BROJKE NE LAŽU

Pogledajte statistiku koja najpreciznije otkriva koji su političari najbolje prošli na izborima

Gledali smo koliki su postotak preferencijalnih glasova kandidati dobili u odnosu na broj važećih listića u nekoj izbornoj jedinici
Vili Beroš, Andrej Plenković, Ivan Anušić, Zdravko Marić i Tomislav Tomašević
 Cropix/Vesna Veselić

Na parlamentarnim izborima održanim 5. srpnja HDZ je dominirao, a kad su u pitanju pojedinci, najviše se istaknuo ministar zdravstva Vili Beroš. On je s prvog mjesta liste HDZ-a u X. izbornoj jedinici osvojio 35.678 preferencijalnih glasova, više od bilo kojeg drugog kandidata na ovim izborima.

No, da bi se zaista vidjelo koliko je neki kandidat bio popularan među biračima, još je bolje pogledati koliki je postotak preferencijalnih glasova dobio u odnosu na broj važećih listića u pojedinoj izbornoj jedinici. A kako pokazuje tablica koju je napravio naš kolega Emir Fulurija, Beroš je i u ovoj kategoriji pobjednik, za dlaku ispred Andreja Plenkovića.

Naime, ministar zdravstva je osvojio 18,58 posto preferencijalnih glasova u X. izbornoj jedinici, dok je njegov šef stranke osvojio 18,54 posto glasova u I. izbornoj jedinici - dakle, samo 0,04 posto manje. Kada se pak pogleda postotak osvojenih preferencijalnih glasova u odnosu na vlastitu listu, Plenković je tu znatno ispred Beroša s osvojenih 65,46 posto preferencijalnih glasova s liste HDZ-a, dok je Beroš osvojio njih 45,47 posto. Tu je zapravo vidljiva i velika razlika između X. izborne jedinice, u kojoj je HDZ ukupno uzeo više od 78.000 glasova (više od 40 posto) i I. izborne jedinice u kojoj se stranka osvojilo 49.202 glasa - dovoljno za pobjedu, ali sa znatno manjim postotkom nego na jugu Hrvatske.

Koliko je zapravo HDZ bio dominantan na izborima pokazuje još jedan podatak. Naime, među top 10 kandidata s najvišim postotkom osvojenih preferencijalnih glasova čak je šest članova vodeće stranke. Tako se iza Beroša i Plenkovića smjestio Ivan Anušić s osvojenih 17,04 posto preferencijalnih glasova u IV. jedinici, a na četvrtom mjestu je Zdravko Marić s 15,46 posto glasova u V. jedinici. Jedini "uljez" među HDZ-ovcima u top pet je zaštitno lice platforme Možemo! Tomislav Tomašević, ujedno i najveće iznenađenje ovih izbora, koji je osvojio 11,3 posto preferencijalnih glasova u I. izbornoj jedinici.

Na šestom mjestu je Peđa Grbin s točno 11 posto osvojenih preferencijalnih glasova, ali s obzirom na to da ga je Bernardić gurnuo na 14. mjesto liste Restart koalicije u VIII. jedinici, njegov uspjeh dodatno dobiva na snazi. Iza Grbina smjestio se međimurski župan Matija Posavec s 10,74 posto osvojenih preferencijalnih glasova, a potom slijede Tomo Medved (10,41 posto) i Gordan Jandroković (10,26 posto).

Konačno, top 10 zatvara još jedan od "junaka sa začelja", Siniša Hajdaš Dončić - on je s 14. mjesta Restartove liste u III. jedinci osvojio 9,48 posto glasova.

image
Tablica koja pokazuje koji su političari osvojili najveći postotak preferencijalnih glasova u odnosu na sve preferencijalne glasove u svojoj izbornoj jedinici
Emir Fulurija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:13