KOMENTAR
Goranka Jureško
Goranka Jureško

Zašto je samoizolacija bivšeg ministra zdravstva trajala samo četiri dana?

Rajko Ostojić stavio se u samopropisanu samoizolaciju zbog toga što je, kako je rekao, “odgovoran kao političar i kao liječnik”
Rajko Ostojić
 Goran Mehkek/Cropix
Objavljeno: 02. srpanj 2020. 21:34

Super funkcionira to s testiranjem. Morala sam na operaciju, dobila sam uputnicu za test, moja je liječnica nazvala Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ i sve organizirala. Obavila sam testiranje, negativna sam”, kaže mi ovih dana prijateljica Božica koja je u međuvremenu i operirana. Ivan je pak bio u društvu u kojem je, pokazalo se, bio prijatelj sa simptomima Covida-19 i njega je obiteljska liječnica uputila epidemiologu u isti zavod.

Određena mu je samoizolacija na dva tjedna po pravilima koja primjenjuje cijeli svijet. Na kraju izolacije u roku 48 sati testirat će se i budu li oba testa negativna, slobodan je. Reklo bi se nakon nekoliko mjeseci “vježbanja” stigli smo do uigrane procedure za oboljele i sumnjive na Covid-19 koja funkcionira. No, za razliku od nas običnih smrtnika, za profesora, liječnika, bivšeg ministra zdravstva Rajka Ostojića to ne vrijedi! Tvrdi da “nije mogao do epidemiologa” pa se sam “kao savjestan čovjek i liječnik” samoizolirao. Tko vjeruje da nije mogao do kolege i da je zato sam sebi postavio dijagnozu, nije bolje ni zaslužio!

Naime, od prošlog petka Ostojić izvodi korona-performans ne bi li privukao što više birača “kao vjerodostojan političar koji poštuje pravila struke i ne želi ugroziti druge”. No, vjerodostojnost i pravilo struke trajali su tek četiri dana. Prošlog je tjedna njegov stranački drug dobio test koji je pokazao da je pozitivan na Covid-19. Dio kontakata je “prijavio”, dio tek kasnije, a među njima i druženje s Ostojićem.

Da se nije slučajno u medijima pojavila fotka njihova stranačkog druženja, teško da bi javnost išta saznala o tom slučaju. No, kako je baš u to vrijeme na političkoj sceni buktio prijepor oko toga treba li premijer u samoizolaciju ili ne nakon zadarskog teniskog turnira, SDP je pokušao smanjiti štetu moguće skrivanog druženja sa svojim zaraženim kolegom tako da je Ostojić urbi et orbi objavio “da se sam stavio u samoizolaciju jer je odgovoran kao političar i kao liječnik”!?

No, onda se saznalo da epidemiologa uopće nije posjetio, da samoizolacija nije posljedica epidemiološke procjene, da se tri dana zaredom testirao na koronu (na čiji račun?), da je nakon ta tri negativna testa odlučio izaći iz te iste samoizolacije “jer su i članovi obitelji stranačkog kolege negativni” premda za samoizolaciju vrijedi pravilo 14 dana baš ako je sve vrijeme netko ostao negativan. Očito je zov otvorene scene za Ostojića bio prejak. Kakav Skype? Treba s biračima razgovarati oči u oči i uvjeravati ih u vjerodostojnost četverodnevne karantene za političara, ali i nužnosti 14 dana za sve ostale. Osim toga, što da mu se dogodilo da je 14. dan bio pozitivan? Ne bi mogao na izbore!

Teško se oteti dojmu da taj Ostojićev četverodnevni performans nije unaprijed smišljen jer bi u suprotnom slijedio pravila struke, ne političara, kao što to čine obični građani. To znači da bi morao po svaku cijenu potražiti epidemiologa za kojeg tvrdi da nije mogao do njega, u što bi teško uvjerio čak i najnaivnije. No, detaljno je zato opisao kako je obiteljska liječnica u njegovu slučaju postala epidemiolog, ali valjda i sve drugo što treba ako je to propisao “specijalist”, u ovom slučaju gastroenterolog Ostojić.

Na temelju “dijagnoze” koju je postavio pacijent odlučila je da Ostojić može iz samoizolacije nakon samo četiri dana. Naime, da se bivši ministar nije zapravo samo “igrao” s koronavirusom, već da mu je epidemiolog odredio samoizolaciju, morao bi u njoj biti dva tjedna, a dobio bi na leđa i praćenje poštuje li tu istu samoizolaciju ili mu moguće prijeti kazna kao nama običnim smrtnicima. Ostojić se tijekom samopropisane izolacije stavio na godišnji odmor “da ne šteti poslodavcu”. Ma dajte, profesore, tko u to još može vjerovati? Zašto za cijelu kampanju niste, i ne samo vi, uzeli godišnje odmore za svoje performanse kojima građani više ne vjeruju, ma koliko se trudili?

Naime, četiri milijuna Hrvata očekivalo je da će se tijekom kampanje oko zdravstva voditi ozbiljni razgovori, da ćemo čuti ideje i rokove za njihovu realizaciju, da ćemo znati što nas čeka sljedeće četiri godine odaberemo li neku od političkih opcija koje se nude.

No, umjesto toga, u središtu je korona koja se sasvim sigurno ne može dugoročno držati na lancu ako se u hrvatskom zdravstvenom sustavu ne promijene mnoge stvari koje s tim virusom inače imaju jednaku vezu kao i mnoge duge bolesti.

Riječju, kad sustav funkcionira, onda funkcionira i obrana od virusa s kojim ćemo, čini se, morati živjeti ne kao u lockdownu već kao s primjerice gripom.

Međutim, kad korona “postane” gripa, to više neće biti u središtu interesa političara, a osobito neće biti dio raznih performansa kojih smo se ovih nekoliko dana izborne kampanje nagledali. Naporno? Svakako! Za koji dan, kad utihnu birališta, konačno ćemo se riješiti barem sve napornijih preformansa, kad već ne možemo korone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:12