KORONA IZBORI

Glasanje usred pandemije: Stotinjak članova biračkih odbora povuklo se zbog straha od Covida-19

Na biralištima će biti ukupno 8689 promatrača što je manje nego na prošlim izborima
 Damjan Tadic/Cropix

Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) do petka prije podne javilo s 1784 birača i zatražilo da ih članovi biračkih odbora obiđu u njihovim domovima kako bi u nedjelju glasali na izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru. Od toga broja tek je njih 539 u samoizolaciji zbog koronavirusa.

Najviše prijavljenih iz samoizolacije je u Đakovu, njih 299, a ostali su iz drugih krajeva Hrvatske. Od svih birača koji se u nedjelju neće moći pojaviti na biralištima, a žele sudjelovati u izboru nove vlasti, oni koji su zatvoreni u svoja četiri zida zbog Covida-19 čine 30,84 posto.

Usporedi li se taj podatak s ukupnim brojem osoba koje su završile u samoizolaciji i pozitivne su na koronavirus, proizlazi da tek nešto više od 10 posto njih želi glasati.

68.966 članova odbora

Među onima koji će na izborima biti najizloženiji opasnosti od zaraze, a to su članovi biračkih odbora, odluka Ustavnog suda po kojoj se svima, pa i zaraženima, mora omogućiti glasanje, izazvala je popriličnu nelagodu. Prema podacima koje nam je prezentirao član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, na izborima će biti 68.966 članova biračkih odbora.

Dogodilo se, međutim, da se povuklo stotinjak članova biračkih odbora koji su se registrirali kod DIP-a i to u četvrtak, a posebno u petak nakon odluke Ustavnog suda da svi mogu glasati. Ti su članovi biračkih odbora zamijenjeni i neće biti nikakvih problema u provedbi izbora.

Na biralištima će biti ukupno 8689 promatrača što je manje nego na prošlim izborima.

Manji broj promatrača treba, međutim, staviti u kontekst drukčijih pravila u odnosu na predsjedničke izbore. Na izborima za predsjednika Republike birački odbori su nestranački što je razlog da su političke stranke angažirale veliki broj promatrača koji su nadgledali izborni proces.

Kako su na parlamentarnim izborima birački odbori sastavljeni od članova političkih stranaka, osam od 10 članova su stranačke osobe imenovane razmjerno prema sastavu Hrvatskog sabora, a samo su predsjednik i zamjenik predsjednika nestranačke osobe te stranke imaju manju potrebu za regrutiranjem promatrača. Zanimljivo je da se nitko od prijavljenih promatrača nije povukao što bi se moglo tumačiti kao izraz povjerenja u organizaciju samih izbora, odnosno da će biti poduzete sve potrebne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na biralištima.

U razgovoru za Hinu potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić je kazala da će birači biti sigurniji na biralištima nego što su inače, u svakodnevnom životu.

- Gledajući način na koji živimo - na posjećenost koncertima, nogometnim utakmicama, šoping centrima, i uspoređujući to s epidemiološkim mjerama za izborni dan, ne vidim takve mjere ni u centrima, ni u javnom prijevozu, ni na ulici. Na izborima će biti primijenjene sve propisane epidemiološke mjere - razmak od metra i pol, dezinficijensi ispred biračkog mjesta na koje će ući onoliko birača koliko je paravana za glasovanje, zato mislim da birači ne bi trebali imati poseban strah jer će biti zaštićeniji nego na svim nabrojenim mjestima - kazala je Fabijančić-Križanić.

Preporučuje se maska

Premda maska nije obavezna, biračima se preporučuje da je stave na biralištima, a bilo bi dobro da imaju i svoju olovku. Birači koji će doći s maskom morat će je na trenutak skinuti radi identifikacije.

Nakon odluke Ustavnog suda da se svima mora omogućiti glasanje, DIP je izmijenio i nadopunio svoje upute. Protokol za pozitivne na Covid-19 koji će željeti glasati predviđa da birački odbor na poziv birača dođe pred njegov stan, ali neće imati neposredan kontakt. Kako je to pojasnila potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, birački odbor će cijeli posao obavljati s osobom od povjerenja osobe koja ima Covid-19. Ta će osoba zaokružiti kandidata i listu po njegovom nalogu staviti u omotnicu i predati biračkom odboru koji će čekati ispred stana.

- Osoba od povjerenja je ona koja živi u kućanstvu sa zaraženom osobom - kazala je Lovrin.

Svi članovi biračkih odbora imat će maske, a oni koji će izlaziti na poziv još će imati rukavice, sredstva za dezinfekciju ruku i ostalo što je potrebno. Kao bitno iz izmijenjenih tehničkih uputa Lovrin je istaknula da osoba zaražena Covidom-19 ne smije doći u kontakt s glasačkim listićem, biračkim odborom i bilo kojim drugim izbornim materijalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:53