StoryEditor
NA LISTI HNS-a

Čišćenje sustava od varalica: Divjak pozvala sve stranke na donošenje Lex lažne diplome

Divjak je istaknula da su sustav odgoja i obrazovanja očistili od varalica s lažnim diplomama
Blaženka Divjak
 Goran Mehkek/Cropix

Nezavisna kandidatkinja na listi HNS-a u III. izbornoj jedinici i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala u nedjelju sve političke stranke da donesu zakon koji naziva "Lex lažne diplome“, koji bi očistio sustav od "varalica i korupcije".

Divjak je u priopćenju istaknula da su sustav odgoja i obrazovanja iz Ministarstva očistili od varalica s lažnim diplomama i tako zaštitili učenike, roditelje i učitelje.

"Usprkos brojnim apelima koje sam poslala u javnost, nažalost ostali politički akteri i državna tijela nisu se odlučili snažnije uključiti u proces provjere diploma. Zato danas pozivam sve političke stranke, da se javno obvežu, da će donijeti „Lex lažne diplome“, poručila je.

Podsjetila je kako je u sustavu obrazovanja u godinu dana pronađeno čak 60 nevjerodostojnih isprava, a osobe koje su krivotvorile isprave odmah su dobile otkaze i prijavljene su policiji.

Dosta deklarativne borbe protiv korupcije

Divjak je naglasila kako joj je dosta deklarativne borbe protiv korupcije, koju ne prate snažne akcije. Istaknuvši kako se njezin tim  usudio provesti sustavu provjeru diploma, pozvala je sve ostale političke opcije da pređu s riječi na djela i obvežu se donijeti zakon koji će RH  "provjetriti od varalica na svim razinama".

U dokumentu "Lex lažne diplome“, odnosno prijedlogu zakona o provjeri vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja predlaže se obvezna provjera isprava u ustanovama kojima je država ili lokalna samouprava osnivač.

To uključuje i trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu ili vlasništvu lokalne/regionalne samouprave, osnivanje registra provjerenih obrazovnih kvalifikacija te nenaplaćivanje provjere od strane obrazovnih ustanova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2020 14:07