StoryEditor
IMAMO NOVU VEĆINU

Glasnogovornik Vlade objavio čiju potporu imaju: ‘Premijer je danas obavio razgovore...‘

‘Predsjednik Vlade obavio je inicijalni krug konzultacija sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS-om te Reformistima‘
Predsjednik Vlade Andrej Penković snimljen danas u Banskim dvorima
 Ranko Šuvar/Cropix

Predsjednik Vlade obavio je inicijalni krug konzultacija sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS-om te Reformistima. Oni daju jasnu potporu novoj parlamentarnoj većini i Vladi HDZ-a koju će predvoditi Andrej Plenković, objavio je na Twitteru glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Doznajemo kako će se razgovarati i s predstavnicima drugih stranaka o podršci, ali to ne znači da bi one bile dio nove, vladajuće koalicije.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zahvalio je ranije danas svima koji su glasali na parlamentarnim izborima i odredili smjer Hrvatske poručivši kako ih takav rezultat obvezuje da nastave odgovorno i odvažno raditi za bolju i sigurnu Hrvatsku.

„Hvala svima koji su jučer glasali i odredili smjer Hrvatske. Ovakav rezultat nas obvezuje da nastavimo odgovorno i odvažno raditi za bolju i sigurnu Hrvatsku”, napisao je Plenković na svom Twitteru.

HDZ je uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima osvojivši 66 mandata, a Restart koalicija okupljena oko SDP-a ima 41 mandat. Domovinski pokret je treći s osvojenih 16 mandata, Most osvaja osam mandata, a koalicija okupljena oko platforme Možemo sedam mandata. Tri mandata osvaja koalicija SSIP-Pametno-Fokus, a u Sabor s jednim osvojenim mandatom ulaze i HNS te Reformisti.

Radin nakon izlaska iz Banskih dvora: 'Plenković ima moju podršku za kandidaturu'

Predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kazao je u ponedjeljak da će podržati HDZ-ovu Vladu ukoliko se ona neće sastavljati pomoću ekstremne desnice i Domovinskog pokreta, te da Plenković ima njegovu podršku za kandidaturu. 

"Nisam se nadao da će biti tako dobar rezultat i da će se moći napraviti jedna Vlada kontinuiteta, praktički, podržana od koalicije koja je gotovo ista kao koalicija iz prošlog mandata. Što znači da, drugim riječima, prošli mandat nije bio tako loš kao što neki kažu, nego da je bio dobar", kazao je Radin novinarima nakon izlaska iz Banskih dvora.

Demantirao je da je bio na konzultacijama s Andrejem Plenkovićem, dodavši da je došao čestitati te da je "bio u prolazu".

"On moju podršku ima za kandidaturu, a onda ćemo vidjeti kakav je program (...) Ako se Vlada neće sastavljati uz pomoć ekstremne desnice, onda ja ću biti za", poručio je. 

Nije želio govoriti o stavu drugih predstavnika nacionalnih manjina, koji su zajedno s njim Hrvatskom saboru osvojili 8 mandata, no dodao da je njihov stav kao i u prošlom mandatu.

Ja se nadam da Plenoković neće ići prema Domovinskom pokretu, nema šanse da je podržimo u tom slučaju, poručio je pozvavši se na talijansku izreku, "Kaži mi s kim ideš, i reći ću ti da li ću doći". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2020 09:35