DISKRIMINACIJA

Preokret: DIP će u petak izmijeniti svoju dosadašnju uputu o glasanju u domovima za starije

Zahvaljujući toj izmjeni, glasanje bi trebalo biti omogućeno svim korisnicima socijalnih ustanova za starije
 Ivan Marinkovic/CROPIX

Ustavni sud u petak na sjednici svih sudaca koja počinje u 10 sati odlučuje o tome hoće li ukinuti uputu Državnog izbornog povjerenstva (DIP) kojom je biračima pozitivnim na Covid-19 onemogućeno glasanje na nedjeljnim izborima za Sabor.

U petak, naime, istječe zakonski rok od 48 sati unutar kojega Ustavni sud mora odgovoriti na žalbu SDP-ovca, kandidata Restart koalicije, Peđe Grbina na tu uputu DIP-a.

Diskriminacija

DIP će u petak, samo dva dana prije održavanja parlamentarnih izbora, izmijeniti svoju dosadašnju uputu o glasanju u domovima za starije. Potvrdio nam je to u četvrtak navečer glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski. Zahvaljujući toj izmjeni, glasanje bi trebalo biti omogućeno svim korisnicima socijalnih ustanova za starije, dakle i onima u kojima DIP, prema ranije donesenim uputama, nije predvidio biračka mjesta niti je predvidio da birački odbori u njih dolaze na poziv.

Međutim, nakon promjena uputa DIP-a, u domovima u kojima nisu predviđena biračka mjesta, svi korisnici koji su se prethodno registrirali do 24. lipnja moći će glasati na isti način kao i građani u samoizolaciji. To znači da će članovi biračkih odbora doći na poziv upravitelja doma i omogućiti korisnicima koji to žele, glasanje pred ulazom u dom, objasnio nam je u četvrtak glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

DIP je, međutim, upute o glasanju u domovina za starije odlučio promijeniti tek nakon medijskih napisa o tome da je osim pozitivnih na COVID -19 još jednoj skupini građana onemogućeno glasanje na nedjeljnim izborima i to korisnicima domova za starije. Naime, prema uputama DIP-a objavljenim u ponedjeljak glasanje bi bilo omogućeno samo stanarima 83 ustanove za starije u kojima će biti otvorena posebna biračka mjesta, iako je domova puno više.

Prema najnovijim podacima Ministarstva za obitelj, demografiju i mlade, u Hrvatskoj su trenutačno 142 ustanove za starije, od čega su 48 u državnom vlasništvu i 94 u privatnom te u vlasništvu vjerskih zajednica. U njima je smješteno 16.786 korisnika. To znači da korisnici 59 domova za starije u kojima nema biračkih mjesta, u nedjelju uopće ne bi mogli glasati.

Interni dopis

Interni dopis, koji je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin još 25. lipnja, nekoliko dana prije službene objave tehničkih uputa DIP-a, uputila svim izbornim povjerenstvima po izbornim jedinicama, pokazuje da je DIP bio donio odluku da biračke odbore neće slati po domovima u kojima nema biračkih mjesta. U prošlotjednom dopisu Ana Lovrin izvještava lokalna izborna povjerenstva da je DIP zauzeo stav kako članovi biračkih odbora neće na poziv birača - korisnika ustanova socijalne skrbi odlaziti u te ustanove. Lovrin se pritom poziva na “epidemiološku situaciju”.

Sanja Major, ravnateljica Doma za starije osobe Zaklade Lavoslava Schwarza čiji je osnivač Židovska općina Zagreb, Jutarnjem je listu u četvrtak izjavila da su 24 od ukupno 57 korisnika toga doma izrazila želju glasati na nedjeljnim parlamentarnim izborima. “U našem domu nije predviđeno biračko mjesto, a zagrebačko izborno povjerenstvo odgovorilo nam je da birački odbori neće dolaziti u domove u kojima nema posebnih biračkih mjesta jer im je DIP dao takvu uputu. To je apsurdno jer se redovno biračko mjesto nalazi praktički preko puta našeg doma, na samo stotinjak metara udaljenosti, i na prijašnjim izborima je birački odbor s tog mjesta dolazio u dom.

Mislim da se glasanje po domovima za starije bez problema moglo organizirati i sada, pogotovo ako imamo na umu da situacija s epidemijom nije od jučer. Dom je spreman osigurati svu zaštitnu opremu: maske, rukavice, dezinficijens. Ni onaj dio naših korisnika koji nemaju prijavljeno prebivalište u domu nego na drugim adresama ne može u ovim okolnostima otići na birališta izvan doma jer je na snazi privremena zabrana izlaska iz domova. Učinili smo da im omogućimo glasanje, ali uzalud. Naši korisnici me svaki dan pitaju što je novo, a ja im ne mogu reći da će moći glasati.

Nedopustivo je da se glasanje omogućava samo u odabranim domovima za starije u kojima su određena posebna biračka mjesta, a da se štićenicima ostalih domova to onemogućava. Sudjelovanje na izborima je temeljno ustavno pravo”, rekla nam je Sanja Major. Napominje da je još 16. lipnja, dakle puno prije nego što je DIP javno objavio svoje tehničke upute za glasanje po domovima za starije, doznala da birački odbori neće doći u njihov dom.

Tu izjavu nam je Major dala u četvrtak, prije nego nam je DIP najavio da će u petak promijeniti svoju uputu i omogućiti biračkim odborima da na poziv dolaze u domove.

DIP-u je u četvrtak stigao i dopis SDP-a u kojem ta stranka traži da se građanima u domovima za starije u kojima nisu predviđena biračka mjesta omogući ustavno pravo na glasanje. Ministar uprave u tehničkoj Vladi, Ivan Malenica u četvrtak je, dan prije nego je DIP objavio promjenu uputa za domove za starije, izjavio da će do te promjene doći.

Izrael, Francuska, Poljska i Island omogućili glasanje svima

Kada su krajem veljače održani izbori u Izraelu, vlast se pobrinula omogućiti glasanje biračima koji su se nalazili u samoizolaciji zbog pandemije koronavirusa. I to s velikim uspjehom: od 5600 Izraelaca i Izraelki koji su se nalazili u karanteni, na izbore ih je izišlo čak 70 posto jer su glasali na specijalno otvorenim biralištima, namijenjenima isključivo zaraženima koronavirusom.

Ta biračka mjesta organizirana su na otvorenom, ali bila su natkrivena (zbog moguće kiše), a članovi izbornih komisija nosili su maske i svu propisanu zaštitnu opremu. Birači su na birališta stizali u vlastitom automobilu te su potom bili zamoljeni da se odmah odvezu natrag doma.

Kutije s njihovim glasovima posebno su označene, a prebrojavali su ih članovi izbornih komisija u punoj zaštitnoj opremi.

Sve je organizirala desna izraelska Vlada, koja je iskoristila priliku pohvaliti se brigom za sve građane pa i one u samoizolaciji. “Nema govora o tome da netko zbog korone neće moći glasati”, izjavio je premijer Benjamin Netanyahu u Jerusalem Postu, a ministar zdravlja Yaacov Litzman poručio je kako njegovo ministarstvo “kontrolira Covid-19”.

Osobama u samoizolaciji omogućeno je glasanje i na nekoliko nedavno održanih izbora u europskim državama.

Na lokalnim izborima u Francuskoj zaraženima i rizičnim skupinama bilo je omogućeno glasanje preko punomoćnika. Prošloga vikenda održali su se predsjednički izbori i na Islandu, a na biračkim mjestima trebao se držati razmak od najmanje dva metra. Poljska je u nedjelju održala prvi krug predsjedničkih izbora. Birači su imali mogućnost izabrati hoće li glasati odlaskom na svoje biračko mjesto ili će glasati poštom. Samo u jednoj regiji, gdje je broj zaraženih i dalje bio visok, ljudima je bilo zabranjeno fizički glasati, ali mogli su to pravo ostvariti pute pošte. Svi koji su došli fizički glasati, morali su obavezno nositi zaštitnu masku i sa sobom donijeti vlastitu olovku. (Robert Bajruši)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:12