StoryEditor
HDZ UOČI IZBORA

Bošnjaković: ‘Cilj nam je digitalizacijom ubrzati postupke u pravosuđu‘

U stranci također smatraju kako za sad nema potrebe za razmatranje moguće odgode parlamentarnih izbora
Dražen Bošnjaković
 
 Zeljko Puhovski/Cropix

Član Središnjeg odbora HDZ-a i aktualni ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković poručio je u utorak kako će im u sljedećem mandatu cilj biti daljnja digitalizacija radi ubrzanja postupaka u pravosuđu.

- U ovom mandatu cilj nam je bio brže, bolje i modernije pravosuđe i to je obuhvaćalo digitalizaciju postupaka u pravosuđu, uvođenje elektroničke komunikacije na trgovačke i općinske sudove, a u sljedećem mandatu to ćemo proširiti i na ostale sudove - rekao je Bošnjaković na konferenciji za novinare HDZ-a na temu "Pravosuđe i borba protiv korupcije".

Za novi mandat najavljuje i uvođenje rasprava na daljinu putem videokonferencija te propisivanje okvirnih rokova trajanja postupaka priznavši da je sporost jedan od najvećih problema pravosuđa.

Kad je riječ o ovrhama Bošnjaković je podsjetio na novi ovršni zakon koji treba proći treće čitanje u Saboru i za koji kaže da će dodatno zaštititi dužnike.

- Od 340 tisuća blokiranih, mjerama smo uspjeli taj broj smanjiti za oko stotinjak tisuća, uveli smo snažne socijalne mehanizme za zaštitu digniteta dužnika, a novi ovršni zakon koji treba proći treće čitanje predviđa još bolje mjere - istaknuo je.

Zamjenik glavnog tajnika HDZ-a Krunoslav Katičić najavio je rješavanje dugogodišnjeg problema nedostatka prostora USKOK-a i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a kad je riječ o borbi protiv korupcije podsjetio je na donošenje strategije suzbijanja korupcije te uvođenje kodeksa korporativnog upravljanja u trgovačkim društvima u kojima Hrvatska ima većinski udjel.

Na upit novinara o mogućoj odgodi parlamentarnih izbora Katičić je odgovorio kako smatra da za sad za tim nema potrebe.

- Nema potrebe da se za sad ta tema uopće razmatra, treba pratiti epidemiološku strukturu i prema tome će se prilagoditi mogućnost izbora - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2020 16:28