BIJES U STRANCI

Beljaku se opasno trese stolica: ‘Ovo je kraj HSS-a, a ako ne podnese ostavku, svi će otići!‘

Beljak nam je zatvorio vrata svih političkih opcija, osim SDP-a, kaže visokopozicionirani član stranke
Krešo Beljak
 Željko Puhovski/Cropix

- Ovo je kraj HSS-a, a ako Krešo Beljak ne podnese ostavku na stranačkom Predsjedništvu, otići će drugi ljudi - kazao nam je visokopozicionirani član HSS-a koji je želio ostati anoniman. HSS predvođen predsjednikom Krešom Beljakom na parlamentarnim izborima osvojio je samo dva zastupnička mandata.

- Najavljivao je tri i još neke nesigurne, ali nismo osvojili ni ta tri sigurna - kaže naš sugovornik iz vrha stranke koji očekuje da će se sutra održati Predsjedništvo HSS-a na kojem bi se trebali analizirati izborni rezultati.

Potpredsjednik HSS-a Vlaho Orepić, koji se Beljakovoj opciji pridružio u travnju ove godine, jučer je rekao da je rezultat jednostavno loš.

- Rezultat je loš i u skladu s tim treba vidjeti kako dalje. Osobno sam u toj cijeloj priči nov, pa mi je teško govoriti o dubinskim odnosima u stranci. Ali treba o svemu otvoreno porazgovarati - kazao je Orepić.

Na pitanje treba li Beljak podnijeti ostavku, Orepić je odgovorio:

- To je Beljakova stvar, odnosno njegov stav prema okolnostima u kojima smo se zatekli, a mi članovi vrha stranke ćemo o svemu tome razgovarati na stranačkom Predsjedništvu koje će se održati do kraja tjedna i donijeti konkretne odluke.

“Nema smisla”

Šef HSS-a Beljak jučer se nije javljao na pozive, a prekjučer je na svom profilu na društvenim mrežama objavio:

“Dojmovi su još uvijek jaki, razočarenje je beskrajno, izborni poraz još jače boli, ali bez obzira na sve život ipak mora ići dalje”.
Naš sugovornik kaže da se predsjednik HSS-a nije konzultirao sa stranačkim tijelima ni oko samog sporazuma sa SDP-om te da je sve odluke donosio samostalno.

- Zatvorio nam je vrata svih političkih opcija, osim SDP-a, ovo više nema smisla - rekao je naš sugovornik.

Davor Vlaović, zamjenik predsjednika HSS-a, na pitanje kako dalje odgovara da su “rezultati koalicije ispod svih naših očekivanja”.

- Nismo vodili personaliziranu kampanju i sada je jasno da smo kao koalicija loše komunicirali teme koje su od nas očekivali glasači. To se, naravno, reflektiralo i na HSS. HSS-ovo glasačko tijelo i članstvo je očekivalo samostalan izlazak na izbore i jasno definiranje HSS-ovih politika koje su se ovoga puta utopile u koaliciji. To nam je zadatak za budućnost - kaže zamjenik predsjednika Vlaović.

Beljak je u svom postu, pak, članovima HSS-a poručio da je njihova stranka još živa.

“HSS kao stranka je uspio (nekako) preživjeti, a s osvojena dva saborska mandata imamo priliku pokušati ponovno graditi povjerenje birača kojeg smo očito poprilično izgubili. Najveći krivac za ovaj (ipak) neuspjeh sam naravno, kao predsjednik, ja osobno i od te odgovornosti ne mogu i neću bježati.

Zato ću vrlo skoro, već ovaj tjedan obaviti konzultacije s užim vodstvom stranke te zatim sazvati Predsjedništvo HSS-a, na kojem ćemo razmotriti sve mogućnosti te zajedno odlučiti što i kako ćemo dalje. Glave gore! Još uvijek smo živi, a to je u ovom trenutku svakako najbitnije!”, napisao je.

Dugovi

Zamjenik predsjednika Vlaović na pitanje očekuje li Beljakovu ostavku kaže:

- Predsjednik je javno rekao da ne bježi od odgovornosti. Ovaj tjedan ćemo imati sastanak užeg vodstva stranke i razgovarati o svemu.

No, na pitanje može li HSS preživjeti samo na dva zastupnika, Vlaović uzvraća kako je “aktualno vodstvo HSS-a u zadnje četiri godine vratilo više od šest milijuna kuna dugova koji su se vukli više od jednog desetljeća, a koje su napravila bivša vodstva”.

- Preživljavanje nije samo financiranje stranke, to je i stranačka baza koju imamo i s kojom moramo uspostaviti snažniju komunikaciju s definiranim politikama - kazao je Vlaović. Dodao je da će osobno ostati uz HSS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:22