DESET PRIORITETA

Poslali smo Restartu upit koje bi zakone odmah ukinuli i mijenjali, evo što su nam odgovorili!

Dođe li SDP na vlast, među prvim propisima koje će donijeti je zakon o obnovi Zagreba i okolice pogođenih potresom
Davor Bernardić
 Matija Djanjesic/Cropix

Osvoji li Restart koalicija okupljena oko SDP-a vlast na izborima 5. srpnja, doći će do promjena na mnogim područjima. U pripremi je cijeli set zakona koje namjeravaju izmijeniti ako osvoje Banske dvore. Dio tih izmjena najavljivali su tijekom predstavljanja svog programa, a na upit Jutarnjeg izdvojili su njih deset koje bi mijenjali odmah.

U odgovoru ističu kako su ih naveli prema prioritetima.

Tako bi među prvim propisima bio Zakon o skraćenom radnom vremenu. Kažu da bi se njime zakonski definirale mjere za očuvanje radnih mjesta u svim poduzećima, bez diskriminacije, koja potencijalno mogu doći u teškoće kroz poslovanje i kojima je nužno restrukturiranje. Pritom su, naglašavaju, prioritet poduzeća pogođena krizom zbog Covida-19.

Slijedi zakon koji je SDP slao u saborsku proceduru prije raspuštanja Sabora, ali ga je većina odbila usvojiti. To je Zakon o moratoriju na otplatu kredita i obveza po osnovi leasinga. Tim zakonom bi se, kažu u SDP-u, definirao obvezni moratorij na najmanje 12 mjeseci za sva poduzeća i građane koji ispunjavaju uvjete vezane za negativne učinke koronakrize.

Dođe li SDP sa svojim koalicijskim partnerima na vlast, među prvim propisima koje će donijeti je zakon o obnovi Zagreba i okolice pogođenih potresom.

- Ovaj zakon nam je apsolutni prioritet kako bi u što kraćem roku počela obnova potresom oštećenih objekta u gradu Zagrebu i okolici. Zakon će definirati model financiranja i organizacije provedbe obnove, a financiranje je planirano prema modelu 50 posto država, 30 posto Grad Zagreb i 20 posto vlasnici nekretnina - odgovaraju na Iblerovu trgu.
Pripremili su i set poreznih zakona. Riječ je o Zakonu o porezu na dohodak čijim bi se izmjenama povećao neoporezivi osobni odbitak s trenutačnih 4000 na 5000 kuna kako bi se osigurao rast plaća za oko 700.000 radnika između 3500 i 5500 kuna na godišnjoj razini.

Minimalna plaća

Slijedi Zakon o minimalnoj plaći koji SDP već dugo obećava.

- Ovim zakonom propisat će se rast minimalne plaće na 4000 kuna u 2021. godini. Vezano na ovaj zakon doći će i do izmjene Zakona o doprinosima, čime će se obveza poduzetnika po osnovi obveznog zdravstvenog osiguranja (doprinos "na plaću") smanjiti za 50 posto kada je riječ o isplati minimalne plaće zaposlenicima - kažu u SDP-u.

U deset zakonskih prioriteta navodi se i izmjena Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.

- Ovim zakonom želimo osigurati siguran, besplatan i dostupan prekid trudnoće, otvoriti prostor za snažniju edukaciju o spolno odgovornom ponašanju, očuvanju reproduktivnog zdravlja i planiranju obitelji te stvoriti pretpostavku za besplatnu kontracepciju - objašnjavaju cilj koji žele postići.

Tu je i Zakon o porezu na dodanu vrijednost koji donosi najviše promjena. Ističu da je tu prije svega smanjenje PDV-a na usluge u turizmu i ugostiteljstvu s 13 na 10 posto. Paralelno se smanjuje stopa na 10 posto za sve proizvode i usluge koje su trenutačno na 13 posto, što uključuje u velikoj mjeri prehrambene proizvode i energiju (jestiva ulja i masti biljnog i životinjskog porijekla, isporuke električne energije, hrana za životinje, isporuke živih životinja, isporuke svježeg ili rashlađenog mesa i ribe, isporuke voća i povrća itd.).

- Smanjit ćemo i PDV na repromaterijal u poljoprivredi na 5 posto te PDV na specifične higijenske potrepštine za žene na 5 posto - obećavaju u SDP-u.

Zakon o porezu na dobit

Kao bitan zakon u koji će intervenirati navode Zakon o porezu na dobit.

- Ukinut ćemo oporezivanje reinvestirane dobiti. Cilj je u većoj mjeri potaknuti investicije i povećanje kapitala poduzeća. Ta je mjera već bila donesena u mandatu SDP-ove Vlade i dala je učinak od oko 25 milijardi kuna reinvestirane dobiti (oko pet milijardi kuna olakšica), a onda je to HDZ-ova Vlada naprasno ukinula - ističu.

Promjene bi trebao doživjeti i Zakon o mirovinskom osiguranju. Kažu da će mijenjati odredbe koje definiraju "obiteljske mirovine", a koje su danas tek oko 2000 kuna u prosjeku i prima ih više od 200.000 umirovljenika, uglavnom žena.

Najavljuju i intervencije u Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama te prateće akte. Mijenjat će se, kažu u SDP-u, tako da se za drugih šest mjeseci trajanja prava na roditeljski dopust osigura naknada u iznosu od 100 posto plaće korisnice ili korisnika.
Na kraju poručuju da je ovo samo deset izdvojenih zakona iz puno šire liste zakonskih i drugih akata koje namjeravaju donijeti ako osvoje većinu glasova na parlamentarnim izborima i budu u prilici formirati iduću Vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:49