DAN ODLUKE

Do 16.30 sati biračko pravo iskoristilo 100.000 građana manje nego prije četiri godine

Pravo glasa ima 3 milijuna 860 tisuća birača, među njima i 830 zaraženih koronavirusom
 Božo Radić/Cropix

>>> NOVO 19:00 U 19 sati u Hrvatskoj su zatvorena biračka mjesta na kojima je biran novi saziv Hrvatskoga sabora, prvi izborni rezultati očekuju se oko 21 sat. Sve o izborima pročitajte OVDJE


18:16 Potpredsjednik DIP-a Damir Kontrec kaže da DIP za sada nema ozbiljnijih primjedbi i prigovora s terena na provedbu izbora.

„Vjerujem da će tako ostati do kraja izbornog dana“, kazao je za Hrvatski radio i potvrdio da su uspješno riješeni problemi s nedostatnim brojem glasačkih listića na Braču i u Vodicama.

Na Braču i u Vodicama se očito nije očekivalo da će biti toliki broj birača s tzv. žutom potvrdom, ali problem je riješen, listići su dostavljeni, kazao je Kontrec i poručio kako će svoje pravo moći iskoristiti svi birači koji se u 19 sati zateknu u krugu birališta na kojima je ponestalo listića.

DIP nema saznanja da je nekome od zaraženih koronavirusom (50-ak) ili biračima u samoizolaciji (500-tinjak prijavljenih) glasovanje bilo onemogućeno.

Potpredsjednik DIP-a izrazio je zadovoljstvo što se svi sudionici izbornog procesa pridržavaju propisanih mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Vjerujem da će tako biti i do konca izbornoga dana, kazao je.

Nije želio prognozirati hoće li ove nedjelje na izbore izaći više birača nego prije četiri godine kada ih je izašlo gotovo 53 posto. Teško je to procijeniti, za tri sata ćemo znati sve podatke, kazao je.


17:00 Do nedjelje poslijepodne svoje biračko pravo na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora iskoristilo je milijun i 150 tisuća birača ili njih 34,04 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

To je slabiji odaziv od onoga na izborima 2016. kada je do istog vremena (16,30 sati) glasovalo milijun i 256 tisuća birača, odnosno 37,2 posto.

Po broju izašlih birača i dalje prednjači 1., zagrebačka, izborna jedinica u kojoj je glasovalo njih 37,67 posto, najlošiji odaziv i dalje ima 5., slavonska izborna jedinica (30,88 posto).

Dobar odaziv imaju i 10., dalmatinska (36 posto) te 7., karlovačka (35,71)

Lošiji odaziv bilježe 8., istarska (32,57) te 4. izborna jedinica (32,60).

Osjetno bolji odaziv nego 2016. ima BiH gdje je do 16, 30 sati glasovalo gotovo 19 tisuća birača, četiri tisuće više nego prije četiri godine. Ipak, neovisno o odazivu, dijaspora, odnosno hrvatski birači bez prebivališta u Hrvatskoj diljem svijeta biraju samo tri od 151 saborskog zastupnika.


16:02 Glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski izvijestio je u nedjelju da se na Braču nakratko pojavio problem s nedostatkom glasačkih listića, ali je brzo riješen jer je Izborno povjerenstvo poslalo još listića.

Objasnio je kako je do problema na otoku Braču došlo jer se pojavio „izuzetno veliki“ broj birača s potvrdama za glasovanje na parlamentarnim izborima izvan mjesta prebivališta.

„To su potvrde s kojima se birači mogu pojaviti na bilo kojem posebnom biračkom mjestu koje ima glasačke listiće za sve izborne jedinice, i ne možete unaprijed predvidjeti na kojem će se biračkom mjestu pojaviti“, naveo je Hojski

Izborno povjerenstvo 10. izborne jedinice, kojoj pripada Brač, riješilo je taj problem i poslalo nove glasačke listiće, a nakon „malog zastoja“ glasovanje se nastavilo, naglasio je.

„Evo, ovaj je put bila velika gužva na Braču i potrošeni su svi listići za ostale izborne jedinice, osim 10., koja je matična“, rekao je.

Poručio je kako će unatoč tome, svi hrvatski birači moći ispuniti svoju dužnost.

Ukoliko zbog toga svi tamošnji birači ne budu glasovali do večeras u 19 sati, kada se zatvaraju birališta, bit će u krugu biračkog mjesta i glasovanje će se produžiti dok ne obave svoju građansku dužnost, istaknuo je glasnogovornik i član DIP-a Hojski.


15:11 Izborna nedjelja u Hrvatskoj, kada hrvatski birači odlučuju o novom sazivu Hrvatskog sabora, protječe uredno, a glasači poštuju propisane epidemiološke mjere, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Na biračkim mjestima, a samo redovitih je više od 6.500, sve je uglavnom u redu, građani su disciplinirani, birački odbori rade svoj posao, kaže glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski.

Za dojavljene nepravilnosti kaže da su uobičajene za izborni dan.

Oko kršenja izborne šutnje, koja je na snazi od subote u ponoć do večerašnjeg zatvaranja birališta u 19 sati, najviše je poziva oko SMS-ova i e-mailova, a to pokušavamo riješiti sa HAKOM-om, kaže Hojski.

Hrvatski građani novi saziv svog Sabora, 10. od stjecanja neovisnosti, biraju od 7 do 19 sati uz pripisane epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa.

Pandemiji unatoč, prijepodne je glasovalo 620 tisuća birača, odnosno 18,09 posto, što je samo 20 tisuća manje u odnosu na parlamentarne izbore iz 2016. godine.

Birači poštuju propisane mjere, nose maske i često rukavice, dezinficiraju ruke na ulazu u biračko mjesto, ističu iz DIP-a.


12:59 Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima i nekolicine pritužbi građana u samoizolaciji izvan mjesta svog prebivališta, izborno jutro prošlo je mirno, priopćeno je u nedjelju iz nevladine organizacije GONG.

O kakvim su sve nepravilnostima izvijestili, pročitajte OVDJE.


12:58 Na svom biralištu u Metkoviću glasao je predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.

image
Denis Jerkovic/Cropix
image
Denis Jerkovic/Cropix
image
Denis Jerkovic/Cropix

12:36 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković glasao je na biralištu na zagrebačkom Trgu Francuske Republike.

image

Davor Pongracic/Cropix
image

Davor Pongracic/Cropix
image

Davor Pongracic/Cropix
image

Davor Pongracic/Cropix
image

Davor Pongracic/Cropix
image
Denis Lovrovic/AFP
image
Denis Lovrovic/AFP

12:22 HDZ-ovac Božidar Kalmeta glasao je u Zadru, u prostorijama Mjesnog odbora Arbanasi.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix

12:12 Predsjednik Hrvatskog sabora u prethodnom mandatu i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković glasao je na biralištu na zagrebačkoj Voćarskoj cesti.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

12:00 Državno izborno povjerenstvo u podne je objavilo podatke o izlaznosti do 11:30 sati.

Prema informacijama DIP-a, svoje biračko pravo iskoristio je 619.961 birač, odnosno njih 18,09 posto, što je nešto manje nego prije četiri godine, kada je do istog trenutka na birališta izašlo nešto više od 640 tisuća birača, odnosno njih 18,86 posto.

Detalje donosimo OVDJE.


11:43 Ivica i Marijana Puljak iz stranke Pametno glasali su u Splitu.

image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix

11:32 Na biračko mjesto Nova Veruda u Puli izašao je Boris Miletić, gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

11:11 Kandidatkinja koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa u prvoj izbornoj jedinici Dalija Orešković glasala je u VII gimnaziji u Križanićevoj ulici u Zagrebu.

image
Bruno Konjevic/Cropix
image
Bruno Konjevic/Cropix
image
Bruno Konjevic/Cropix
image
Bruno Konjevic/Cropix

10:55 U cijeloj Hrvatskoj 55 birača zaraženih koronavirusom zatražilo je da im se omogući glasovanje na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor. Najviše (24) ih je u 4. izbornoj jedinici, 16 ih je u 1., devet u 5., četiri u 7. i dva u 10. izbornoj jedinici, kazao je u nedjelju prijepodne glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski.

Zaraženi koronavirusom glasovat će uz pomoć osobe od povjerenja, najčešće je to član istog kućanstva, koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Članovi biračkog odbora, koji će doći pred stan odnosno kuću zaraženog, neće neposredno kontaktirati sa njim, sve će ići preko osobe od povjerenja.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 860 tisuća birača, uz zaražene, za glasovanje se prijavilo i 539 osoba u samoizolaciji. Ukupno od kuće želi glasovati 1730 birača (nepokretni, teško bolesni).

Izbori prema dostupnim informacijama teku uz pridržavanje epidemioloških mjera, birači su disciplinirani, nose zaštitnu opremu, drže propisani razmak.

Prve podatke o odazivu DIP će objaviti u podne, a obuhvatit će birače koji će glasovati do 11,30 sati.

U DIP-u potvrđuju dobar odaziv birača u Mostaru, kao i činjenicu da 'dijaspora', odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, neovisno o odazivu, mogu izabrati samo tri od 151 zastupnika koliko ih se bira u Sabor. Broj zastupnika koje bira dijaspora je, dakle, fiksan.

U nedjelju u 11 sati završit će izbori u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, gdje su zbog vremenske razlike biračka mjesta bila otvorena već u petak u 23 sata. U podne se zatvara biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Tokiju, a u 13 sati biračka mjesta u australskom Perthu te u Pekingu. U inozemstvu se na parlamentarnim izborima glasuje dva dana, u subotu i u nedjelju, od 7 do 19 sati, po lokalnom vremenu.


10:36 Predsjednik SDP-a i čelni čovjek Restart koalicije Davor Bernardić glasao je na biračkom mjestu u zagrebačkoj Osnovnoj školi Ivo Andrić.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

10:23 Bivši ministar turizma i saborski zastupnik te član HDZ-a i njihov kandidat u 8. izbornoj jedinici Anton Kliman glasao je na svom biračkom mjestu u Vodnjanu.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

10:09 Čelni čovjek Domovinskog pokreta Miroslav Škoro biračko je pravo iskoristio na biralištu u zagrebačkoj Osnovnoj školi Gračani.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

10:03 Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac glasao je u prostoru Mjesnog odbora Vrbik u Zagrebu

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

9:59 Iako ima prebivalište prijavljeno u Zagrebu, ministar zdravstva Vili Beroš glasao je u Splitu, u izbornoj jedinici u kojoj se kandidirao na listi HDZ-a.

image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix

9:42 Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara u društvu supruge Danijele glasao je na splitskim Mejama.

image
Vojko Basic
image
Vojko Basic

9:36 Čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević glasao je na biralištu na zagrebačkoj Novoj cesti.

image
Damjan Tadic/Cropix

9:11 Na biralištu u Varaždinu pravo glasa iskoristila je ministrica znanosti i obrazovanja i kandidatkinja na listi HNS-a Blaženka Divjak.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

8:54 Sva biračka mjesta u Hrvatskoj na kojima se u nedjelju bira novi saborski saziv su otvorena, a do Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nisu stigle dojave o eventualnim problemima u glasovanju.

Sva su biračka mjesta uredno otvorena i početak glasovanja protječe u redu, kažu u DIP-u.

Od 7 do 19 sati može se glasovati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, uz njih su otvorena i posebna na kojima glasuju štićenici domova za starije i nemoćne, zatvorenici, posade brodova, vojnici, privremeno upisani birači.

Na svima se, zbog sprječavanja zaraze koronavirusom, glasuje uz propisane epidemiološke mjere koje uključuju držanje udaljenosti od metra i pol, dezinfekciju ruku, nošenje maski i rukavica.

image
Ranko Suvar/Cropix

U 42 zemlje u inozemstvu glasuje se drugi dan, u Mostaru je u subotu odaziv bio bolji nego prije četiri godine. Ipak, treba istaknuti da neovisno o odazivu, 'dijaspora' to jest birači bez prebivališta u Hrvatskoj, imaju pravo izabrati samo tri od 151 zastupnika koliko ih se bira u Sabor.

U nedjelju u 11 sati završit će izbori u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, koji su zbog vremenske razlike bili otvoreni već u petak u 23 sata.

U inozemstvu je, u subotu u 16 sati, posljednje otvoreno biralište u Los Angelesu, dva sata prije onog u Chicagu.


8:15 Među prvim političarima koji su iskoristili svoje biračko pravo bio je gradonačelnik Zagreba i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić koji je na svoje glasačko mjesto došao u društvu supruge Vesne.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

U nedjelju u 7 sati u Hrvatskoj su otvorena biračka mjesta za izbor 10. saziva Hrvatskog sabora, u inozemstvu se glasuje drugi dan, a i tamo se biračka mjesta otvaraju u 7 sati po lokalnom vremenu.

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

U Hrvatskoj će se, od 7 do 19 sati, moći glasovati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, u 42 države diljem svijeta glasuje se na njih 112.

Na posebnim biračkim mjestima glasovat će zatvorenici (21), posade brodova (27), štićenici domova za starije i nemoćne (83) te hrvatski vojnici (6), za njih su ta mjesta određena u vojarnama u Zagrebu, Splitu i Udbini, u veleposlanstvu u Prištini, u kampovima u Afganistanu, te u vojarni u Poljskoj.

Gotovo 25 tisuća privremeno upisanih birača glasovat će na 103 posebna biračka mjesta, glasuju za liste izborne jedinice u kojoj imaju prebivališta.

Glasuju zaraženi i birači u samoizolaciji

Zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera pod kojima se provode, nedjeljni su izbori jedni od najzahtjevnijih od stjecanja neovisnosti.

Pravo glasa ima 3 milijuna 860 tisuća birača, među njima i 830 zaraženih koronavirusom. Prema nepotpunim podacima, želju za glasovanjem iskazalo ih je 30-ak, a to će moći učiniti uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Na poziv zaraženog, članovi biračkog odbora doći će pred njegov stan ili kuću, no zbog zaštite od zaraze neće biti neposrednog kontakta ni sa zaraženim, ni s glasačkim listićem, sve će ići preko osobe od povjerenja.

Želju za glasovanjem iskazalo je i 500-tinjak birača u samoizolaciji koje će glasovati ispred ulaza stana ili kuće i pritom obavezno nositi masku.

Epidemioloških mjera morat će se držati birači, 70 tisuća članova biračkih odbora, oko 8700 promatrača, mediji.

Birači kod ulaska na biračko mjesto moraju dezinficirati ruke, preporučeno im se nošenje maski i kemijske olovke kojom će glasovati, nose li masku, kratko će je skinuti kod provjere identiteta. U prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan, poštuju razmak od metra i pol koji drže i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

Članovi biračkih odbora obvezno nose maske, preporučeno im je nošenje rukavica, redovita dezinfekcija ruku. Prostoriju u kojoj se nalazi biračko mjesto treba prozračivati više puta na izborni dan, a površine koje se često dodiruju (stolovi, kemijske olovke) više puta prebrisati dezinficijensom.

I promatrači moraju dezinficirati ruke, obvezno nositi masku, preporučeno im je nošenje rukavica. Ne nose li zaštitnu opremu, može ih se udaljiti sa biračkog mjesta.

Sessa pozvao na strpljivost i što kraće zadržavanje birača

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa pozvao je birače da budu strpljivi, da pokušaju rasporediti dolazak na biračko mjesto kroz 12 sati. Gostujući na HRT-u, poručio im je da na biračka mjesta dolaze s maskama i da se tamo zadržavaju što kraće.

Birači u nedjelju mogu koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Neispunjen i glasački listić na kojemu se sa sigurnošću ne može utvrditi volja birača, listić na kojem je birač glasovao za dvije ili više lista, odnosno kandidata i listić na kojem je birač glasovao za kandidate s različitih lista, a nije zaokružio jednu od lista, smatrat će se nevažećim.

Birač sa sobom mora imati javnu ispravu s fotografijom kako bi mu se mogao utvrditi identitet, biračima kojima je osobna iskaznica istekla za epidemije koronavirusa, počevši od 11. ožujka, vrijedit će i na izborni dan.

Prve izborne rezultate DIP će početi objavljivati u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta. Podatke odazivu objavit će u podne i u 17 sati.

Poslodavce kojima je nedjelja radni dan DIP poziva da posao organiziraju tako da zaposlenicima koji rade taj dan omoguće odlazak na biračko mjesto.

Nedjeljni izbori nisu jedini ljetni izbori za Sabor, prije 28 godina zastupnici su birani u kolovozu, zajedno s predsjednikom države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:57