ODGOVORILI GONGU

DIP: ‘Ograničenjem glasovanja zaraženima štiti se zdravlje drugih. To je nužno‘

Zaštita članova biračkih odbora ne može se osigurati zaštitnom maskom i rukavicama, ističe Državno izborno povjerenstvo
 Ranko Suvar/CROPIX

Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo je u četvrtak kako je ograničenje glasovanja biračima zaraženim koronavirusom propisano zakonom i služi legitimnom cilju, a to je zaštita zdravlja pučanstva od zaraznih bolesti.

- Ograničenje je prikladno ostvarenju tog cilja, a prema stajalištu Povjerenstva i nužno - stoji u DIP-ovu odgovoru Gongu, nevladinoj udruzi koja je problematizirala njegovu odluku da birači zaraženi koronavirusom neće moći glasovati na parlamentarnim izborima 5. srpnja.

- Bilo koja druga, blaža mjera kojom bi se pokušao postići taj cilj u pitanje bi dovela zdravlje građana te smatramo da se u ovom slučaju ne može govoriti o 'nižem ili višem stupnju' štete za građane - odgovorio je DIP Gongu koji je od njega tražio da "ukaže“ kako njegova odluka zadovoljava temeljna prava zajamčena Ustavom i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

- Temeljna prava zajamčena Ustavom i Konvencijom mogu biti ograničena, ali strogo pod sljedećim uvjetima: ograničenje mora biti izričito i jasno propisano zakonom; mora služiti legitimnom cilju; biti prikladno i neophodno za ostvarenje toga cilja te ne smije postojati neka druga blaža mjera koja postiže taj cilj, ali s nižim stupnjem štete za građane - argumentirala je udruga.

DIP je odgovorio kako se biračima kojima je dijagnosticirana zaraza COVID-19 neće moći osigurati glasovanje jer im je izrečena mjera izolacije (čl. 21. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti), a koja uključuje i zabranu kontakata sa svim drugim osobama, pa samim time i s članovima biračkog odbora.

- Dakle, ograničenje je propisano Zakonom - navelo je Povjerenstvo koje 'brani' svoj stav da se članovima biračkih odbora koji bi kontaktirali sa zaraženima, maskom i rukavicama ne može osigurati zaštita.

- Zaštitna oprema kojom medicinski djelatnici pristupaju zaraženim osobama u našim bolnicama potvrđuje stajalište DIP-a da se zaštita članova biračkih odbora ne može osigurati zaštitnom maskom i rukavicama - ističe DIP.

Povjerenstvo ne spori da je njegova obveza da uredno provede izbore i osigura biračima ostvarenje biračkog prava, ali ističe kako mu je istovremeno obveza i da osigura i pravo na zdravlje svim članovima biračkog odbora, kao i biračima, sukladno članku 70. stavku 3. Ustava Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:08