MINUTA ZA GRAĐANE

Apsolventica Sara: ‘Kako mislite pomoći studentima nižeg socioekonomskog statusa?‘

‘Je li u Hrvatskoj visoko obrazovanje doista dostupno i besplatno ako su studenti prisiljeni uz studij i raditi‘, pitala je studentica
Sara Sušanj
 Matija Djanješić/Cropix

- Kako mislite pomoći studentima nižeg socioekonomskog statusa? - pitala je šest vodećih stranaka, odnosno koalicija, studentica Sara Sušanj.

- Apsolventica sam filozofije i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Rijeci i jedna sam od 85 tisuća redovnih studenata koja uz studij i rade. Radim od kada sam završila srednju školu i upisala fakultet, dakle sada već punih šest godina. I premda su neki od mojih studentskih poslova bili u struci taj rad se ne priznaje kao radni staž.

Moji roditelji nisu visokoobrazovani i studentski rad je zapravo jedini način na koji ja financiram studentske troškove; zapravo to je jedini način na koji ja uopće mogu imati priliku studirat. Moji prijatelji i kolege studenti rade jer moraju, moraju nekako platiti stan, hranu i režije.

Ono što mene muči jest iduće: Je li u Hrvatskoj visoko obrazovanje doista dostupno i besplatno ako su studenti prisiljeni uz studij i raditi i jesu li mladi uopće sadašnjost a ne samo budućnost ove zemlje?

Moja pitanja su: kada se planira izdvojiti veća sredstva za stipendije namijenjene studentima nižeg socioekonomskog statusa, kojim tempom se planira izgradnja novog studentskog smještajnog kapaciteta i uređenja postojećeg, te na koji način se mogu zaštititi studenti koji studiraju na moru, a koje stanodavci svake godine izbacuju zbog nadolazeće turističke sezone? - pita Sara Sušanj.

U ime HDZ-a odgovorio joj je Ivan Vidiš, kandidat za zastupnika u Saboru i predsjednik Mladeži HDZ-a.

- Imamo niz rješenja za poboljšanje studentskog standarda. Vezali smo minimalnu plaću uz studentsku satnicu pa je ona porasla s 10 na 25 kuna; omogućili smo izvanrednim studentima rad na studentske ugovore. U Hrvatskoj se gradi i obnavlja niz domova, jedan je jučer otvoren u Požegi – kaže Vidiš i obećava 50 tisuća stipendija u iduće četiri godine.



SDP-ovac i profesor sa zagrebačkog PMF-a Emil Tafra, u ime Restart koalicije obećava borbu za javno financirano i svima dostupno obrazovanje, bez obzira na materijalni status studenata.

- Kroz model javno-privatnog partnerstva i korištenjem fondova EU planiramo izgraditi do 10 tisuća novih kreveta u studentskim domovina u idućih četiri godine – kaže Tafra.



Tin Hrgović, student prve godine na Pravnom fakultetu u ime Domovinskog pokreta Miroslava Škore kaže da bi država trebala subvencionirati studentsko stanovanje zbog nedostatnih kapaciteta u domovima.

- Domovinski pokret će inzistirati na povećanju kapaciteta studenskih domova, posebno u primorskim gradovima kako studenti tamo ne bi završavali na cesti prije turističke sezone, što je nedopustivo – kaže.

Nositelj Mostove liste u VIII. izbornoj jedinici Marin Miletić kaže kako studentima koji se za vrijeme studija žele baviti privatnim biznisom to mora biti omogućeno.

- Stotine milijuna kuna koje imaju studentski centri moraju biti usmjereni direktno na podizanje standarda studenata – kaže Miletić.

Znanstvenica Marija Brajdić Vuković u ime koalicije predvođene strankom Možemo! kaže da se hitno treba povećati ulaganje u obrazovanje i znanost, što je preduvjet za izgradnju novih i proširenje postojećih kapaciteta studenskih domova.

- U međuvremenu visoko obrazovanje treba učiniti dostupno svima, a država treba studentima subvencionirati najam stanova – kaže.

Fizičar i kandidat na izborima Ivica Puljak ispred koalicije Stranke s Imenom i Prezimenom, Fokusa i Pametnog tvrdi da je obrazovanje oduvijek u centu pažnje stranke Pametno.

- Ja ću i u Saboru biti znanstvenik i boriti se za vaše interese. Novi studentski domovi moraju se izgraditi u svim dijelovima Hrvatske – kaže Puljak.

POGLEDAJTE SVA PITANJA GRAĐANA I ODGOVORE POLITIČARA U RUBRICI 'MINUTA ZA GRAĐANE'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:17