PRIKAZ TROŠKOVA

Ćorić: ‘HDZ je odbio, a SDP primio donacije tvrtki koje su dobile pomoć države‘

‘Neka u predizborno vrijeme budu odgovorni i takve donacije upute u proračun‘, poručio je političkim oponetima
Tomislav Ćorić
 
 Josko Supic/CROPIX

Član Središnjeg odbora HDZ-a Tomislav Ćorić rekao je u ponedjeljak da je HDZ odbio donacije tvrtki koje su od države primale pomoć za radna mjesta u okviru mjera gospodarskog oporavka i pozvao SDP da učini isto, s obzirom na to da je ta stranka primila takve donacije.

- HDZ je do današnjeg dana prikupio oko 1,75 milijuna kuna donacija, znatno više od naših političkih oponenata, što samo po sebi govori o popularnosti HDZ-a i sklonosti da se doniraju sredstva - rekao je Ćorić u središnjici HDZ-a odgovarajući na novinarska pitanja nakon konferencije na temu "Samodostatna, održiva i zelena Hrvatska (poljoprivreda i ribarstvo)“. Naglasio je pritom da će HDZ inzistirati na transparentnom prikazu troškova te istaknuo da se stranka i prije početka kampanje odlučila "negativno reagirati" na određene donacije.

- Nedopuštene donacije za HDZ su sve one koje dolaze od pravnih osoba koje su proteklih mjeseci primale pomoć u okviru mjera gospodarskog oporavka za radna mjesta. Pozivamo sve druge stranke da idu u tom smjeru budući da smo svjesni činjenice da su neke političke opcije u Hrvatskoj primile donacije i od pravnih soba koje su bile korisnici mjera gospodarskog oporavka. Smatramo da to nije fer - izjavio je Ćorić.

Nekoliko takvih pokušaja bilo je i prema HDZ-u, potvrdio je, a stranka je takva sredstva uplatitila u državni proračun. Nije naveo o kome se radi, rekavši tek da je riječ o nekoliko manjih pravnih osoba i manjih donacija. Neslužbeno se doznaje da je riječ o pet donacija ukupno vrijednih 24.200 kuna.

SDP je pak, kaže Ćorić, koliko im je poznato prema javno dostupnim informacijama, primio donacije od tvrtki koje su dobile pomoć države.

- Koliko znamo, SDP je primio takve donacije. Pozivamo ih da u predizborno vrijeme budu odgovorni i da oni isto tako takve donacije upute u proračun - poručio je političkim oponetima.

Nema nikakvog smisla, istaknuo je Ćorić, da neka pravna osoba koristi mjere gospodarskog oporavka predviđene za očuvanje radnih mjesta, a nakon toga uplaćuje sredstva političkim strankama za njihove kampanje. "To jednostavno nema smisla", ustvrdio je.

Odluke stožera u skladu s Ustavom

Vezano uz eventualno pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, Ćorić je rekao kako svaki sudac Ustavnog suda ima pravo pokrenuti bilo kakvu inicijativu ako smatra da je to potrebno, a HDZ, rekao je, drži da su odluke stožera u skladu s Ustavom RH. "Tu nemamo nikakvih dvojbi", naglasio je.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u ponedjeljak je opovrgnuo medijske napise da je Ustavni sud po službenoj dužnosti pokrenuo postupak ocjene ustavnosti odluka koje je tijekom koronakrize donio Stožer civilne zaštite.

- Istina je jedino da smo zatražili određene podatke i očitovanja od Vlade, a hoće li pokrenuti postupak po službenoj dužnosti odlučit će sjednica Ustavnog suda, kao i u svim drugim slučajevima - izjavio je Šeparović.

Ustavni sud, kako se doznaje, trebao bi odlučivati o pokretanju postupka u vezi dopune Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza, zatim ovlasti izdavanja rješenja o obveznoj samoizolaciji osoba i odluke o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. Pokretanje postupka predložilo je dvoje sudaca Ustavnog suda, među kojima i Goran Selanec koji je informaciju i potvrdio za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:38