UOČI VAŽNE SJEDNICE

Bauk otkrio tko bi mogao naslijediti Bernardića: ‘Među tim SDP-ovcima će se naći ta osoba‘

SDP će preživjeti, bili smo i u težoj situaciji, radikalno trebamo promijeniti naše unutarnje odnose, kaže Bauk
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk uoči početka sjednice tog stranačkog tijela novinarima je prokomentirao težak izborni poraz svoje stranke i Restart koalicije koju je predvodila. Rekao je da je bilo i težih SDP-ovih poraza te je izrazio nadu i uvjerenje da će stranka preživjeti i ovaj, ali se založio za brze odluke i promjene.

Kritički se osvrnuo na kampanju Restarta, ustvrdivši da na 'našim plakatima nije bilo nijedno lice'. Kazao je da je u stranci vrijeme za okupljanje, a ne rastakanje, a na pitanje tko bi mogao biti novi predsjednik stranke iznio je svoju formulu prema kojoj bi se ta osoba trebala iskristalizirati.

- Treba pogledati broj preferencijalnih glasova na ovim izborima i na izborima za Europski parlament, vjerujem da će se među ljudima koji su ih osvojili najviše naći ta osoba, ustvrdio je Bauk.

Kazao je i da je dobar znak da se već na ovu sjednicu Predsjedništva vraćaju njegovi suspendirani članovi, koji su suspenzije zaradili zbog žestokog javnog kritiziranja Davora Bernardića.

Novinari su ga pitali i o sudbini Restart koalicije, tj. hoće li njezine članice zajednički djelovati iz oporbenih klupa u sljedećem sazivu Hrvatskog sabora.

- Klubovi će se formirati, samo mi i IDS imamo dovoljno zastupnika za formiranje samostalnih klubova. Ne očekujem da itko od ovih manjih partnera prijeđe na HDZ-ovu straniu, tj. da im bude žeton. Moj dojam je da će HDZ u formiranju nove Vlade pokušati izbjeći Domovinski pokret, ocijenio je Bauk.

- SDP će preživjeti, bili smo i u težoj situaciji, radikalno trebamo promijeniti naše unutarnje odnose, a malo manje radikalno i politiku, izjavio je.

Na pitanje o uspjehu platforme Možemo! rekao je da se u Zagrebu stvorila velika snaga, koja se dijelom prelila i na druge dijelove Hrvatske s potencijalom lijevih glasova. Rekao je i da postoji opasnost da ta platforma preuzme primat na ljevici od SDP-a.

- Mogu li oni zamijeniti SDP? To bismo sami sebi morali razjasniti, može se dogoditi... Zato je potrebno da unutar SDP-a, koji je i dalje najjača oporbena stranka, definiramo i značajno promijenimo smjer i unutarnje odnose. Mi smo već po anketama znali biti ispod ORaH-a, tako da je i ovo realno, izjavio je Bauk.

- Mi moramo shvatiti da smo u problemu i napraviti novi početak. Ako predsjednik da ostavku, treba osigurati da stranka funkcionira u tehničkom smisu i da se izbori održe na jesen, izjavio je Ivo Jelušić uoči sjednice predsjedništva SDP-a.

Biljana Borzan ponovila je da bi ona na Bernardićevom mjestu ponudila ostavku, no nije htjela prejudicirati hoće li Bernardić odmah danas ostavku.

"Teško je reći što će učiniti netko drugi, ja znam što bih ja učinila", istaknula je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:46