517 glasova. Zato je Glasnović trijumfirao među hrvatskom emigracijom u Švicarskoj (50 posto), Njemačkoj i Austriji (po 46 posto glasova) te Švedskoj (39 posto). U zemljama stare emigracije, Argentini, dobio je 43 posto, u Australiji 67 posto.

image
Željko Glasnović
Bruno Konjevic/Cropix

Hrvati u Irskoj ignoriraju izbore

U Irskoj je glasalo ukupno 14 birača, od toga ni jedan jedini za HDZ. Pobijedio je Most, na drugom mjestu je Možemo!, treća je lista Željka Glasnovića. U Belgiji i Velikoj Britaniji s nešto nešto više glasova pobijedili su kandidati liste Možemo! U Kini nije glasao nitko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:01