ZORAN MILANOVIĆ

‘Bili smo glavna vijest na CNN-u, ali ne po dobru. Samoizolacija? Bolje da ne kažem što mislim‘

Onaj tko je na Stožeru rekao da nema više lockdowna, bio je u pravu, poručio je
Zoran Milanović
 Bruno Konjević/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je mogućnost odgode izbora, kao i povećan broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, prenosi N1.

Milanović je rekao da je na početku priče o raspisivanju izbora rekao da bi bilo bolje da se oni održe u nekom drugom terminu, ali da je prestao to govoriti kad je shvatio da svi žele da to bude na ljeto.

- Naknadna pamet jako je lijepa, ali ostavljaš tragove, rekao je Milanović, dodavši da on bez inicijative premijera ne može ništa učiniti po pitanju odgode izbora, ali i da je pitanje i bi li mogao išta napraviti, sve i da se pojavi inicijativa premijera.

Upitan zabrinjava li ga situacija oko koronavirusa, činjenice da se Nacionalni stožer sve više politizira i da mu se ne vjeruje, predsjednik je rekao da si i on sam ta pitanja postavlja, ali da nema odgovora.

- Kopkaju me neke stvari, ali raspisao sam izbore, oni bi trebali biti 5. srpnja i to je to, rekao je Milanović.

U četvrtak je u Hrvatskoj bilo 95 novozaraženih koronavirusom, a predsjednik je komentirao i teniski turnir u Zadru, na kojemu je zaraženo nekoliko tenisača, uključujući i prvi reket svijeta, Novaka Đoković.

- Jučer smo bili na CNN-u ujutro glavna vijest, ali ne po dobru. To je program koji gledaju gosti na koje smo možda računali, a sad neće biti ništa od toga. Razumijem tu potrebu da se malo promovira destinacija, možda se pogriješilo u tome, da je Dimitrov to rekao par sati kasnije, ne bi bilo ovakve buke. Razumijem motive koji su to radili, da nije došlo do ovoga, rekli bi da je bila sjajna predstava i turnir. Za godinu dana će ovo sve biti prošlost i stvari će krenuti normalnim tokom, a mi ćemo do kraja života iz ovoga izvlačiti zaključke i pouke, rekao je Milanović.

Dotaknuo se i pitanja treba li premijer Andrej Plenković u samoizolaciju zbog kontakta s Đokovićem.

- Dogodilo se to u Zadru i otvorilo se pitanje samoizolacije. Bolje da vam ne kažem svoje mišljenje o samoizolaciji i kako se ona provodi. Problem Plenkovića je što su i Merkel i kanadski premijer bili u samoizolaciji u potpuno istim okolnostima i sad ga prozivaju, rekao je Milanović.

Ponovno zatvaranje, kakvo je bilo u ožujku i travnju, nemoguće je opet provesti, smatra predsjednik.

- Onaj tko je na Stožeru rekao da nema više lockdowna, bio je u pravu, rekao je Milanović, dodavši da ne možemo više napraviti od nošenja maski i zaštite starijih i bolesnih.

- Jasan je mortalitet, ali bez panike. Nema nikad razloga za paniku. Izbori su za tjedan dana i vidjet ćemo, rekao je Milanović.

Što se konzultacija nakon izbora tiče, Milanović je rekao da nema definiranog roka u kojemu on mora odrediti mandatara nove Vlade, ali da će se u početku voditi onima koji mu donesu 76 potpisa, koliko je potrebno za većinu.

- Konzultacije će stvarno biti konzultacije, a ne zabavni park za paradu. Ako bude išlo na normalan način nakon nekog vremena ali bit će jako transparentno, onako kako u nekim situacijama nije bilo i time se u narušavalo povjerenje u demokraciju. Ja nemam favorita u tim izborima, rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:32