TOTALNI VODIČ

Pred nama su najneizvjesniji parlamentarni izbori u povijesti, ovo je 11 ključnih okršaja

U svakom slučaju, tko god pobijedi, teško će sastaviti Vladu koja će biti stabilna, pa Hrvatsku očekuje doba političke nestabilnosti

Pred nama su vjerojatno nikad neizvjesniji parlamentarni izbori koji se održavaju usred ljeta nakon neviđene krize s pandemijom koronavirusa, a stranke su jučer i formalno predale sve izborne liste. HDZ, koji je htio iskoristiti dobro nošenje s krizom uzrokovanom koronavirusom, htio je pošto-poto raspisati izbore kako bi monetizirao Vladino dobro upravljanje s krizom, ali nisu računali da će im se mjesec dana pred izbore otvoriti velika afera s vjetroelektranama u kojoj je uhićen niz njihovih dužnosnika i službenika, a USKOK će ispitivati i neke od najbližih suradnika premijera Andreja Plenkovića u svojstvu svjedoka.

To je i glavni razlog što je široka SDP-ova koalicija u zadnjoj anketi pretekla HDZ i barem zasad u izbore ulaze kao favoriti. Dodatni problem za HDZ je i što se na desnici pojavila jaka konkurencija u vidu Domovinskog pokreta Miroslava Škore i koja će sasvim sigurno otkinuti dio desnog biračkog tijela, a tu je i Most, koji se od stranke kojoj su predviđali nestanak, ojačao s novim imenima koja bi mogla osvojiti mandate u nekim od izbornih jedinica.

S druge strane, SDP je, nakon dobro odigrane utakmice na europskim izborima, pa onda i pobjede Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, trebao “zakucati” i na parlamentarnim izborima, ali je predsjednik stranke Davor Bernardić sastavio liste od svojih najbližih ljudi, od kojih je većina njih javnosti poptuno nepoznata. Na samom Glavnom odboru stranke trojica SDP-ovaca odbila su biti na listi, među njima i Ranko Ostojić, te mladi gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, dok su neki uspješni gradonačelnici i načelnici ostali bez mjesta. Nekadašnje Milanovićeve ministre gurnuo je na zadnja mjesta, a u nekim je izbornim jedinicima složio liste da se praktički oni međusobno tuku za preferencijalne glasove. I neki izrazito popularni europarlamentarci poput Biljane Borzan i Tonina Picule odbili su biti na listama, a SDP je potresla i afera obiteljskog nasilja gdje je Bernardićeva desna ruka Mikulin fizički nasrnuo na svog dečka Domagoja Hajdukovića, koji je trebao nositi listu u IV. izbornoj jedinici.

Na ljevici se pojavila i konkurencija u vidu platforme i koalicije Možemo, koja okuplja stranke lijevije od SDP-a, ali i ekstremnu ljevicu poput Radničke fronte, a SDP-u bi mogla zadati glavobolje u Zagrebu. Tu je i koalicija stranaka centra koja bi mogla dogurati do barem jednog do dva mandata. U svakom slučaju, tko god pobijedi, teško će sastaviti Vladu koja će biti stabilna, pa Hrvatsku očito očekuje doba političke nestabilnosti u vrijeme globalne recesije zbog koronavirusa.

PRVA IZBORNA JEDINICA

Ključna bitka lidera: koga će Zagreb izabrati - Bernardića ili Plenkovića

Listu Restart koalicije u prestižnoj, I. izbornoj jedinici (šire središte i zapadni dio Zagreba, Zaprešić i dio Zagrebačke županije) predvodi predsjednik SDP-a Davor Bernardić kojemu u bitku za sedam saborskih mandata (toliko su osvojili na prošlim parlamentarnim izborima 2016.) leđa čuvaju šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš na drugome mjestu i glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas na trećem. Koalicijskom partneru, čelniku Snage Goranu Aleksiću, SDP je dao 4. mjesto, ali je zato šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras tek na šestom, a Mirela Holy na sedmome mjestu. Bivši predsjednik RH Ivo Josipović do saborskog mandata može samo preko preferencijalnih glasova jer je na posljednjem, 14. mjestu.

image
Prva izborna jedinica
Hanza Media

Premijer Andrej Plenković predvodi HDZ-ovu listu na kojoj, osim njega, nema političkih “teškaša”: tu su Željko Reiner, Nina Obuljen Koržinek, Zvonko Milas... Osim dvoboja aktualnog predsjednika Vlade i čovjeka koji želi njegovo radno mjesto, bitku u I. izbornoj jedinici obilježit će i borba za lijeve glasače jer Bernardićevu SDP-u u Zagrebu opasno konkurira zeleno-lijeva koalicija okupljena oko platforme Možemo s listom koju predvode Tomislav Tomašević i Sandra Benčić. Po glasove SDP-om razočaranih birača ide i bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković koja će predvoditi listu koalicije liberalnog centra koju čine Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u bitku za srce Zagreba poslao je Ljubu Jurčića, dok će Most pokušati ponoviti rezultat s prošlih parlamentarnih izbora i saborski mandat ugrabiti s listom koju predvodi filozofkinja Marija Selak Raspudić. Domovinski pokret Miroslava Škore u I. jedinici u lov na desne glasove, uključujući i dio HDZ-ovih (koji je na prošlim izborima osvojio pet mandata), ide s listom koju nosi bivši HDZ-ov ministar kulture Zlatko Hasanbegović, dok je komičar Željko Pervan četvrti.J

DRUGA IZBORNA JEDINICA

Jandrokovićev izazov: mora poraziti Škoru i Raspudića

II. izborna jedinica (Dubrava, Sesvete, Vrbovec, Križevci, Bjelovar, Koprivnica...) bit će jedna od najzanimljivijih, pogotovo u borbi za glasove od centra nadesno. HDZ brani pobjedu s prošlih parlamentarnih izbora održanih 2016. kad su osvojili šest mandata, jedan više od SDP-ove koalicije. Tada su glavni igrači na listi bile jake desne snage u stranci, poput Zlatka Hasanbegovića i Milijana Brkića, a ove će godine listu predvoditi glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, pripadnik umjerene struje koji se na prošlim izborima kandidirao u prvoj jedinici, iza šefa stranke Andreja Plenkovića. Iza Jandrokovića bit će Miroslav Tuđman, na trećem mjestu je šef HSLS-a Dario Hrebak, a potom lovac na braniteljske glasove Ante Deur, nekadašnji savjetnik predsjednice Grabar-Kitarović.

image
Druga izborna jedinica
Hanza Media

Dio desnih glasova HDZ-u će i ove godine pokušati “izbiti” Most koji je na prošlim izborima osvojio jedan mandat. Listu će predvoditi Mostovo najzvučnije pojačanje - profesor, filozof i publicist Nino Raspudić, koji sebe smatra čvršćim igračem od svojih direktnih rivala - Jandrokovića i Miroslava Škore. Kako ni u Domovinskom pokretu ne kriju da se Škoro odlučio natjecati u II. jedinici, među ostalim i zato što Jandrokovića smatra jednom od najslabijih karika HDZ-a, troboj na desnici bit će više nego zanimljiv. Škori će leđa čuvati još jedan bivši HDZ-ovac, endokrinolog Milan Vrkljan. Psihijatar Herman Vukušić je na 14. mjestu.
Listu Restarta nosi potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić, a od jačih ljudi na terenu tu su još i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te župan bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs. Listu zeleno-lijeve koalicije nosi Vilim Matula iz stranke Možemo! Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pokušat će još jednom osvojiti saborski mandat u II. jedinici gdje ga ove godine čeka i njegov stari “prijatelj”, pedijatar Boro Nogalo. Nekadašnji ravnatelj bolnice Srebrnjak nositelj je liste koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Fokusa i Pametnog.

ŠESTA IZBORNA JEDINICA

Na 'veterane' Božinovića i Vidovića idu Grmoja i Bartulica

U VI. izbornoj jedinici, u kojoj se na izborima 2016. vodila gotova mrtva utrka između dva najveća politička konkurenta - HDZ je osvojio 35,08% glasova, a Narodna koalicija, tada u sastavu SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU, 34,55% dok je Most dobio 9,27% podrške - nominirani su stranački “kapitalci” te će se borba za vlast voditi između međunarodnog i političkih tajnika.

HDZ je čelo liste u VI. izbornoj jedinici povjerio ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, pouzdanom HDZ-ovu kadru koji je cijelu svoju karijeru ostvario u politici, a na dno je stavio Miru Kovača i tako spriječio moguće kritike da se šef stranke Andrej Plenković riješio svojih oponenata. Nasuprot Božinovića stoje, pak, SDP-ov veteran i politički tajnik Davorko Vidović te najglasniji i najprofiliraniji mostovac, također politički tajnik, Nikola Grmoja.

image
Četvrta izborna jedinica
Hanza Media

nove političke snage na desnici okupljene u Domovinskom pokretu po osvajanje birača u VI. izbornoj jedinici, koja obuhvaća jugoistočni dio Zagrebačke županije i Zagreba te Sisačko-moslavačku županiju, šalju Stjepu Bartulicu. On se nedavno priključio Škori - deklarirani je konzervativac, profesor na Katoličkom sveučilištu, član crkvene organizacije Opus Dei, bio je savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i savjetnik bivšeg premijera Tihomira Oreškovića.

Na centru, koji predstavlja Stranka s imenom i prezimenom, nalazi se poduzetnik i predsjednik Udruge Lipa Davor Huić, kao nezavisni. Po glasove u VI. u ime koalicije Možemo-Nova ljevica-Radnička fronta-Orah-Zagreb je naš-Za grad ide profesorica Fakulteta političkih znanosti Danijela Dolenec, koja je obećala da će i u Saboru napraviti dar-mar kakav su članovi njihove platforme izazvali u zagrebačkoj Skupštini kao žestoka oporba Milanu Bandiću. Kao posljednji na listi svoju političku snagu u borbi za još jedan saborski mandat testirat će Bojan Glavašević.

SEDMA IZBORNA JEDINICA

Rada Borić i roker Mile Kekin protiv Medveda i Komadine

U VII. izbornoj jedinici koja osebujno spaja riječki prsten, Gorski kotar, Karlovac sve do Novog Zagreba i Jaruna, u kojima SDP tradicionalno dominira nad HDZ-om, glavni pretendenti za Sabor iz velikih stranaka su HDZ-ov ministar branitelja Tomo Medved i SDP-ov potpredsjednik i župan Zlatko Komadina. Komadina koji je u Vladi Zorana Milanovića bio ministar pomorstva s najkraćim stažem i krugovi bliski sadašnjem šefu SDP-a smatraju ga zaslužnim što je spriječio njegovo rušenje, dosad se fajtao u VIII. izbornoj jedinici, jer je godinama VII. nosila Milanka Opačić. Iako je bilo ideja da se Medved bori u V. jedinici protiv Ivana Penave koji ih je nakon duge krize u stranačkim odnosima na kraju ipak ostavio, od toga se odustalo - u toj jedinici dobre dionice ima i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

image
Sedma izborna jedinica
Hanza Media

Medved i Komadina nadmetat će se s bivšim članom iz prve postave koalicijske Vlade Slavenom Dobrovićem koji je nakon završetka saborskog mandata obznanio da razočarano napušta Most i priključuje se Miroslavu Škori. Umjesto Dobrovića, u Mostove redove kao njegov nasljednik uskočio je Zvonimir Troskot koji će nositi njihovu listu - on je bivši “pregorjeli” mladi menadžer koji je jedne noći u pijanstvu postao “vidjelac” Isusa Krista te je neko vrijeme širio evanđelje Željke Markić, bio koordinator inicijative Narod odlučuje i zagovarao kresanje prava nacionalnih manjina, a kao mostovac se bavi gospodarskim temama.

U ime koalicije Možemo! bori se feministkinja Rada Borić kao najpoznatija među njima, a na listi je kao novo pojačanje poznati bračni par Ivana i Mile Kekin. Stranka s imenom i prezimenom koja je u zadnji čas potpisala savez sa strankom Pametno i Fokusom, nominirala je Darija Zurovca. Zurovec je na izborima 2017. postao jedan od najmlađih gradonačelnika u Hrvatskoj u Svetoj Nedelji.

TREĆA IZBORNA JEDINICA

Restartovi Željko Kolar i Matija Posavec protiv komičara Drele i Čačića

Treća izborna jedinica spada u one u kojima SDP bolje prolazi. Na prošlim izborima bili su u koaliciji s HNS-om, HSS-om i HSU te osvojili čak osam mandata, dok je HDZ osvojio četiri. Jedan mandat osvojili su Živi zid (Vladimira Palfi) i Most (Robert Podolnjak).

Nositelj liste na tim izborima, Siniša Hajdaš Dončić, na ovim će izborima biti posljednji, 14. na listi, a nositelj će biti zagorski župan Željko Kolar.

Međimurski župan Matija Posavec, bivši HNS-ovac, biti će drugi na listi, dok su se ostala imena i poredak s kojim na izbore ide SDP-ova Restart koalicija bitno izmijenili.

image
Treća izborna jedinica
Hanza Media

Tako su visoko mjesto dobili Barbara Antolić Vupora, predsjednica varaždinskog SDP-a, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek iza koje je na devetome mjestu Joško Klisović - najveće iznenađenje liste Restart koalicije. Klisović sa Zagorjem nema veze i dosad je uvijek bio u I. izbornoj jedinici.
HDZ ide s dva jaka aduta, a to su Žarko Tušek, koji će biti nositelj liste, te ministar gospodarstva Darko Horvat. Slijede predsjednik županijskog HDZ-a u Varaždinu Anđelko Stričak te predsjednik tamošnjega gradskog HDZ-a, odvjetnik Damir Habijan. Većina imena na HDZ-ovoj listi u III. izbornoj jedinici su lokalni političari.

Bitan faktor u ovoj izbornoj jedinici je varaždinski župan Radimir Čačić koji će sam izaći na izbore i prema svim procjenama može računati na barem jedan mandat.

Premda je sklon SDP-ovoj koaliciji, Čačić nije siguran hoće li ih podržati nakon izbora. Sve ovisi o konačnim rezultatima.
Saborskim mandatima u III. izbornoj jedinici nada se i lista Domovinskog pokreta Miroslava Škore, koju će nositi u Zagorju vrlo popularni Davor Dretar Drele. Nositelj liste Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa u ovoj izbornoj jedinici je Dario Carev iz stranke Pametno, dok listu platforme Možemo predvodi Nataša Hlaban.

ČETVRTA IZBORNA JEDINICA

SDP ide s anonimcima, HDZ s jakim imenima, a Škoro sa sestrom

Na jednoj strani politički i stranački kapitalci, a na drugoj, u odnosu na prve, uglavnom politički anonimusi. To je najkraći opis lista HDZ-a i Restart koalicije u IV. izbornoj jedinici, gdje će ove dvije opcije vjerojatno uzeti većinu mandata. Iza njih je Domovinski pokret, a dobre šanse za prelazak praga ima i HNS.

Predvođeni potpredsjednikom stranke i osječkim županom Ivanom Anušićem u HDZ-u očekuju najmanje šest mandata. Uz Anušića, koji je odlučno odbio HDSSB-ova Josipa Salapića na listi, tu su i Josip Đakić, ministri Marko Pavić, koji im je ‘ubačen’ u zadnji tren, te Vesna Bedeković, čelnici državnih tvrtki Josip Škorić i Zoran Đuroković, virovitički župan Igor Andrović...

Visoko, na trećem mjestu, predsjednik je osječkog HDZ-a Ivan Radić, čime HDZ šalje poruku i koliko im je važan Osijek. To se, pak, ne može reći za SDP čija je lista epilog obračuna Davora Bernardića s neistomišljenicima u stranci. Da je tome tako. potvrđuje i zadnje mjesto šefa osječkog SDP-a i dogradonačelnika Borisa Piližote.

image
Četvrta izborna jedinica
Hanza Media

Nakon što je Biljana Borzan, razumno i pošteno, odbila nositi listu, a Domagoj Hajduković doživio fizički napad od svog partnera, potom i ‘outanje’ od strane policije, Bernardić je nositeljicu našao u Sabini Glasovac, Zadranki rodom iz Našica. Hajduković, koji i sam iza sebe nema neki poseban politički sadržaj, na drugom je mjestu. Ostali SDP-ovci su Bernardićevi ljudi bez ikakve političke težine, no zahvaljujući stabilnom biračkom tijelu, koje baš i ne čita imena na listama, mogli bi do planiranih 5 mandata. Listu im donekle popravljaju partneri, njihov bivši član Tomislav Žagar (HSU) i HSS-ova Ana-Marija Petin.

Škorin DP predvodi njegova sestra Vesna Vučemilović, a slijede je jedan od idejnih tvoraca ovog projekta i suvlasnik Pevexa Mario Radić te povratnik na političku scenu, bivši gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo, inače ključni čovjek Pevexovih financija. S tom ekipom DP bi mogao i do tri mandata.

Jednoga, s dobrim šansama, očekuje HNS-ov Ivan Vrdoljak, koji je okupio imena kao što su Ivan Vrkić, Dinko Burić, Zoran Vinković..., koja zahvaćaju širok politički spektar i u svojim sredinama nose dosta glasova.


PETA IZBORNA JEDINICA

Marić i Penava u borbi za desne birače, Matić nije mogao odbiti Bernardića

Zdravko Marić, Predrag Fred Matić i Ivan Penava tri su imena koja će u V. izbornoj jedinici voditi žestoku bitku za svaki glas. Osobito HDZ-ov Marić i njegov dojučerašnji stranački kolega, a danas uzdanica Miroslava Škore, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji se bore za naklonost birača iz istog “bazena”.
HDZ je nakon odlaska Penave i društva učinio sve kako bi sastavio što jaču moguću listu pa su odmah iza Marića ministri Mario Banožić i Josip Aladrović, čija je politička snaga, doduše, napumpana samo ministarskom funkcijom za koju ni danas vjerojatno nisu svjesni kako ih je i zašto dopala. Tu su i gradonačelnici Otoka Josip Šarić te Požege Darko Puljašić, unatoč optužnici DORH-a za malverzacije subvencijom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU teške milijun kuna. Na listi su i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, ali i Stevo Culej, HDZ-ov desni i braniteljski glasnogovornik koji je na predsjedničkim izborima podržavao Škoru. Jasno je da Andrej Plenković s Culejem želi vratiti barem dio onoga što je izgubio s Penavom, ali je nejasno je li onda i Culej, poput Škore, na predsjedničkim izborima radio za SDP-ova kandidata Zorana Milanovića, kako to tvrdi Plenković.

image
Peta izborna jedinica
Hanza Media

Restart koaliciju ovdje predvodi SDP-ov eurozastupnik Predrag Fred Matić koji, za razliku od Biljane Borzan, nije mogao odbiti Davora Bernardića jer ne bi niti bio u Bruxellesu da nije bilo Bernardića.

Važan na ovoj listi je i uspješni gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, a Bernardić je rehabilitirao i Željka Sabu, nakon što se on sam rehabilitirao odsluživši zatvorsku kaznu za podmićivanje HDZ-ove vijećnice u Vukovaru. Ni u SDP-u, očito, nisu imuni na instaliranje ljudi koji su u prošlosti imali problema sa zakonom.

Penavu, pak, na listi DP-a prati njegov zamjenik u Vukovaru, HKS-ov Marijan Pavliček, što bi ovoj opciji mogao biti ozbiljan problem u ostatku ove jedinice jer su im na prva dva mjesta Vukovarci. To žele ublažiti postavljanjem bivše Mostove zastupnice Ružice Vukovac iz Brodske županije na treće, odnosno Dražena Đurovića, nekadašnjeg zastupnika HDSSB-a iz Požege, na peto mjesto. Most će, pak, prag pokušati prijeći predvođen nezavisnom gradonačelnicom Iloka Marinom Budimir.

OSMA IZBORNA JEDINICA

Butković igra na kartu Krčkog mosta i Ipsilona, SDP-ove 'face' zadnje

SDP-ova Restart koalicija, kojoj se na ovim izborima pridružio IDS, ima ambiciju u VIII. izbornoj jedinici ponoviti rezultat iz 2011. godine kada su osvojili čak 11 mandata. U ovoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Istru, Rijeku i Primorje, na svim izborima pobjeđuju lijeve političke opcije, jedino je pitanje koliko će mandata osvojiti.

IDS, neovisno o tome ide li na izbore sam ili u koaliciji sa SDP-om, u pravilu osvaja tri mandata, a na toliko obično može računati i HDZ. Pravilo je da mandat dobiva barem jedna od novih političkih opcija, a na prošlim izborima to su bili Marin Škibola na listi Živog zida i Ines Strenja na listi Mosta.

image
Osma izborna jedinica
Hanza Media

HDZ na ovim izborima očigledno namjerava dobiti mandat više nego inače, odnosno kapitalizirati ulaganja u infrastrukturu. Nositelj njihove liste bit će ministar prometa Oleg Butković (kao i na prošlima) koji bi uskoro mogao pustiti u promet novih deset kilometara punog profila Istarskog ipsilona. Nedavno je gradilište autoceste obišao zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem, a prije nekoliko dana objavio je da je mostarina na Krčkom mostu otišla u povijest. HDZ-ovi aduti su i ministar turizma Gari Cappelli te Anton Kliman.

Lista Restart koalicije bitno je drugačija u odnosu na prošle izbore. Nositelj liste s prošlih izbora Željko Jovanović sada je na desetome mjestu, dok je jedan od najprepoznatljivijih SDP-ovaca Peđa Grbin, koji je na prošlim izborima bio drugi po broju preferencijalnih glasova, ovaj put na posljednjem, 14. mjestu. Listu će pojačati gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ali s pretposljednjeg, 13. mjesta.

Sva trojica su oponenti predsjednika stranke Davora Bernardića i borit će se međusobno za preferencijalne glasove. Nositelj liste je malo poznati Erik Fabijanić, predsjednik Glavnog odbora SDP-a. IDS u Sabor šalje nova imena, Katarinu Nemet i Marina Lerotića, a od starih snaga tu je Tulio Demetlika.

Domovinski pokret pokušat će osvojiti mandat s Carlom Konta koja im nosi listu, dok će listu platforme Možemo nositi Katarina Peović.

DEVETA IZBORNA JEDINICA

HDZ i SDP bez 'teškaša', Most računa na Bulja, a Pokret na Zekanovića

U tradicionalnoj HDZ-ovoj utvrdi, izbornoj jedinici koja obuhvaća Liku, sjevernu Dalmaciju i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije, najžešće borbe vodit će se na desnici između HDZ-a, Domovinskog pokreta Miroslava Škore i Mosta.
Na prošlim parlamentarnim izborima HDZ je ovdje dobio čak osam mandata, odnosno gotovo 50 posto svih glasova, ali sada mu zdesna prijete Škoro i mostovac Miro Bulj.

Tada su na listi imali desne teškaše poput Mire Kovača, koji je s osvojenim 12.751 preferencijalnim glasom sa šestog skočio na prvo mjesto na listi. Budući da je Kovač bio Plenkovićev oponent na unutastranačkim izborima, sada je stavljen na zadnje mjesto, ali u VI. izbornoj jedinici. Nema više ni Darka Milinovića, koji je izbačen iz HDZ-a, a za razliku od prošlih izbora, kada je nositeljica liste bila Branka Juričev Martinčev, ovaj su se put odlučili na prvo mjesto postaviti mladog ministra uprave Ivana Malenicu.

image
Deveta izborna jedinica
Hanza Media

Visoko su na listi Plenkoviću odani Grozdana Perić te politički tajnik Ante Sanader, koji je imao glavnu ulogu u sastavljanju liste. Kontroverzni Božidar Kalmeta, nekadašnji vladar Zadarske županije, našao se na posljednjem mjestu.
U SDP-u je nastao kaos zbog liste za ovu izbornu jedinicu. Ranko Ostojić, koji je na prošlim izborima bio nositelj ove liste te je osvojio respektabilan broj glasova, ovaj je put odbio biti na sedmome mjestu i odustao od izbora, a predsjednik šibensko-kninskog SDP-a Josip Šupe zbog nekomunikacije je također odbio sudjelovati na izborima. Nositelj liste bit će Franko Vidović, a na vjerojatni ulazak u Sabor mogu računati i Renata Sabljar Dračevac, predsjednik kaštelanskog SDP-a Matko Kuzmanić te, eventualno, Maja Sporiš - svi odani Bernardiću.

Škorinu listu ovdje nosi Hrvoje Zekanović, koji je na prošlim izborima ušao u Sabor zahvaljujući HDZ-u. Tada nije osvojio prevelik broj glasova, a sada kao nositelj gotovo sigurno ulazi u Sabor. Moguće je da će se za još pokoji mandat boriti i Josip Jović te Karolina Vidović Krišto.

Most ovdje također može računati na barem jedan mandat s Mirom Buljem, a na prošlim je izborima osvojio dva. Koalicije centra i ljevice teško da mogu u ovoj jedinici osvojiti mandat.


DESETA IZBORNA JEDINICA

Beroš protiv ljubimice desničara Ruže Tomašić

U ovoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća veći dio srednje Dalmacije, Dalmatinsku zagoru i jug Hrvatske, HDZ tradicionalno osvaja najveći broj mandata, ali mu ovaj put, kao i u devetoj izbornoj jedinici, prijete Škoro i njegov Domovinski pokret, a sasvim je sigurno da će i Most u svojoj bazi osvojiti barem jedan do dva mandata.

Na prošlim je izborima HDZ osvojio sedam mandata. Tada je Damir Krstičević zasjao s ogromnim brojem preferencijalnih glasova (više od 37.000), najvećim nakon Plenkovića, Milan Kujundžić je s posljednjeg mjesta liste preferencijalnim glasovima skočio na drugo mjesto, a sada nema nijednog ni drugog. Krstičević je odbio biti na listi, davši ostavku na mjesto ministra potresen tragedijom u vojsci, a Kujundžić je napustio mjesto ministra zdravstva zbog nekretninske afere. HDZ je sada na prvo mjesto gurnuo ministra zdravstva Vilija Beroša, misleći da će im on zbog dobrog nošenja s koronakrizom donijeti glasove. No, Berošu u desnom biračkom tijelu prijeti izrazito popularna Ruža Tomašić, koja nosi Škorinu listu, a drugi je na listi Robert Pauletić.

image
Deseta izborna jedinica
Hanza Media

Domovinski pokret ovdje bi mogao otkinuti HDZ-u barem dva mandata.

SDP, s druge strane, ide s već prokušanim kadrovima, osim što je na posljednjim izborima listu nosio i osvojio gotovo 21.000 glasova tada popularni ministar financija Boris Lalovac, koji je sada četvrti u šestoj izbornoj jedinici. Nositelj liste sada je Arsen Bauk, a mogući ulazak u Sabor izgledan je i za Branka Grčića, Katicu Glamuzinu i Ivanu Marković. Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča, odbio je biti na devetom mjestu. Most ovdje ide u najjačem sastavu i listu će nositi Božo Petrov.

Na prošlim su izborima osvojili tri mandata, ovaj put bi mogli jedan do dva. U ovoj izbornoj jedinici prag bi mogla prijeći i koalicija centra Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa. Njima će listu nositi Marijana Puljak, a na posljednjem će mjestu biti Ante Pranić. Puljak je na prošlim izborima sa svojom strankom osvojila 8063 glasa, odnosno 3,67 posto, pa je moguće da će ovaj put u koaliciji prijeći prag.

JEDANAESTA IZBORNA JEDINICA

Glasnović i Mario Kovač protiv Zdravke Bušić

Svega nekoliko lista prijavile su kandidate za Jedanaestu izbornu jedinicu u kojoj se bira troje zastupnika iz dijaspore.
Listu Hrvatske demokratske zajednice nosi Zdravka Bušić, jedna od četiri potpredsjednika stranke i bliska suradnica Andreja Plenkovića. Drugi je Nevenko Barbarić, jedan od osnivača HDZ-a BiH, koji je od 2004. na položaju gradonačelnika Ljubuškog, dok je treći predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Središnja Bosna Radoje Vidović.

image
Jedanaesta izborna jedinica
Hanza Media

“Bliži se kraj jednopartijskom mudovezu! Deus Vult! (Božja volja!) Neovisna lista Željka Glasnovića prihvaćena u Hrvatskom saboru”, poručio je Glasnović putem svoga Facebook profila uz objavu liste kandidata, koja je dobila službenu podršku Domovinskog pokreta. Na prvom mjestu je upravo Glasnović, drugi je zagrebački odvjetnik Mate Knezović, koji u nekim tužbama zastupa Marka Perkovića Thompsona, a treća je Ina Vukić iz Australije.

Mostova lista ima predvodnika Slavena Raguža, predsjednika Hrvatske republikanske stranke, s kojom su u koaliciji.

Zeleno-lijevu koaliciju predvodi režiser Mario Kovač, a liste imaju još Demokrati i Reformisti, ali bez izgleda za bilo kakav uspjeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:10