KREĆU PREGOVORI

Bačića začudile poruke iz Domovinskog pokreta, pružio ruku suradnje jednoj stranci iz Restarta

Premijer je najavio da bi do 15. kolovoza mogli imati sastavljenu Vladu, a Bačić je uvjeren kako bi se to moglo dogoditi i prije.
Branko Bačić
 Ranko Suvar/Cropix

HDZ-ov Branko Bačić gostovao je jutros u Novom danu N1 televizije i otkrio da će već danas započeti pregovore s koalicijskim partnerima.

- Možemo u suradnju s dosadašnjim koalicijskim partnerima. Čačić je dugo koalirao s nama. Imamo dovoljno mandata za predložiti mandatara. Za podebljavanje vladajuće većine bit će vremena koje je pred nama, rekao je Bačić.

Čudi ga što Domovinski pokret šalje poruke da HDZ ne može sastaviti vladu.

- Vidjet ćemo kako Domovinski pokret razmišlja. Teško da možemo razgovarati o bilo čemu kada ostvarite sjajan rezultat. I sam Domovinski pokret morat će se malo presložiti i shvatiti da osvajanje 66 mandata treba uvažavati i poštivati. Vjerujem da su bili šokirani, pa i ljuti, ankete su im davale više nego što su na kraju dobili. Svjedoci smo da su im građani dali manje nego ankete, poručuje Bačić.

Ističe da HDZ nije sklon pojedinačno razgovarati ni s kim, a dodaje i da su u prošlosti često surađivali s IDS-om na raznim projektima te da su otvoreni za razgovore kad je u pitanju teritorijalni preustroj Hrvatske.

Prokomentirao je Bačić i loš rezultat Restart koalicije.

- SDP-u nedostaje supstance kad je u pitanju politika. Zeleno-lijeva koalicija uzdigla se na ramenima SDP-a, kojemu fokus u kampanji nije bio na vlastitim politikama. Svejedno, SDP je i dalje velika stranka, a na njima je naći način kako se konsolidirati, rekao je.

Bačića ne čudi loš rezultat Milana Bandića za kojeg kaže da nikad nije dobro prolazio na nacionalnoj razini.

Premijer je najavio da bi do 15. kolovoza mogli imati sastavljenu Vladu i vladajuću većinu, a Bačić je uvjeren kako bi se to moglo dogoditi i prije.

- Imat ćemo 76 ruku, dovoljno ruku za imenovanje vlade... Već sutra treba početi raditi za Hrvatsku i za Zagreb, poručuje Bačić u razgovoru za N1.

Kapulica: Ovo je povijesni rezultat HDZ-a

- Ovo spada u red povijesnih rezultata HDZ-a, poput onih iz Tuđmanovog vremena, izjavio je u razgovoru za N1 savjetnik Andreja Plenkovića Mario Kapulica dodajući da će buduća vlada imati komotnu većinu.

Kapulica je rekao da će vodstvo stranke već danas krenuti s razgovorima o formiranju vlade.

- Moramo vladu što prije oformiti s obzirom na stanje kakvo jest, poručuje Plenkovićev savjetnik.

Rekao je također da je uvjeren da će dogovaranje vlade biti vrlo brzo te da će pregovori biti gotovi do kraja srpnja. Nije htio ulaziti koga bi HDZ mogao uzeti kao partnere za podršku budućoj vladi.

- Hrvatski birači su poslali jasnu poruku da birači žele da se novi hrvatski suverenizam očituje i kroz njihov životni standard, kroz gospodarsku snagu, socijalnu sigurnost i međunarodnu poziciju Hrvatske, kazao je.

- Uvjeren sam da većina neće biti tijesna. Iako smo vidjeli da smo u puno težim okolnostima uspijevali održati većinu od 76 zastupnika, potpuno je uvjeren Kapulica koji dodaje da će novi mandat vlade Andreja Plenkovića biti stabilniji od prošlog.

Kapulica nije sasvim isključio, niti potvrdio, da bi možda mogla postojati i neka suradnja s IDS-om, kako ga je pitala reporterka N1.

- S obzirom na ono što je sve hrvatska vlada napravila za Istru, HDZ mora razmišljati da to kapitalizira na nekim narednim izborima. IDS je još uvijek na toj poziciji, izjavio je Kapulica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:44