JUTARNJI TV

Analiza: ‘Plenković će totalno otpiliti i Škoru i Most! Evo s kim će se dogovoriti‘

Uz Đuru Njavru, u drugom panelu, uz voditelja Borisa Orešića, sudjeluju i Nikica Gabrić, Maruška Vizek i Gojko Drljača
 Screenshot Jutarnji TV

Andrej Plenković na ovim se izborima profilirao kao moderni politički lider, ustvrdio je dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta Đuro Njavro u drugom panelu Jutarnjeg TV posvećenog parlamentarnim izborima.

Uz Njavru, u drugom panelu, uz voditelja novinara Globusa Borisa Orešića, sudjeluju i poduzetnik Nikica Gabrić, ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu Maruška Vizek i kolumnist Jutarnjeg lista Gojko Drljača.

image
Đuro Njavro

- Druga važna činjenica koja se pokazala na izborima, uz profiliranje Plenkovića, je uspješno podmlađivanje HDZ-a. Na listama je bio čitav niz mladih ljudi i to visoko - upozorio je Njavro, dodavši kako je očekivao pobjedu HDZ-u na izborima ali ne, dodao je, i tako težak poraz SDP-a. Nadovezujući se na Njavrin kratki osvrt o SDP-u, Nikica Gabrić kazao je kako su u SDP-u živili u zabludi da će, kazao je, s starim i nereformiranim čelnicima stranke.

- S jedne strane imali ste modernizirani HDZ s Plenkovićem koji je takva ličnost da ih je sve pomeo s scene. S druge strane bio je SDP koji je ostao iz nekih prošlih vremena, s ljudima koji nikada ništa nisu radili, samo su, većina njih, laprdali u Saboru. Drugačije nije moglo završiti za SDP - komentirao je Gabrić, iznijevši i svoje viđenje postizbornih pregovora. Gabrić procjenjuje da HDZ neće koalirati ni s Domovinskim pokretom, ni s MOST-om.

- Plenković će totalno otpiliti i Škoru i MOST i dogovoriti se s manjinama, HNS-om i drugim malim strankama – procijenio je Gabrić.

image
Nikica Gabrić

Gojko Drljača upozorio je kako je u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj egzistirala velika nesvijest o stanju u kojem se nalazi europska i svjetska ekonomija s zaduživanjima velikih ekonomija poput talijanske da se nađe kakvo-takvo rješenje za krizu.

- Međunarodno ekonomsko okruženje je takvo da će jedna mala zemlja, poput nas, platiti vrlo visoku cijenu globalne krize, među ostalim i zato što nismo poduzeli nikakve reforme kako bi bili u stanju nositi se s krizom – dodao je Drljača.

Reagirajući na Drljačine ocjene, Đuro Njavro zauzeo se za jače pozicioniranje Hrvatske u paketu pomoći Europske unije državama članicama.

- Mi još uvijek nismo prezadužena zemlja, imamo povoljne opcije kako bi restrukturirali postojeći i ušli u novi dug kako bi financirali željeni gospodarski rast – ustvrdio je Njavro.

Maruška Vizek upozorila je kako ne postoje naznake iz kojih će izvora Europska komisija financirati najavljene mjere gospodarskog oporavka EU, odnosno pomoći državama članicama.

image
Maruška Vizek

- Da li će Europska komisija, primjerice, ići na jače porezno opterećenje velikih kompanija, 'karbonizirane' ili digitalne ekonomije? Treba vidjeti i što će EU tražiti zauzvrat novca koji će transferirati u države članice – upozorila je ravnateljica EIZG.

'Za Hrvatsku bi bila katastrofa da je Restart koalicija pobijedila, a Bernardić postao premijer'

Za Hrvatsku bi bila katastrofa da je Restart koalicija pobijedila, a Davor Bernardić postao premijer, ustvrdio je Nikica Gabrić u nastavku drugog panela Jutarnjeg TV posvećenog parlamentarnim izborima.

- Plenković je u puno boljoj poziciji od Bernardića da u međunarodnim relacijama osigura pomoć koja je nama kao državi potrebna. Sadašnja situacija u međunarodnoj politici obilježena je koronavirusom, koji je izazvan da bi se redefinirao ili uspostavio novi svjetski poredak - komentirao je Gabrić. Upozorio je kako se trenutno utvrđuju odnosi između velikih sila SAD-a, Kine i Rusije a cilj je, smatra, da se Kina zaustavi ili oslabi.

Gabrić je pohvalio prijedlog Jutarnjeg lista o 46 mjera koje nova Vlada treba napraviti kada se formira.

- Te su mjere bolje nego svih stranaka u kampanji, osim HDZ-a I Plenkovića – dodao je Gabrić.

Đuro Njavro upozorio je kako se u Hrvatskoj premalo govori o radu državne administracije u odnosu na raširene prijedloge o porezima, cijeni rada ili doprinosima na osiguranja.

- Zagrebačka škola ekonomija i menadžmenta tri godine je pokušavala napraviti bilo kakav pomak u rješavanju dokumentacije za zemljište za kampus koji smo htjeli napraviti. Nismo u tom dijelu uspjeli ništa napraviti u odnosima s državnom administracijom – naveo je Njavro.

image
Gojko Drljača

Gojko Drljača izrazio je pesimizam oko uspjeha bilokakvih postizbornih reformi u uvjetima, kako je kazao, opće neizvjesnosti što donosi svijet nakon koronakrize.

- Političari su navikli daljnjim zaduživanjem prekrivati potrebu bilokakvog odlučnijeg djelovanja. Oni će se teško odvići od toga, iako je Plenković stanovito ohrabrenje – komentirao je Drljača.

Maruška Vizek izrazila je uvjerenje kako izgledna mogućnost da HDZ sastavi Vladu bez ucjenjivanja koalicijskih partnera znači dobar scenarij za potrebne reformske zahvate.

- Kada imate tanku većinu i 'žetončiće', reformski pomak je teško očekivati – dodala je Maruška Vizek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:36